16.2.11

Και με τη βούλα ... οριοθετούνται οι αρχαιολογικές ζώνες Κνωσού


Μετά από δεκαετίες, ήρθε η ώρα απελευθέρωσης από την "ομηρία" για εκατοντάδες στρέμματα γης, που δεσμεύονταν από τις μαξιμαλιστικές α' και β' αρχαιολογικές ζώνες Κνωσού. Σε ένα μήνα αναμένεται η δημοσίευση στο ΦΕΚ των ορίων του αρχαιολογικού χώρου Κνωσού και ως τα τέλη Απριλίου των νέων ορίων των αρχαιολογικών ζωνών.
Και με τη βούλα ...
οριοθετούνται οι αρχαιολογικές ζώνες Κνωσού
Οριστικό τέλος στην αγωνία χιλιάδων κατοίκων και ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές της Κνωσού, της Φορτέτσας, του Σκαλανίου κι άλλων περιοχών που "πλήττονται" από τους περιορισμούς που θέτουν οι αρχαιολογικές ζώνες Κνωσού.

Όπως προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, του γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θανάση Καρούντζου και του δημάρχου Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη με τη γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στα τέλη Μαρτίου πρόκειται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η οριοθέτηηση του αρχαιολογικού χώρου Κνωσού, ενώ ένα μήνα μετά θα δημοσιευτούν τα νέα όρια των α' και β' αρχαιολογικών ζωνών Κνωσού.

Έτσι, και με ... τη βούλα, απελευθερώνονται μεγάλες εκτάσεις, στις οποίες μέχρι πρότινος δεν επιτρεπόταν να στηθεί ...ούτε μια πέτρα πάνω στην άλλη!

Από τη συνάντηση με τη Λ. Μενδώνη, ωστόσο, προέκυψαν εξελίξεις και σε άλλα θέματα που αφορούν το Ηράκλειο.

Η κ. Μενδώνη άναψε, ουσιαστικά, το "πράσινο φως" για την επανεκκίνηση των διαδικασιών από το δήμο Ηρακλείου, για την εξαγορά από τις Μινωικές του κτιρίου ΑΘΗΝΑ, στο οποίο, από καιρό, ο δήμος Ηρακλείου "βλέπει" τη μελλοντική του στέγη. όπως, πάντως, διευκρίνισε η γγ του υπ. πολιτισμού, το υπουργείο "κάνει πίσω" στο θέμα διεκδίκησης του κτιρίου, με την προϋπόθεση να εξαγοραστεί και να αξιοποιηθεί μόνο ως δημαρχείο.

Έτσι, χωρίς καθυστέρηση, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Περισυνάκης ξεκινάει εκ νέου τις διαδικασίες αφενός διαπραγμάτευσης με τις Μινωικές κι αφετέρου διαμόρφωσης της σχετικής πρότασης που θα τεθεί προς ψήφιση ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου.

Εν τω μεταξύ, εξελίξεις προέκυψαν και για την περιοχή της Αγίας Τριάδας, το ρυμοτομικό της οποίας θα περάσει προς έγκριση από το ΚΑΣ, την 1η Μαρτίου.

Στον πάγο το ΠΣΚΗ και το Π.Δ. του '65

Χωρίς λύση έφυγαν πάντως από το Υπουργείο, Αρναουτάκης, Καρούντζος και Κουράκης σε ότι αφορά δύο θέματα.

Από τη μία, τη συνάντηση με τη Λίνα Μενδώνη απασχόλησε το Προεδρικό Διάταγμα του '65, με το οποίο χαρακτηρίστηκε "οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος" το ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου. Μπορεί η κ. Μενδώνη να συμφωνεί ότι το εν λόγω προεδρικό διάταγμα δεν αντποκρίνεται στις σύγχρονες πολεοδομικές ανάγκες της πόλης, με αποτέλεσμα την πρόκληση σειράς προβλημάτων, ωστόσο όπως τόνισε και η ίδια, για την "απενεργοποίησή" του, πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες.

Με άδεια χέρια, έφυγαν οι τρεις άνδρες και για το θέμα χρηματοδότησης της Β' φάσης του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Με δεδομένο πια ότι το τομεακό πρόγραμμα του Υπ. Πολιτισμού έχει μείνει "πανί με πανί", δεν υπάρχουν πόροι για να χρηματοδοτήσουν τον εξοπλισμό του ΠΣΚΗ. Έτσι η κ. Μενδώνη σύστησε στους τοπικούς φορείς να αναζητήσουν πόρους από το ΕΣΠΑ.

Κατ'ανάλογο τρόπο, φως στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείο δε "βλέπει" ούτε η ανάπλαση της Πύλης του Ιησού, ένα έργο που - και σύμφωνα με την κ. Μενδώνη - πρέπει να εκτελεστεί.
www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: