14.2.11

Αίγυπτος: Διαδηλωτές επιχειρούν να επανακαταλάβουν την πλατεία Ταχρίρ...


Περίπου 2.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί και πάλι αυτή την στιγμή στην πλατεία Ταχρίρ του Καίρου, διακόπτοντας την κυκλοφορία, λίγες μόνο ώρεςν αφότου ο στρατός εκκένωσε την πλατεία από τις τελευταίες δεκάδες διαδηλωτών που παρέμεναν εκεί.

Σύμφωνα με τα ... λεγόμενα αυτοπτών μαρτύρων, ο στρατός φαινόταν να έχει τον πλήρη έλεγχο της πλατείας που έγινε το θέατρο των διαδηλώσεωνν, οι οποίες οδήγησαν τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ σε παραίτηση και μόνο εθελοντές που βοηθούσαν στον καθαρισμό του χώρου συνέχιζαν να βρίσκονται εκεί.

Ομως η κατάσταση άλλαξε δραστικά, όταν εκατοντάδες αστυνομικοί με στολές, αλλά και με πολιτικά πραγματοποίησαν πορεία στην πλατεία Ταχρίρ, με σκοπό να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τον αιγυπτιακό λαό.

Φωνάζοντας «Εμείς και ο λαός είμαστε ένα» και «Τιμή στους μάρτυρες της επανάστασης», οι αστυνομικοί δεν συνάντησαν αντίσταση από τον στρατό και θέλησαν να περάσουν στους Αιγύπτιους το μήνυμα ότι έδρασαν παρά τη θέλησή τους κατά τις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων, όπου τουλάχιστον 300 ( κατ' άλλους υπολογισμούς έως 800) άτομα έχασαν τη ζωή τους από πυρά αστυνομικών και ενόπλων παρακρατικών.

«Είμαστε με το λαό. Ζητάμε από τους Αιγύπτιους να μην μας εξοστρακίσουν. Δεν είμαστε εχθροί. Είμαστε μαζί τους και έχουμε πέσει θύματα του ίδιου συστήματος. Πολλοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν μαζί με τους διαδηλωτές.», δήλωσε ο «διαδηλωτής» υπομοίραρχος της αστυνομίας Μοχάμεντ Μεστεκαβί.

Παρόλα αυτά, η στάση της αστυνομίας δεν έγινε αποδεκτή ως ειλικρινής. Μάλιστα, ξέσπασαν επεισόδια μικρής κλίμακας μεταξύ αστυνομικών και πολιτών που κατηγόρησαν τους αστυνομικούς ότι προσπαθούν να πηδήξουν στο «τρένο» την τελευταία στιγμή και να «κλέψουν» την επανάσταση από τον λαό.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: