15.2.11

«Σκουριάζουν» οι κινητές μονάδες υγείας ...


Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Σε Καρδίτσα και Τρίκαλα «σκουριάζουν» οι κινητές μονάδες υγείας καθώς ένα χρόνο από την παραλαβή τους από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας ακόμη δεν έχουν λειτουργήσει. Οι τέσσερις συνολικά μονάδες, που παρελήφθησαν σταδιακά και με σκοπό την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας παραμένουν ανενεργές καθώς αυτή την περίοδο αναμένεται η...
έγκριση της άδειας ακτινοπροστασίας από το Εθνικό Κέντρο «Δημόκριτος».
Μια επένδυση το κόστος της οποίας ξεπέρασε το 1,5 εκατ. ευρώ (για τις 2 από τις 4 μονάδες), δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί αν και τα πραγματικά οφέλη για ασφαλισμένους και ασφαλιστικά ταμεία δεν ήταν πολύ περισσότερα ακριβώς επειδή οι μονάδες στοχεύουν στην παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε ορεινές ή απομακρυσμένες περιοχές και όχι μόνο, συμβάλλοντας στην πρόληψη αλλά και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων στα οποία συνήθως αρκετοί πολίτες απευθύνονται άμεσα.
Οι πρώτες δυο μονάδες παραλήφθηκαν στις 22 Δεκεμβρίου του 2009 μετά από 2 χρόνια προσπαθειών που είχαν ξεκινήσει επί Ηλία Θεοδώρου αρχικά και Ντίνου Κόκκινου στη συνέχεια, στα ηνία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας για να παραληφθούν επί Ευρ. Χαρμάνη και Πέτρου Τομάρα. Η προμήθειά τους ξεκίνησε το 2008 και αισίως φθάσαμε στο 2011 με τις μονάδες ακόμη να μην λειτουργούν. Το περασμένο καλοκαίρι παρελήφθησαν και οι άλλες δυο, που αρχικά φιλοξενήθηκαν σε χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και σήμερα όλες... έχουν δέσει χειρόφρενο στην Καρδίτσα. Την περασμένη Δευτέρα, στη 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας, συνήλθε «η Eπιτροπή για την προμήθεια κινητών μονάδων Π.Φ.Υ. με θέμα την αξιοποίηση και αποδοτικότητα των κινητών μονάδων της 5ης ΥΠΕ» όπως σημειωνόταν σε σχετική ανακοίνωση με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα οι μονάδες δεν έχουν λειτουργήσει καθόλου. Όπως διευκρίνισε μιλώντας στην στην «Ε» ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Πέτρος Τομάρας «σήμερα βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο, έχουμε από καιρό κινήσει τη διαδικασία και πλέον αναμένουμε τις αναγκαίες άδειες ακτινοπροστασίας από τον «Δημόκριτο». Έχουμε προχωρήσει στην εκπαίδευση του προσωπικού και στην προμήθεια αναλωσίμων και πιστεύουμε πως σύντομα θα λειτουργήσουν οι μονάδες» καταλήγει ο κ. Τομάρας διευκρινίζοντας ότι σε πρώτη φάση οι μονάδες θα δουλέψουν με προσωπικό των νοσοκομείων και στο μέλλον να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό.
Η καθυστέρηση στη λειτουργία των κινητών μονάδων υγείας θεωρείται «φυσιολογική» αφού ποτέ καμιά ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έδωσε έμφαση στην πρόληψη αφού, ως γνωστόν, το ΕΣΥ ως ιατρο-κεντρικό σύστημα υγείας δίνει προτεραιότητα στα νοσοκομεία, στη θεραπεία δηλαδή και όχι στην πρόληψη. Τα όποια προγράμματα πρόληψης με εφημερίες ιατρών στα Κέντρα Υγείας ουσιαστικά έχουν ατονήσει όπως έχει υποβαθμιστεί και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Η απόκτηση των 4 κινητών μονάδων υγείας από την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη με την προϋπόθεση να… εργασθούν κιόλας προκειμένου να παράσχουν δηλαδή πρωτοβάθμιες υπηρεσίες σε συστηματική βάση. Οι μονάδες αποτελούν μετασκευασμένα οχήματα πλήρως εξοπλισμένα, που θα παραδοθούν μία σε κάθε Γενικό Νοσοκομείο της Θεσσαλίας (Λάρισα, Βόλος, Καρδίτσα και Τρίκαλα) πλην του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου δηλαδή. Οι μονάδες αυτές, όπως σημειωνόταν σε ανακοίνωση της 5ης ΥΠΕ τον Δεκέμβριο του 2009 «είναι δύο τύπων (Α’ και Β’) και είναι εξοπλισμένες με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό. Ειδικότερα περιέχουν: Τύπος Α’: Ηλεκτροκαρδιογράφο, Σπιρόμετρο, Υπερηχοτομογράφο, Απλό ιατρικό εξοπλισμό (πιεσόμετρο – στηθοσκόπιο – σακχαρόμετρο κ.λ.π.), Ακτινολογικό θώρακος, Μαστογράφο, Εμφανιστήριο ξηράς εκτύπωσης, Ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος 75 KVA, Ξενοδοχειακό εξοπλισμό, Εξοπλισμό πληροφορικής, Υδραυλική Εγκατάσταση, Κεντρική κλιματιστική μονάδα θέρμανσης και ψύξης (25.000 BTU, Πλήρης Ακτινοπροστασία, χώρο γραμματείας και αναμονής δυο ατόμων. Τύπος Β΄: Ηκεκτροκαρδιογράφο με σπιρόμετρο, Σύστημα μέτρησης Οστικής Πυκνότητας με υπερήχους, Απλό ιατρικό εξοπλισμό (πεσόμετρο – στηθοσκόπιο – σακχαρόμετρο κ.λ.π.), Πλήρως εξοπλισμένο Μικροβιολογικό – Αιματολογικό Εργαστληριο, ψυγείο αίματος, Ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος 25 KVA, Ξενοδοχειακό εξοπλισμό, Εξοπλισμό πληροφορικής, Υδραυλική Εγκατάσταση, Κεντρική κλιματιστική μονάδα θέρμανσης και ψύξης (25.000 BTU, χώρο γραμματείας και αναμονής δυο ατόμων».
Η ίδια ανακοίνωση, έτσι για την ιστορία, κατέληγε πως «μετά τη χθεσινή πρώτη φάση παράδοσης, οι μονάδες θα στελεχωθούν με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό των Γενικών Νοσοκομείων Θεσσαλίας και θα ακολουθήσει δοκιμασία στη χρήση διάρκειας τριάντα ημερολογιακών ημερών. Η παράδοση των υπόλοιπων δύο μονάδων θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2010» κατέληγε η ανακοίνωση. Μόνο που φθάσαμε στο πρώτο δίμηνο του 2011 και οι μονάδες ακόμη δεν λειτουργούν αφού η παραλαβή τους δεν συνδυάσθηκε με τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να λειτουργήσουν το ταχύτερο αντί να σκουριάζουν παρκαρισμένες, όπως συμβαίνει σήμερα...
www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: