4.3.11

Εμφύλιος με φόντο την Υπατία...


Mε «εμφύλια σύρραξη» υπουργών, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και με «αφορμή» το «καυτό» θέμα της διαχείρισης των απεργών πείνας της Υπατίας εγκλωβίστηκε χθες η κυβέρνηση.Την στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρούσε να αναδείξει τις «πολιτικές επιδιώξεις» των «αλληλέγγυων» ως εμπόδιο στον διάλογο για την εξεύρεση λύσης, κορυφαίοι υπουργοί έβαλαν σε... δοκιμασία την κυβερνητική συνοχή, διαπληκτιζόμενοι δημοσίως για το ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη στάση απέναντι στο ζήτημα.

Το σκηνικό, άλλωστε, ούτως ή άλλως ήταν εκρηκτικό: Απεργοί πείνας σε οριακό σημείο σε νοσοκομεία της Αθήνας και διάχυτος ο φόβος στην κυβέρνηση μήπως πυροδοτηθούν εξελίξεις από το ενδεχόμενο απώλειας ζωής. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου βρίσκεται στο γραφείο του στη Βουλή για σύσκεψη με συνεργάτες του. Ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε επιτροπή για θέματα αρμοδιότητάς του, απαντά σε ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη. Η δήλωσή του θεωρείται από τον Γ. Ραγκούση ευθεία βολή και μομφή εναντίον του. Ακολουθεί έντονο παρασκήνιο, τηλεφωνήματα μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών και του Γ. Ραγκούση με τον υπουργό Αμυνας, οι οποίοι όμως δεν λύνουν αρχικά την «παρεξήγηση». Αυτό έγινε, βάσει δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Πεταλωτή, μετά τα μεσάνυχτα: «Οι υπουργοί Εσωτερικών και Αμυνας επικοινώνησαν μεταξύ τους και κρίθηκε ότι δεν υφίσταται πλέον κανένα πρόβλημα».

Είχε προηγηθεί «πόλεμος» ενδοκυβερνητικά. Για το εκρηκτικό κλίμα είχε συνεχή ενημέρωση ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από τους στενούς συνεργάτες του αλλά και από τους δύο υπουργούς.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο κ. Βενιζέλος παρενέβη υποστηρίζοντας δημοσίως ότι «θα ασκήσει την όποια πίεση μπορεί προς τους αρμόδιους συναδέλφους του, για να αποτραπεί πάση θυσία και πάση δυνάμει το τραγικό ενδεχόμενο απώλειας ζωής, που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει εξελίξεις, οι οποίες δεν βοηθούν σε τίποτε τη χώρα, την οικονομία και τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».

Ταυτόχρονα επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό αλλά και με τους κ. Ραγκούση και Παπουτσή, οι οποίοι είχαν, όπως λέγεται, σοβαρές διαφωνίες για τον χειρισμό της κατάληψης της Νομικής από τους απεργούς. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εσωτερικών εξεμάνη με την «παρεμβολή» του Ευ. Βενιζέλου. Του τηλεφώνησε για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό για τη «μομφή» που δέχθηκε.

Εν τω μεταξύ, οι συναρμόδιοι υπουργοί, δηλαδή οι κ. Ραγκούσης και Παπουτσής, κατέληξαν στον συνδυασμό δύο βασικών άρθρων του Ν. 3079, με την οποία προέκυψε κωδικοποιημένη η πρόταση προς τους απεργούς πείνας και τους υποστηρικτές του αγώνα τους: γραπτή βεβαίωση από κάθε αλλοδαπό απεργό πείνας για την αναβολή απομάκρυνσης από τη χώρα με εξάμηνη ισχύ και με «παράθυρο» ανανέωσης τουλάχιστον για ακόμη ένα εξάμηνο - λύση που είχε υποδείξει προηγουμένως και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης.

Είναι γεγονός ότι η ανακοίνωση Παπουτσή ήταν στο «πνεύμα και το γράμμα» της «γραμμής» που πρόκρινε και ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος, ωστόσο, «γύρισε» προς τον Ευ. Βενιζέλο εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση για την «πρωτοβουλία του». «Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαχείριση μιας πολύ σοβαρής κρίσης, που στο επίκεντρό της έχει ανθρώπινες ζωές αλλά και το γενικότερο συμφέρον, να υπάρχει δημόσια παρέμβαση ενός μέλους της κυβέρνησης, χωρίς να έχει ζητήσει προηγουμένως πληροφορίες». «Ουδέν σχόλιο», ανταπάντησε ο κ. Βενιζέλος, ενώ το κλίμα εξελισσόταν εκρηκτικό περικυκλώνοντας την κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου, αν και δέχθηκε πολλές και διαφορετικές εισηγήσεις, προτίμησε να «λήξει» το θέμα - οι γνωρίζοντες όμως λένε ότι η «εστία» της έντασης παραμένει αναμμένη.

ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
«Με αμετακίνητες θέσεις και συνέχεια της απεργίας πείνας δεν υπάρχουν λύσεις»

Παράθυρο διαλόγου και προσωρινής διαμονής, με τη δυνατότητα ανανέωσης της άδειας για τους απεργούς πείνας της Υπατίας, αποτελεί η δήλωση του Χρ. Παπουτσή, την οποία «συνυπογράφει», όπως δήλωσε αργότερα, και ο Γ. Ραγκούσης. Η ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη απευθύνεται και στους εκπροσώπους των ΜΚΟ, που υποστηρίζουν τον αγώνα τους, καλώντας τους να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου.

«Η απόφαση αναβολής απομάκρυνσης από τη χώρα σημαίνει για κάθε αλλοδαπό απεργό πείνας στο κτίριο Υπατία γραπτή βεβαίωση με εξάμηνη ισχύ, που δικαιολογεί τη διαμονή στην Ελλάδα. Μετά την παρέλευση του εξαμήνου η βεβαίωση μπορεί να ανανεώνεται έπειτα από νέα κρίση, αν συνεχίσει να είναι ανέφικτη η απομάκρυνση.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η γραπτή βεβαίωση για τη μη εκτέλεση της απόφασης επιστροφής γίνεται μόνο εάν οι μετανάστες απεργοί πείνας καταγραφούν και τακτοποιηθούν μέσω των αστυνομικών αρχών», τονίζει ο κ. Παπουτσής, μεταξύ άλλων, και καταλήγει: «Με αμετακίνητες θέσεις και συνέχεια της απεργίας πείνας δεν υπάρχουν λύσεις. Υπάρχουν μόνο αδιέξοδα και κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων».

Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ
Παρέμβαση Βενιζέλου και σκληρή απάντηση Ραγκούση

Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Αμυνας, Β. Βενιζέλο, για τη δήλωσή του σχετικά με το θέμα της απεργίας πείνας των μεταναστών έκανε χθες αργά το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης. Με λόγο που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για το «στίγμα» της δήλωσής του, ο κ. Ραγκούσης έβαλε κατά του συνάδελφου του στο υπουργικό συμβούλιο, ο οποίος αρκετές ώρες πριν προχώρησε μιλώντας σε επιτροπή στη Βουλή σε δημόσια παρέμβαση. Για την υπόθεση της «Υπατίας», ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στον κίνδυνο απώλειας ζωής, υποστηρίζοντας ότι «θα ασκήσει την όποια πίεση μπορεί προς τους συναρμόδιους συναδέλφους του για να αποτραπεί πάση θυσία και πάση δυνάμει αυτό το ενδεχόμενο, που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει εξελίξεις».

Ηταν η φράση η οποία χτύπησε «καμπανάκι» στον Γ. Ραγκούση, που αμέσως επικοινώνησε με τον υπουργό Αμυνας, για να επισημάνει την ενόχληση για την «παρεμβολή». Μετά από αρκετές ώρες και αφού ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε νέα δήλωση, ο κ. Ραγκούσης έδωσε σαφή απάντηση:

«Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαχείριση μιας πολύ σοβαρής κρίσης, που στο επίκεντρό της έχει ανθρώπινες ζωές αλλά και το γενικότερο συμφέρον, να υπάρχει δημόσια παρέμβαση μέλους της κυβέρνησης, χωρίς να έχει προηγουμένως ζητήσει να πληροφορηθεί τα δεδομένα που συνθέτουν το σύνολο του προβλήματος.

Πολύ περισσότερο, δεν είναι δυνατόν με αυτή τη δημόσια παρέμβαση να λέγεται ουσιαστικά ότι χρειάζεται να ασκηθεί πίεση στους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση με την οποία θα αποτραπεί η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

Από την πρώτη στιγμή δεν πράττουμε τίποτα διαφορετικό από το να προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που θα υπηρετεί το γενικό συμφέρον και την αρχή της ευνομίας, με την επιδίωξη να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο για τη ζωή των απεργών πείνας κάμπτοντας την αδιαλλαξία των διαμεσολαβητών - καθοδηγητών τους.

Μόνον ο κ. Βενιζέλος μπορεί να διευκρινίσει αν προτείνει τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών».

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: