22.2.11

Συνωµοσίες ...


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ .
«ΠΕΣ, ΑΛΕΥΡΙ, ο Ντοµινίκ σε γυρεύει…». Τοντοκιµαντέρ του γαλλικού Canal+ µε τα λεγόµενατου Στρος-Καν για τις συζητήσεις του µε τον ΓιώργοΠαπανδρέου επιβεβαιώνει ότι θα συζητάµεπολλά χρόνια για το πώς φθάσαµε στο Μνηµόνιο.
ΘΑ ΕΙΝΑΙ µια ευχάριστη συζήτηση;Εξαρτάται από... την εξέλιξη των πραγµάτων. Ενας υπουργός – που ‘χει πάρει πολλά στην πλάτη του – έλεγε κατ’ ιδίαν την Κυριακή πως «όλα αυτά θα αξιολογηθούν στο Ειδικό ∆ικαστήριο του µέλλοντο – ανδεν είναι ∆ίκη των Εξι».

Εντάξει, χαριτολογούσε. Αλλά το κλίµα που στη χώρα ήταν ήδη στραβό τοδάγκωσε κι η γίδατου ∆ΝΤ. Οι κουβέντες Παπανδρέου - DSKείναι νερό στον µύλο των παρανοϊκών θεωριών, δεξιάή αριστερά της κυβέρνησης, που θεωρούν το Καστελλόριζο κορύφωση µιας καλά οργανωµένης συνωµοσίας.

ΦΥΣΙΚΑ, όλα αυτά δεν θαέχουν σηµασία, αν ισχύσει το καλό σενάριο: Η Ευρώπη βρίσκει λύση στο θέµα του χρέους τον Μάρτιο. Το συµµάζεµα της σπατάλης φέρνει στην ευθεία τα δηµοσιονοµικά το 2012. Το λίπος βοηθάει να µην είναι καταστροφικές οι συνέπειες της ύφεσης. Η κυβέρνηση µένει στον ίσιο δρόµο και ο Παπανδρέου γίνεται ο Πρωθυπουργός της µεγάλης εξυγίανσης. Αµήν!

ΕΔΩ ΠΟΥ τα λέµε, είναι λογικό ο Γιώργος να έχει συζητήσει µε τον Ντοµινίκ για το «τι θα γίνει αν…» στην ελληνική οικονοµία ήδη από τον ∆εκέµβριο του 2009. Τότε µάς πήραν οι αγορές µετο κανόνι κι έγινε τρακοσάρι το spread. Ο Στρος-Καν δεν ήταν µόνο εκτελεστικός διευθυντής του ∆ΝΤ. Ανήκε στην πολιτικήοικογένεια της οποίας ηγείται οΓιώργος Παπανδρέου ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής ∆ιεθνούς.Ηταν επίσης επιτυχηµένος υπουργός Οικονοµικών της κυβέρνησης Ζοσπέν.

ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ: ο DSK δεν ήταν ο µόνος από το στερέωµα τηςπροοδευτικής διακυβέρνησης µε τον οποίο συνοµιλούσε ο Γιώργος. Οι µεταγενέστερες ενδείξεις του ρεπορτάζ ήταν ο Παπανδρέου είχε επίσης τηλεφωνήµατα τότε µε τον Γκόρντον Μπράουν. Σε ένα δεξιό διεθνές πολιτικό περιβάλλον ήταν λογικό νααποτελούν σηµεία αναφοράς ο Ντοµινίκ και ο Γκόρντον. Ο δεύτερος ήταν και σούπερ υπουργός Οικονοµικών επί δεκαετία στην κυβέρνηση Μπλερ, και το φθινόπωρο του 2008 είχε καταλάβει πρώτος ότιτο κλειδί για να σταµατήσει η κρίση ήταν η διάσωση – και, στην περίπτωση της Βρετανίας, η εθνικοποίηση – τωντραπεζών. Για να το πούµε χοντρά: µε ποιον να µιλούσε ο Γιώργος τότε; – µε τη Μέρκελ; ΤΟ ΘΕΜΑ δεν είναι ότι ο Γιώργος µίλαγε µε Ντοµινίκ ήδη από το 2009. Αλλά µε ποιον θα έχουµε να µιλάµε αν οΝτοµινίκ φύγει από το ∆ΝΤ για να είναι υποψήφιοςπρόεδρος στη Γαλλία…
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: