16.2.11

Πιο απλή η έκδοση βίζας για περισσότερους τουρίστες...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΕΛΕΖΟΣ
Στην προσέλκυση περισσότερων τουριστών από πέντε µεγάλες αγορές - στόχουςκαι συγκεκριµένα απότη Ρωσία, την Ουκρανία, την Κίνα, την Τουρκία και την Ινδία εστιάζουν τις ενέργειές τους τα συναρµόδια υπουργεία Εξωτερικών και Τουρισµού.

Στόχος των δύο υπουργείων είναι να... ενισχυθεί το εισερχόµενο τουριστικό ρεύµα από τις αγορές αυτές, έτσι ώστε ο ελληνικός τουρισµός όχι µόνο να µην εξαρτάται αποκλειστικά από τις κλασικές αγορές της Γερµανίας και της Αγγλίας, αλλά και να µπορεί να αναπληρώνει τις όποιες απώλειες παρουσιάζονται από αυτές.

ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ που είχαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών ∆. ∆ρούτσας και Πολιτισµού και Τουρισµού Π. Γερουλάνος, αποφασίστηκε να απλοποιηθούν ακόµα περισσότερο οι διαδικασίες έκδοσης βίζας για τους ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες (προωθείται η έκδοση βίζας εντός 48 ωρών χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία και η χορήγηση µακράς διάρκειας θεωρήσεων) και να ενισχυθούν οι απευθείας αεροπορικέςσυνδέσεις µε την Ελλάδα.

Ηδη, σε επαφές που είχε χτες µε τους εκπροσώπους της αεροπορικής εταιρείας Air China ο υφυπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού Γιώργος Νικητιάδης, ανακοινώθηκε η επανέναρξη των πτήσεων της εταιρείας προς την Ελλάδα. Η κινεζική εταιρεία από τις 11 Μαΐου θα εκτελεί δύο πτήσεις την εβδοµάδα προς την Ελλάδα µέσω Μονάχου, ενώ σύντοµα η αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας µε την Κίνα θα γίνεται απευθείας και σε καθηµερινή βάση.

ΣΤΑ ΕΠΙΠΕ∆Α ΤΟΥ 2009. Στη συνάντηση των κ.κ. ∆ρούτσακαι Γερουλάνου διαπιστώθηκε ότιπαρά τις εξαιρετικά δυσµενείς συνθήκες που επικράτησανπέρυσι, οι αφίξεις τουριστών στη χώρα µας ουσιαστικά συγκρατήθηκαν στα επίπεδα του 2009. Σε αυτό συνέβαλαν καθοριστικά οι νέες ρυθµίσεις γιατη διευκόλυνση διαδικασίας έκδοσης βίζας, κυρίως στη Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι µόνο από τη Μόσχα εκδόθηκαν 328.000 θεωρήσεις εισόδου το 2010, έναντι 216.000 το 2009, ενώ µόνο από το Κίεβο ανήλθαν σε 33.000 έναντι 15.000 το 2009. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η σύσταση κοινής οµάδαςεργασίας ΥΠΕΞ - ΥΠΠΟΤ για τηνπεραιτέρω αντιµετώπιση θεµάτων που αφορούν τόσο την ταχύτερη καιευκο λότερη έκδοση βίζας από τις ελληνικές προξενικές αρχές, όσο και τη δηµιουργία των κατάλληλωνσυνθηκών για τη διείσδυση στις νέες τουριστικές αγορές που ενδιαφέρουν την Ελλάδα.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ επιχειρηµατίες του τουρισµού εκτιµούν ότι τα τελευταία γεγονότα στην Αίγυπτο θα µπορούσαν να στείλουν κυρίως περισσότερους ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα, δεδοµένου ότι οι Ρώσοι αποτελούν την «πρώτη δύναµη» (16,2%)

για τον τουρισµό της χώρας των φαραώ. Ακολουθούν οι Αγγλοι (10,7%), οι Γερµανοί (9,5%), οι Ιταλοί (8,3%) και οι Γάλλοι (4,4%). Εξάλλου, οι ρώσοι τουρίστες είναι οι µόνοι που δεν ελέγχονται από τους µεγάλους ξένους τουρ - οπερέιτορ, κυρίως τους Γερµανούς και τουςΓάλλους, που έχουν ζωτικά συµφέροντα σε Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία (διαχειρίζονται οι ίδιοι µεγάλο αριθµό ξενοδοχειακών µονάδων).

Σηµειώνεται ότι αρκετοί υποστηρίζουν πως τυχόν ακυρώσεις για την Αίγυπτο από τη Ρωσία θα λειτουργήσουν θετικά για την Ελλάδα,η οποία θα κερδίσει έδαφος ως εναλλακτικός προορισµός. Εκτίµηση που, όπως επισηµαίνουν, θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να επιβεβαιωθεί.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: