3.3.11

Μην «σερφάρεις» όταν οδηγείς...


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.Ένας στους πέντε οδηγούς βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο σερφάροντας, μέσω του κινητού του τηλεφώνου, στο Διαδίκτυο την ώρα που οδηγεί.
Κι όλα αυτά την ώρα που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέσα στο 2009 στις ΗΠΑ σκοτώθηκαν 5.474 άνθρωποι κι άλλοι 448.000 τραυματίστηκαν σε αυτοκινητικά δυστυχήματα λόγω απόσπασης της προσοχής τους.
Οι... Ομοσπονδιακές Αρχές εκτιμούν πως το 18% των ανθρώπινων απωλειών κάτω των 20 ετών, οφείλονται σε απόσπαση της προσοχής τους από το κινητό τους τηλέφωνο.

Πρόσφατη αμερικανική έρευνα, μετά από μελέτη στην οδηγική συμπεριφορά 912 οδηγών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυξάνεται συνεχώς ο κίνδυνος για πρόκληση τροχαίου ατυχήματος λόγω της πλοήγησης στο ίντερνετ την ώρα που είμαστε πίσω από το βολάν.

Οι δημοσκόποι της εταιρείας διαδικτυακών ερευνών State Farm, ανακοίνωσαν ότι το 19% των ερωτηθέντων οδηγών παραδέχτηκε ότι συχνά σερφάρει και οδηγεί.

Από την ίδια μελέτη προέκυψε πως το 74% των ερωτηθέντων απάντησαν θετικά στην ερώτηση αν μίλησαν στο κινητό τους, ενώ ένα άλλο 35% παραδέχτηκε πως έστειλε γραπτά μηνύματα εν ώρα οδήγησης.

«Είναι μια κακή συνήθεια που πλήττει κυρίως τους τριαντάρηδες, τους εικοσάρηδες και γενικά τους νέους ανθρώπους, όσους έχουν μιαιδιαιτέρως καλή σχέση με τις νέες, τεχνολογικές συσκευές», τονίζει η επικεφαλής της έρευνας, Σίντι Γκάρετσον.

Σύμφωνα με μια ανάλογη βρετανική έρευνα, όσοι χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης ενδέχεται να είναι περισσότερο επικίνδυνοι ακόμα και από τους μεθυσμένους οδηγούς.

Αυτή ηέρευνα, την οποία διεξήγαγε το «Transport Research Laboratory» της Βρετανίας, έδειξε πως ο χρόνος αντίδρασης, η τήρηση απόστασηςασφαλείας από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα, αλλά και ο έλεγχος της
ταχύτητας επηρεάζονται καταλυτικά από τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Τα συγκριτικά αποτελέσματα, τα οποία προέκυψαν μέσω της χρήσης ειδικού εξομοιωτή οδήγησης TRL, έδειξαν ότι η εν λόγω πρακτική αποδεικνύεται περισσότερο επικίνδυνη και από ορισμένα αυξημένα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα του οδηγού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: