8.3.11

Βάζουν “φρένο” στα παιχνίδια των πλειστηριασμών...


Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

«Φρένο» στα κυκλώματα που λυμαίνονται τους πλειστηριασμούς επιχειρεί να βάλει το νέο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Δικηγόροι του Ηρακλείου σχολιάζουν ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά τα «παιχνίδια» που παίζονται στους πλειστηριασμούς αφού η διαδικασία θα...
προχωρά αμέσως μετά την υποβολή των προφορικών προσφορών εκ μέρους των δύο πλειοδοτών που προσέφεραν την υψηλότερη τιμή. Όποιος προσφέρει τελικά τα περισσότερα ανακηρύσσεται πλειοδότης.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, υπήρχε κάποια χρονική καθυστέρηση στην ανακήρυξη του πλειοδότη, μεσολαβούσε τουλάχιστον ένα μισάωρο και αυτό έδινε σε πολλούς τη δυνατότητα να προβαίνουν σε συμφωνίες, όπως υποστηρίζουν.

Στο νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης πολιτικών υποθέσεων. Δικηγόροι του Ηρακλείου επισημαίνουν στην «Π» ότι τα νέα μέτρα που προωθεί το υπουργείο είναι θετικά ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανεφάρμοστα λόγω της …ελληνικής πραγματικότητας.

Πιο συγκεκριμένα µε την αύξηση των χρηµατικών ορίων των δικαστικών διαφορών, επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση των Πολυμελών Πρωτοδικείων.

Έτσι, στα Ειρηνοδικεία θα υπάγονται διαφορές µε αντικείμενο που δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ (από12.000 ευρώ που είναι σήμερα ) ενώ στα Μονομελή Πρωτοδικεία θα υπάγονται διαφορές έως και 120.000 ευρώ από 80.000 που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η ρύθμιση µε την οποία καταργείται η δυνατότητα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ασκεί αναίρεση σε αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων καθώς – σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση – η υπό κατάργηση διάταξη του Ν. 3388/2005 προφανώς είχε επίκαιρο χαρακτήρα µε στόχο να ευνοήσει το Δημόσιο στις αντιδικίες του µε τους συμβασιούχους.



Αποχή δικαστών

Σε τρίωρη αποχή από τα καθήκοντα τους προχωρούν την προσεχή Πέμπτη οι δικαστές όλης της χώρας, διαμαρτυρόμενοι-όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση- για την επιχειρούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης για «υπαλληλοποίηση» τους.

Ζητούν την άμεση κατάργηση της διάταξης με την οποία οι νεοεισερχόμενοι δικαστικοί λειτουργοί θα εντάσσονται στο ΙΚΑ αλλά και τον σεβασμό της Συνταγματικής Επιταγής για ειδικό μισθολόγιο, για κατοχύρωση των συντάξεων και για ισοτιμία και ισοκυρία των τριών λειτουργιών του Κράτους καθώς και την άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων.

Μάλιστα την Πέμπτη έξω από τον Άρειο Πάγο θα πραγματοποιηθεί πανδικαστική συγκέντρωση.
www.patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: