14.2.11

Σαφάρι για την κρυφή περιουσία...


η ΕΛΒΕΤΙΑ πάγωσε όλα τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον Χόσνι Μουµπάρακ και την οικογένειά του, τα οποία µπορεί να ανέρχονται σε... εκατοντάδες εκατοµµύρια ευρώ. Παράλληλα το βρετανικό Γραφείο Εγκληµάτων Σοβαρής Απάτης (SFO) αναζητεί εκατοµµύρια ευρώ που πιστεύεται πως οι Μουµπάρακ έχουν κρύψει στη Βρετανία.

Και ο βρετανός υπουργός Εµπορίου Βινς Κέιµπλ δήλωσε χθες ότι πρέπει να υπάρξει µια «συντονισµένη διεθνής δράση» όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του έκπτωτου προέδρου στο εξωτερικό. «Θα ληφθεί υπόψη ο τρόπος µε τον οποίο αποκτήθηκαν», τόνισε ο Κέιµπλ, προειδοποιώντας πως η κυβέρνηση θα λάβει µέτρα εναντίον οποιουδήποτε τραπεζικού ιδρύµατος βοηθήσει τον Μουµπάρακ να µεταφέρει χρήµατα.

Αφότου η Αίγυπτος ιδιωτικοποίησε την οικονοµία της στη δεκαετία του 1990, οι Μουµπάρακ και λίγες δεκάδες οικογένειες της αιγυπτιακής ελίτ πλούτισαν από την πώληση κρατικών ιδιοκτησιών και δηµιουργώντας νέες επιχειρήσεις.

Οι διασυνδέσεις µε το προεδρικό µέγαρο βοηθούσαν ώστε να έχει κανείς εύκολη πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια και την ευκαιρία να «αξιοποιήσει» κρατικά ακίνητα.

ΣΥΜΦΩΝΑ µε την εφηµερίδα «Αλ-ΚουντςαλΑράµπι »,που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, οι αποκαλύψεις γιατην περιουσία της οικογένειας Μουµπάρακ και οι πιθανές νοµικές προσφυγές εις βάρος της θα επηρεάσουν σηµαντικά το µετα-προεδρικό µέλλον του Μουµπάρακ.

Ειδικοί έχουν εκτιµήσει ότι η συνολική περιουσία των Μουµπάρακ – του πρώην προέδρου, της συζύγου του Σούζαν και των γιων τους, του Γκαµάλ και του Αλάα – µπορεί να φτάνει τα 51,5 δισεκατοµµύρια ευρώ. Αµερικανοί αξιωµατούχοι λένε πάντως πως ο αριθµός αυτός είναι υπερβολικός και υπολογίζουν την περιουσία της οικογένειας στο 1,5 µε 2,2 δισεκατοµµύρια ευρώ.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: