5.3.11

Φοβίζουν την κυβέρνηση της Κίνας οι διαδηλώσεις...


Ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο, δήλωσε σήμερα ενώπιον 3.000 εκπροσώπων στην Ετήσια Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της χώρας του, ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό της Κίνας μέσα στο 2011, αφού η αύξησή του υπονομεύει την κοινωνική σταθερότητα. Στο μεταξύ, οι...

κινεζικές αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να μη συμμετέχουν σε διαδηλώσεις παρόμοιες με αυτές του αραβικού κόσμου.

Στην αναφορά του στην ετήσια για την κατάσταση των πραγμάτων στη χώρα, ο πρωθυπουργός της Κίνας είπε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα ώστε να καταφέρει να περιορίσει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 4% και το χρέος στο 2% του ΑΕΠ.

"Τελευταία οι τιμές σημειώνουν ραγδαία άνοδο και έτσι η εκτίμηση για το ύψος του πληθωρισμού έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Αυτό το πρόβλημα επηρεάζει την ευημερία του λαού, έχει αντίκτυπο συνολικά στα επιτόκια και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή", τονίζει ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Ο Γουέν Ζιαμπάο αναγνώρισε πως υπάρχει λαϊκή δυσαρέσκεια αναφορικά με την άνοδο των τιμών, τις «παράνομες απαλλοτριώσεις» και τις ελλείψεις των συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης. «Έχουμε πλήρη συνείδηση του γεγονότος πως η ανάπτυξή μας στερείται ακόμη ισορροπίας, συντονισμού και διάρκειας», τονίζεται στο κείμενο της ομιλίας που δημοσιεύθηκε πριν την εκφώνηση της ομιλίας του Γουέν στη Ετήσια Λαϊκή Εθνοσυνέλευση.

«Ακόμη δεν έχουμε λύσει βασικά έναν μέγα αριθμό από ζητήματα, τα οποία έχουν άμεση επίπτωση στον λαό», τονίζει στο κείμενό του ο Γουάν, αναφερόμενος «στη μεγάλη ψαλίδα στα εισοδήματα» μεταξύ πλουσίων και πτωχών, τις πολύ αυξημένες τιμές στις κατοικίες στις μεγάλες πόλεις, καθώς και τις «παράνομες απαλλοτριώσεις γαιών και τις κατεδαφίσεις κατοικιών», και εν γένει στην διαφθορά.

Στο μεταξύ, σε άρθρο στην εφημερίδα "Ημερησία του Πεκίνου", που αποτελεί το επίσημο όργανο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, δίνεται η πιο ξεκάθαρη κυβερνητική προειδοποίηση μέχρι τώρα, εναντίον των εκκλήσεων που απευθύνει προς τους πολίτες ένας διαδικτυακός τόπος εκτός Κίνας, να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις ανάλογες με αυτές των λαών της Μέσης Ανατολής.

Στο άρθρο, ξεκαθαρίζεται ότι η προσπάθεια δημιουργίας αναταραχής και αστάθειας στην Κίνα δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ανεκτή. " Η σταθερότητα είναι ευλογία, το χάος είναι συμφορά, αυτό το γνωρίζει ο καθένας", αναφέρει στο σχόλιό της η εφημερίδα, την ώρα που η αστυνομία του Πεκίνου κατέπνιξε οποιαδήποτε πρόθεση δημιουργίας διαδηλώσεων το Σαββατοκύριακο, που πραγματοποιείται η Ετήσια Λαϊκή Εθνοσυνέλευση.

Λίγοι διαδηλωτές και αρκετοί ξένοι δημοσιογράφοι που τόλμησαν να εμφανιστούν στον τόπο προσυγκέντρωσης, σ’ ένας εμπορικό δρόμο στο κέντρο του Πεκίνου, χτυπήθηκαν και διαλύθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: