4.3.11

ΕΣΚ: Εναλλακτικό σχέδιο για την Ευρώπη...


Εναλλακτικό σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη και δημοσιονομική εξυγίανση της Ευρώπης παρουσίασε την Παρασκευή από το Ζάππειο Μέγαρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Ράσμουσεν, ο οποίος προσέφερε τη στήριξή του στον πρωθυπουργό Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ...άσκησε κριτική στη «συντηρητική» ηγεσία της Ευρώπης.

Βάσει του σχεδίου του ΕΣΚ, σε πέντε χρόνια θα δημιουργηθούν 8 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με το δρόμο που προτείνει ο γαλλογερμανικός άξονας ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προωθούν Βερολίνο και Παρίσι, ο κ. Ράσμουσεν τόνισε ότι δεν αποτελεί εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ένα μέγεθος για όλες τις χώρες, επισήμανε τονίζοντας ότι έτσι η διαφορά μεταξύ Βορρά και Νότου θα διευρυνθεί. Αυτό που πρέπει να γίνει, σημείωσε, είναι να δοθούν περισσότεροι πόροι στον χρηματοπιστωτικό μηχανισμό για να ηρεμήσουν οι αγορές.

Παράλληλα, απένειμε εύσημα προς την Ελλάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας πως «η Ελλάδα είναι στα σωστά χέρια ενώ η Ευρώπη στα λάθος χέρια».

Ο πρόεδρος του ΕΣΚ πρόσθεσε πως προϋποθέσεις επιτυχίας της Συνόδου Κορυφής είναι να αποφασιστεί η μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, να αποφασιστεί η έκδοση ευρωομολόγου, αλλά και να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός μηχανισμός.

"Η Ευρώπη έχει ρόλο και μπορεί"
Από την πλευρά του, ο Παπανδρέου τόνισε πως «η Ευρώπη έχει ρόλο και μπορεί», προκειμένου να πετύχει μία αλλαγή στην πολιτική της.

"Οι αγορές ζητούν να υπάρχει ισχυρή παρέμβαση της ΕΕ με ισχυρό Ταμείο, ευέλικτο και αποτελεσματικό, ώστε να μπούμε σε μια ασφαλή πορεία και να δώσουμε προοπτική ανάπτυξης" επισήμανε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι οι συντηρητικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σωστά τις αγορές και το πώς αντιδρούν.

"Έχουμε τα εργαλεία στα χέρια μας, μπορούμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις μπροστά στην κρίσιμη ιστορική συγκυρία που βρισκόμαστε" τόνισε.

Μια θετική απόφαση στη Συνοδό Κορυφής θα γυρίσει τη σελίδα της κρίσης και θα δώσει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να παίξει έναν σημαντικό ρόλο πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

"Πρόκληση η σοσιαλδημοκρατία να εμφανίζεται ως σωτήρας"
«Είναι πρόκληση οι σφαγείς των λαϊκών δικαιωμάτων, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, να εμφανίζεται ως σωτήρας», σχολίασε το ΚΚΕ με σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, οι κ. Παπανδρέου και Ράσμουσεν «επιβεβαίωσαν ότι εκπροσωπούν κόμματα του κεφαλαίου, όπως και οι φίλοι τους οι συντηρητικοί, κόμματα που κάνουν ό,τι μπορούν για να τσακίσουν τα λαϊκά δικαιώματα όπου Γης. Γι' αυτό και μέσα σε άλλα απέκρυψαν την αιτία της κρίσης, που είναι κρίση του σάπιου και ξεπερασμένου ιστορικά καπιταλιστικού συστήματος, επαναλαμβάνοντας τις γελοιότητες περί χρηματοπιστωτικής κρίσης, λες και δεν είναι οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι και οι εφοπλιστές συμμέτοχοι στο τραπεζικό σύστημα».

«Την πρόκληση οι λαοί πρέπει να την αντιμετωπίσουν με πόλεμο», καταλήγει η ανακοίνωση.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: