3.3.11

Ο Καντάφι συμφώνησε με το ειρηνευτικό σχέδιο του Τσάβες...


Αντικαθεστωτικοί στην πόλη Ασνταβόγια, κοντά στην Βεγγάζη, προετοιμάζονται για να αποκρούσουν επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι.
Τρίπολη: Ο Λίβυος ηγέτης, Μουάμαρ Καντάφι και ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, συμφώνησαν με το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, για τον τερματισμό της κρίσης στη βορειοαφρικανική χώρα, μετέδωσε την...
Πέμπτη το πρωί το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Ο Τσάβες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την περασμένη Τρίτη, με τον Καντάφι, πρότεινε την εξεύρεση μιας διαπραγματεύσιμης λύσης στην κρίση, δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνιών της Βενεζουέλας, Αντρές Ιζάρα.

«Επιβεβαιώνουμε ότι υπήρξε επικοινωνία του προέδρου Τσάβες με τον Καντάφι, χθες (σσ την Τρίτη), για την πρόταση που αφορά μια ειρηνευτική αποστολή στη Λιβύη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι δε γνωρίζει ποιά ήταν η αντίδραση του Καντάφι στην πρόταση του Τσάβες να σταλούν στη Λιβύη αντιπρόσωποι από πολλές χώρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, ο Καντάφι συμφώνησε με το σχέδιο αυτό, το οποίο προβλέπει την αποστολή στη Λιβύη επιτροπής από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή προκειμένου να βρεθεί μια διαπραγματεύσιμη λύση στην κρίση.

Επικαλούμενη ανώτερες κυβερνητικές πηγές, η ανταποκρίτρια του Αλ Τζαζίρα στο Καράκας, Ντίμα Χατίμπ, ανέφερε στο Twitter της ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ο οποίος επίσης συμφώνησε με το σχέδιο αυτό.

«Μικροί, άσημοι πυρήνες της Αλ Κάιντα»...

Όμως η κατάσταση που επικρατεί στην Λιβύη δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Μάλιστα, η εμφάνιση του Καντάφι την Τετάρτη ήταν ακόμη πιο επιθετική λέγοντας πως η Λιβύη θα γίνει το «νέο Βιετνάμ», ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Δύσης, με αφορμή τα σενάρια για επικείμενη στρατιωτική παρέμβαση του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Κατά τον Λίβυο συνταγματάρχη δεν υπάρχουν διαδηλώσεις στη Λιβύη και πίσω από την εξέγερση βρίσκεται η Αλ Κάιντα. «Δεν υπήρξαν καθόλου διαμαρτυρίες στο ανατολικό τμήμα» ανέφερε για να προσθέσει ότι «πυρήνες της Αλ Κάιντα επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας και πήραν τα όπλα τους».

«Πώς άρχισαν όλα αυτά; Μικροί, άσημοι πυρήνες της Αλ Κάιντα» δήλωσε.

Ο Καντάφι άσκησε κριτική στη Δύση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπαίνουμε στο μάτι αυτών που αμφισβητούν ότι η Λιβύη δεν κυβερνάται από κανέναν άλλο παρά από το λαό της». Και προειδοποίησε ότι χιλιάδες Λίβυοι θα πεθάνουν σε περίπτωση στρατιωτικής εισβολής ξένων δυνάμεων.

«Οι ειδήσεις έφταναν στον κόσμο από 'εχθρικούς' σταθμούς και υπηρεσίες που δεν είχαν ανταποκριτές στη Λιβύη», δήλωσε καλώντας τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να διερευνήσουν τα γεγονότα γι' αυτό που συνέβη στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι πρόκειται για μια συνωμοσία που έχει στόχο την ανάληψη του ελέγχου της Λιβύης και του πετρελαίου της.

Υποστήριξε, επίσης, ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τα λιμάνια είναι «ασφαλή» και «υπό έλεγχο», λέγοντας παράλληλα ότι η Λιβύη θα αντικαταστήσει τις τράπεζες και τις εταιρείες της Δύσης με αντίστοιχες από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βραζιλία.

Ο Καντάφι σημείωσε ακόμη ότι τα μέσα ενημέρωσης υπερβάλουν στις πληροφορίες που μεταδίδουν για τον αριθμό των νεκρών, λέγοντας ότι μόνον 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Μάχη για την Μπρέγκα

Την ίδια ώρα, οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις πέρασαν στην αντεπίθεση εξαπολύοντας από ξηράς και αέρος επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μπρέγκα, μιας πόλης στρατηγικής σημασίας, σταθµού εξαγωγής πετρελαίου, στο δυτικότερο άκρο της περιοχής κοντά στην Βεγγάζη που έχει περιέλθει στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Οι πληροφορίες που έφθαναν την Τετάρτη από τη Λιβύη ήταν συγκεχυμένες με τις κυβερνητικές δυνάμεις να δηλώνουν ότι πήραν τον έλεγχο, και τους αντικαθεστωτικούς ότι ανακατέλαβαν την πόλη. Σύμφωνα με μαρτυρίες στην πόλη σημειώθηκαν συγκρούσεις ενόπλων με αρκετά θύματα.

Σε ένα πρώτο τουλάχιστον στάδιο, ο Καντάφι δεν πέτυχε τον στόχο του – κατάφερε όμως να κάνει το νεοσύστατο «προσωρινό εθνικό κυβερνητικό συμβούλιο», που όπως ανακοινώθηκε θα έχει πρόεδρο τον πάλαι ποτέ υπουργό ∆ικαιοσύνης και νυν πολέµιο του Καντάφι, Μουσταφά Αµπντέλ Τζαλίλ, να ζητήσει από τη Βεγγάζη όπου εδρεύει την πραγµατοποίηση «στρατηγικών αεροπορικών επιθέσεων», υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στις θέσεις των Αφρικανών μισθοφόρων που χρησιμοποιεί ο Λίβυος ηγέτης εναντίον του λαού του.

Ολοκληρώθηκε η κινεζική επιχείρηση εκκένωσης

Στο μεταξύ, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι έχει ήδη απομακρύνει περίπου 36.000 από τους υπηκόους του που εργάζονταν στη Λιβύη και πάνω από 2.000 υπηκόους άλλων χωρών σε μια άνευ προηγουμένου θαλάσσια, χερσαία και εναέρια επιχείρηση για την Κίνα.

«Όλοι οι Κινέζοι που επιθυμούσαν να επιστρέψουν και τα στοιχεία των οποίων ήσαν γνωστά στο υπουργείο Εξωτερικών, απομακρύνθηκαν από τη Λιβύη», δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών, Σονγκ Τάο.

Συγκεκριμένα εξήγησε ότι «από τους 35.860 Κινέζους που εγκατέλειψαν τη Λιβύη, οι 21.000 έχουν ήδη επιστρέψει στην Κίνα. Επρόκειτο για την πιο σημαντική και πιο περίπλοκη θαλάσσια, χερσαία και εναέρια επιχείρηση αυτού του είδους που πραγματοποίησε ποτέ η κινεζική κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Cyprus news

Δεν υπάρχουν σχόλια: