24.4.11

Δεξαμενές αποθήκευσης ραδιενεργού ύδατος κατασκευάζονται στη Φουκουσίμα...


Δεξαμενές για την προσωρινή αποθήκευση του ραδιενεργού ύδατος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι αποφάσισε να κατασκευάσει η εταιρεία Tokyo Electric Power Co (TEPCO), υπεύθυνη για τη λειτουργία του ηλεκτροπαραγωγικού πυρηνικού εργοστασίου όπου συνεχίζεται η... σοβαρή κρίση μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες Ιάπωνες φωνάζουν «όχι» στην πυρηνική ενέργεια σε διαδήλωση την Κυριακή στο Τόκιο.

Η TEPCO πασχίζει να απομακρύνει περίπου 67.500 τόνους νερού μολυσμένου με μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας που είχε συσσωρευτεί στα κτίρια των τουρμπινών των αντιδραστήρων και άλλα σημεία στο εργοστάσιο, καθώς εμποδίζει το έργο των εργαζομένων της που προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ψυκτικές λειτουργίες στους αντιδραστήρες.

Η εταιρεία σχεδιάζει να μεταφέρει το μολυσμένο νερό σε μια μονάδα επεξεργασίας μέσα στο εργοστάσιο και σε δεξαμενές προσωρινής αποθήκευσής του, ενώ σχεδιάζει επίσης να εγκαταστήσει συστήματα φιλτραρίσματος του νερού και ψύξης σε κάθε αντιδραστήρα, όπως μετέδωσε το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Κάθε σύστημα θα απομακρύνει ραδιενεργές ουσίες από το μολυσμένο νερό και θα ανακυκλώνει το κρύο νερό ώστε να ψύχονται οι αντιδραστήρες.

Η TEPCO σχεδιάζει να έχει εγκαταστήσει δεξαμενές χωρητικότητας 31.400 τόνων ως τις αρχές Ιουνίου και να προσθέτει δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο σε περίπτωση που τα συστήματα δεν μπορέσουν να αρχίσουν να λειτουργούν στο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το NHK.

Η γαλλική εταιρεία Areva είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι σχεδιάζει να εγκαταστήσει στο εργοστάσιο μια μονάδα απορρύπανσης του ύδατος που έχει μολυνθεί με ραδιενέργεια. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Αν Λοβερζόν ανέφερε ότι η εταιρία θα προσπαθήσει να θέσει σε λειτουργία το σύστημα απορρύπανσης ως τα τέλη Μαΐου, όπως ζήτησε η TEPCO.

Το σύστημα θα είναι σε θέση να απολυμαίνει περίπου 50 τόνους νερού την ώρα, όπως ανέφερε η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: