24.3.11

Περικοπές-σοκ σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές


Η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού που ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παροχές και το οικονομικό επιτελείο θέτει επί τάπητος τα σχέδια για περικοπές-σοκ σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές που θα δώσουν νέο ισχυρό χτύπημα στην πραγματική οικονομία που βουλιάζει στα βαθιά νερά της ύφεσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες...οι μόνοι που θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς είναι όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας με ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ, όπως επίσης και περίπου 200.000 δικαιούχοι, άτομα με ειδικές ανάγκες. Το νέο κύμα περικοπών δε θα πλήξει τους συγκεκριμένους φορολογούμενους καθώς τα σχέδια της κυβέρνησης κλιμακώνονται ανάλογα με αυτό που θεωρεί ως μεσαίο και μεγάλο εισόδημα. Πήγες από το υπουργείο Οικονομικών καθιστούν σαφές ότι τα επιδόματα που δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και άνεργοι (ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας, επίδομα πολυτέκνων κ.ά.) θα χορηγούνται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια Σε κάθε περίπτωση η τρόικα υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε καταγραφή επανεξέταση όλων των επιδομάτων ώστε να περιοριστούν οι επικαλύψεις. Δηλαδή όποιος δουλεύει σε αδήλωτη εργασία, δε θα παίρνει επίδομα ανεργίας, όποιος παίρνει πολυτεκνικό επίδομα δε θα παίρνει και οικογενειακό επίδομα τέκνων από την εργασία του ή τον ΟΑΕΔ.

ΕΚΑΣ
Η αρχή των περικοπών έγινε ήδη στο ΕΚΑΣ με «θύματα» περίπου 20.000 συνταξιούχους. Στο νομοσχέδιο, που παρουσίασε τον υπουργείο Εργασίας, καθορίζεται ότι όποιος συνταξιούχος έχει έσοδα πάνω από 850 ευρώ το μήνα από πάσης φύσεως συντάξεις, επιδόματα και μερίσματα από μετοχές, δε θα παίρνει το ΕΚΑΣ. Με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.715 ευρώ θα πάρουν ΕΚΑΣ 230 ευρώ. Τα υπόλοιπα κλιμάκια κυμαίνονται από 57,50 έως 172,50 ευρώ.
Επίδομα ανεργίας
Με βάση τις επιταγές του μνημονίου αλλά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Επιτρόπου Ολι Ρεν θα πρέπει να μπει εισοδηματικό κριτήριο. Δηλαδή κάποιος που μένει άνεργος σήμερα, θα χάνει το επίδομα, αν πριν από 1 ή 2 χρόνια, για παράδειγμα, είχε υψηλά εισοδήματα! Παράγοντας του οικονομικού επιτελείου έλεγε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί το κράτος να δίνει επίδομα σε κάποιον ο οποίος είναι μεν άνεργος, αλλά διαμένει σε ιδιόκτητη κατοικία 200 τ.μ. ή το εισόδημά του από μερίσματα ή τόκους καταθέσεων είναι 20.000 ευρώ το χρόνο. Με βάση μια ακραία ερμηνεία του μνημονίου, το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να λαμβάνουν μόνο εκείνοι που στερούνται τα ελάχιστα μέσα επιβίωσης, δηλαδή δεν έχουν στη κατοχή τους κανένα περιουσιακό στοιχεία και το ετήσιο εισόδημα είναι κάτω από 6.000 ευρώ τον χρόνο για άτομο ή 12.000 ευρώ για οικογένεια.

Οικογενειακό επίδομα
Κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας θα τεθούν για τη χορήγηση των επιδομάτων σε ανέργους και πολύτεκνους. Ένα από τα κριτήρια θα είναι και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι άνεργος αλλά το εισόδημα της συζύγου του ξεπερνά ένα ορισμένο ποσό, τότε δεν θα λαμβάνει το επίδομα.

Φοροαπαλλαγές
Το οικονομικό βάζει στόχαστρο, αρχικά, τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν τα υψηλά εισοδήματα. Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει «ψαλίδισμα» στις εκπτώσεις φόρου για δαπάνες που αφορούν δίδακτρα, νοσήλια, ενοίκια, εγκατάσταση φυσικού αέριου, ασφαλιστικές εισφορές, αλλά μόνο για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ. Για αυτούς τους φορολογούμενους πιθανώς θα διατηρηθούν μόνο οι φοροαπαλλαγές για τα ασφάλιστρα και τους τόκους στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας.
marketbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια: