10.3.11

Το τηλε-σόου του χιονιά...


Της Πόπης Διαμαντάκου
Με απόλυτη συνέπεια τα σόου ενηµέρωσης υπηρέτησαν την αέναη παιδικότητα του «ανεύθυνου» φιλοθεάµονος πλήθους
Ηταν ο Οσκαρ Ουάιλντ που µε το «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι» σχολίασε πικρά εκείνητη νοοτροπία του δυτικού πολιτισµού, που αποθεώνει την άρνηση του µεγαλώµατος. Η ωριµότητα θεωρείται ο «ξεπεσµός» από τον παράδεισοτης παιδικής ηλικίας.

Ως εκ τούτου, κάθε ...
φορά που πέφτει ελαφρύ χιονάκι από τον θεσσαλικό κάµπο και νοτιότερα πλησιάζοντας την πρωτεύουσα, στήνονται πανηγύρια θεαµατικής, µαζικής ανωριµότητας. Λες και η θέα του χιονιού µάςεπιστρέφει στην παιδική ηλικία, όπου κακοµαθηµένοι και ανεύθυνοι µπορούµε να απαιτούµε τα πάντα από τους άλλους.

Τι κι αν επίµια ολόκληρη εβδοµάδα έδιναν οι µετεωρολόγοι τις δικές τους παραστάσεις «γρηγορείτε, έρχεται χιονιάς»! Κάτι σαν συγκροτήµατα support, µέχρι να εµφανιστεί στην κεντρική µιντιακή σκηνή το σκληρό ροκ των αποκλεισµών. Πρώτα εµφανίστηκαν τα πλάνα από τις ουρές στη Μαλακάσα, σαν αναµετάδοση της ποµπής του Καρνάβαλου και κατόπιν αρχίζει το «γλέντι» της αναζήτησης ευθυνών και το αλαλούµ των τηλεφωνικών επικοινωνιών µε διάφορους αρµόδιους.

Περιφερειάρχες απότο ένα κανάλι στο άλλο εξηγούν, διευθυντές σχολείων, δήµαρχοι, ό,τι µπορεί να βρεθεί σε «αρµόδιο» συµµετέχει στο επεισόδιο «πιαστήκαµε στα πράσα». Πολύ θέαµα.

«Θύµα» της υστερίας των τηλεφωνικών επικοινωνιών το δελτίο της ΝΕΤ, όπου ο κ. Μαγγριώτης ανακοινώνει ότι έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιµότητα δύο κρατικοί υπάλληλοι. Επιχειρείται τηλεφωνική επικοινωνία µε την αρµόδια της εταιρείας που έχει αναλάβει την εθνική οδό, την κ. Λάµπρου: «Εµπρός, εµπρός κ. Λάµπρου;», γυναικεία φωνή: «Εχετε κάνει λάθος στο νούµερο». Η πολλή πρεµούρα για live show τα ‘χει αυτά.

Ωστόσο το πανηγύρι-της-απειθαρχίας είναι τόσο απολαυστικό, που χαλάλι του. Για παράδειγµα,ενώ τονίζονται από τα δελτία Alter και Alpha οι ολιγωρίες τόσο του κρατικού µηχανισµού όσο και της ιδιωτικής εταιρείας που είχε τη φροντίδα της εθνικής οδού, αποφεύγεται να δοθεί έµφαση στην αµεριµνησία των οδηγών, που ενώ γνώριζαν τα προβλήµατα, κατέλαβαν την εφεδρική λωρίδα στηνεθνική οδό εµποδίζοντας τη µετακίνηση τωνεκχιονιστικών. Το αναφέρει ο Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), καθώς ήταν ένας απότους αποκλεισµένους οδηγούς και δεν του ήταν εύκολο να αποσιωπήσει το κραυγαλέο γεγονός.

Την εποµένη το πρωί βρίσκει την ευκαιρία ο Αυτιάς να επιδοθεί στον συνήθη λαϊκισµό του, κάνοντας την αδόκιµη δηµοσιογραφικώς – και ηθικώς – σύνδεση µεταξύ των απεργών πείνας στο Μέγαρο Υπατία µε το αλαλούµ της εθνικής οδού: «Ολη νύχτα είχαν αγωνία (σ.σ.:

η κυβέρνηση) µην τυχόν και τους λιποθυµήσει κανείς στην Υπατία και δεν κοιτούσαν που γινόταν της κακοµοίρας στη Μαλακάσα». Εχουµε ξεχάσει τι σηµαίνει το να στοχοποιείται µια κατηγορία ανθρώπων για οτιδήποτε προκαλεί ενόχληση στους υπόλοιπους πολίτες;

Το πρωί της Τρίτης έχει βρει τους πάντες πιο οργανωµένους, αλλά το σόου της ενηµέρωσης για όσους το υπηρετούν παραµένει προτεραιότητα. Στον Αnt1 ο Γιώργος Παπαδάκης επικοινωνεί απευθείας µε τον αντιπεριφερειάρχη Β. Αττικής και ανακοινώνει on air τις περιοχές που θα είναι κλειστά τα σχολεία σε µια παράσταση που έδινε την αίσθηση ότι η εκποµπή προσφέρει «ζεστή σαν κουλουράκι» την πληροφορία. Τα ίδια ακριβώς είχε ανακοινώσει η «Πρωινή ενηµέρωση» τηςΝΕΤ, µισή ώρα νωρίτερα και χωρίς να χρειαστεί να βγάλει τον αρµόδιοστην τηλεφωνική γραµµή.

Ολο αυτό, όµως, ας το παραδεχτούµε, πρόσχηµα για να απολαύσουµε χωρίς τύψεις, εκείνη την παιδική ανάµνηση της αποχής από το σχολείο – και τις ευθύνες – που ξυπνά µε το χιονάκι.

από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: