12.3.11

"Πρωταθλήτρια"...Ελλάδος στη βροχόπτωση η Σαμαριά!...


Ρεκόρ βροχόπτωσης «κατέκτησε» το μήνα Φεβρουάριο η περιοχή της Σαμαριάς σε επίπεδο Ελλάδας.

Μιλώντας στο Cretalive.gr ο μετεωρολόγος – ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος είπε πως «το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι, φέτος, η πιο βροχερή περιοχή της Ελλάδας».

Η Σαμαριά παίρνει... «χρυσό» στην Ελλάδα ως προς τη βροχόπτωση, καθώς τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο συγκέντρωσε συνολικά 1.187 κυβικά χιλιοστά βροχόπτωσης.

Μόνο το Φεβρουάριο στην περιοχή σημειώθηκε ρεκόρ βροχόπτωσης, το οποίο σε νούμερα μεταφράζεται σε 728 κυβικά χιλιοστά, αριθμός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία βροχόπτωση για όλη την Ελλάδα, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στη δεύτερη θέση της ιδιότυπης αυτής βαθμολογίας για το ίδιο διάστημα βρίσκεται η Στενή Εύβοιας, με 850 κυβικά χιλιοστά και στην τρίτη θέση η Ζαγορά Πηλίου με 704 κυβικά χιλιοστά.

Η ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΣΕ ΕΞΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ανώγεια 541 κ.χ.

Φουρφουράς Αμαρίου 408 κ.χ.

Κνωσός 200 κ.χ.

Μεταξοχώρι 342 κ.χ.

Τζερμιάδων 419 κ.χ.

Ιεράπετρα 173 κ.χ.

Ο Φεβρουάριος που αφήσαμε πίσω είναι για την Κρήτη ο πιο βροχερός μήνας της τελευταίας 5ετίας. «Είναι πολύ μεγάλα κι εντυπωσιακά τα «ύψη», και ειδικά οι χιονοπτώσεις στα βουνά έχουν λειτουργήσει ευεργετικά για το υδατικό ισοζύγιο που τροφοδοτήθηκε από το αργό λιώσιμο των χιονιών» - αναφέρει ο Κ. Λαγουβάρδος.
www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: