15.2.11

Πρόταση προς την ΕΕ για τα «orphan drugs» εισηγείται η Μ.Κυριακού...


Λευκωσία: Περίπου 50.000 ασθενείς πάσχουν από διάφορες σπάνιες ασθένειες στην Κύπρο με υπέρογκο κόστος για τη φαρμακευτική αγωγή τους που δεν μπορεί να επωμιστούν ούτε οι οικογένειες τους αλλά ούτε και το κράτος, δήλωσε την Τρίτη στη Βουλή, η βουλευτής ΔΗΣΥ, Μαρία Κυριακού, εισηγούμενη όπως...

κατατεθεί πρόταση εκ μέρους της κυβέρνησης στην ΕΕ για επίλυση αυτού του προβλήματος σε πανευρωπαϊκή βάση.

Αναφερόμενη στα λεγόμενα «orphan drugs», δηλαδή τα φάρμακα για σπάνιες ασθένειες, η κ. Κυριακού είπε ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο δίνονται κίνητρα, ούτως ώστε τα φάρμακα αυτά να έχουν χαμηλότερο κόστος αλλά και σε εθνικό επίπεδο πρέπει να γίνει μια ρύθμιση, αναφέροντας ως παράδειγμα την πιθανή αποκοπή του 5% του ΦΠΑ», προσθέτοντας παράλληλα ότι «τέτοιου είδους θεραπείες, μπορεί να κοστίζουν κάπου 350.000 ευρώ το χρόνο», ενώ, πρόκειται «για χρόνιες παθήσεις που δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος οι οικογένειες τους ή ακόμα και το Υπουργείο Υγείας».

«Πρέπει», είπε, «να υπάρχει ρύθμιση έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν ίση μεταχείριση και πρόσβαση στη θεραπεία τους», ενώ, πρόσθεσε ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε η Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει εκδώσει μελέτη από το 2009 στην οποία προτείνεται να δοθούν κίνητρα στις βιομηχανίες με προστασία του διπλώματος ευρεσιτεχνίας τους, έτσι ώστε, να μπορέσουν να μειώσουν τις τιμές και να μπει το φάρμακο στην αγορά φθηνότερα.

Συμπλήρωσε ότι «όπως μας ανέφερε η αντιπρόσωπος των ομάδων ασθενών με σπάνιες παθήσεις μπορεί στην Κύπρο να έχουμε 50.000 τέτοιους ασθενείς και είναι πολύ μεγάλος αριθμός για να αγνοηθεί», προσθέτοντας ότι «σε όλη την Ευρώπη είναι κάπου 7 - 7,5% των κατοίκων της Ευρώπης υποφέρουν από σπάνιες ασθένειες», αναφέροντας ότι το κόστος θεραπείας μπορεί να κυμανθεί από 450.000 ευρώ ως και 1 εκ. ευρώ το χρόνο.

Παράλληλα, εισηγήθηκε όπως γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή η προσπάθεια, γιατί «ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας της μικρής Κύπρου δεν μπορεί να αντέξει αυτό το κόστος ενώ, αν γίνει μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια θα μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αυτών των φαρμάκων», προτείνοντας ότι «με την ευκαιρία που θα δώσουμε προτάσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ του 2013 ίσως θα πρέπει να βάλουμε κι εμείς μια εισήγηση για τη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής πολιτικής για το θέμα των "ορφανών φαρμάκων"».

Κληθείσα να διευκρινίσει για το ποιες ασθένειες πρόκειται η κ. Κυριακού ανέφερε ότι αφορά «σπάνια είδη μυϊκών παθήσεων, καρκίνου, λευχαιμίας, γενετικών ασθενειών οι οποίες δεν μπορούν να θεραπευθούν παρά με αυτά τα φάρμακα γιατί οι εταιρείες δεν επιλέγουν να επενδύσουν στην έρευνα φαρμάκων για τα οποία υπάρχουν 5 ή 10 ασθενείς στην κάθε χώρα», προσθέτοντας ότι «μένουν αβοήθητοι αυτοί οι άνθρωποι που υποφέρουν από ασθένειες αυτές ταλαιπωρούνται, μπορεί και μερικοί να πεθαίνουν γιατί δεν μπορεί να δοθεί αυτή η βοήθεια».

Εξάλλου, η κ. Κυριακού αναφέρθηκε και στο εναρμονιστικό νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη «χρονομετρική σύμβαση» (time sharing) που συζήτησε η Επιτροπή, λέγοντας ότι παρόλο που εκφράστηκαν κάποιες ανησυχίες εκ μέρους του ΚΟΤ σε σχέση με τον τρόπο που θα μπορεί να διενεργείται ο έλεγχος το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού διαβεβαίωσε ότι με τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας θα προστατεύεται καλύτερα ο καταναλωτής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: