17.4.11

Κινδυνεύει να μείνει από… καύσιμα ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής ...


Κίνδυνο να μείνει από… καύσιμα αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ της Θεσσαλονίκης, πάνω που άρχισε να «ξυπνά» από τη χειμερία νάρκη, στην οποία είχε περιπέσει τα τελευταία χρόνια και με την κινητοποίηση του δυναμικού του, να φέρνει επιτέλους κάποια πρώτα απτά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στον εμπλουτισμό των αεροπορικών συνδέσεων της πόλης με την Ευρώπη.

Η απειλή, μάλιστα προέρχεται εκ των ...έσω, έχει οικονομική αναφορά και μολονότι δεν έχει ίσως ακόμη τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, αν η αδράνεια που παρατηρείται συνεχιστεί και κατά το επόμενο διάστημα, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές λειτουργικότητας στο φορέα και θα τραυματίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία του.

Το πρόβλημα σχετίζεται με την αδυναμία ή την αδιαφορία ορισμένων εκ των ιδρυτικών μελών του Οργανισμού να καταβάλλουν το ποσό που τους αναλογεί ως ετήσια συνδρομή, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, προκειμένου να καλύπτονται οι λειτουργικές του δαπάνες, αλλά και το κόστος για την άσκηση της πολιτικής προβολής και marketing της Θεσσαλονίκης. Συνεπεία της πρακτικής αυτής, ο Οργανισμός έχει λαμβάνειν από μετόχους – μέλη του ένα ποσό της τάξης του 1 εκ. ευρώ, από δόσεις που έχουν καθυστερήσει να καταβληθούν για την τριετία 2007 – 2009!!! Και δεν συζητάμε για το 2010 και φέτος…

Για την επίμαχη τριετία, πάντως, κατά τις ίδιες πηγές, μόνοι συνεπείς μέτοχοι εμφανίζονται η ΟΛΘ ΑΕ και η ΤΕΔΚ, οι οποίοι έχουν πληρώσει και τις τρεις ετήσιες συνδρομές τους. Αντιθέτως, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, η Helexpo, η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης (έχει αντικαταστήσει τη Νομαρχία) και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας (έχει καταλάβει τη θέση της πρώην Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), χρωστούν είτε μία, είτε δύο δόσεις.

Λέγεται δε, ότι τις προηγούμενες μέρες ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με το «καπέλο» του προέδρου του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ, απέστειλε επιστολή σε όλους τους φορείς και οργανισμούς που δεν έχουν εκπληρώσει την οικονομική τους υποχρέωση (προφανώς και προς τον… εαυτό του, στο Δήμο Θεσσαλονίκης) ζητώντας τους να τοποθετηθούν για το πώς σκέφτονται να κινηθούν για να επιλυθεί η εκκρεμότητα αυτή, μέχρι και χθες Παρασκευή.

Πόσοι από αυτούς ανταποκρίθηκαν και τι απάντηση έδωσαν, δεν έγινε γνωστό. Ωστόσο, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση, καθώς αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός έχει διαθέσιμα μόλις περίπου 350 χιλ. ευρώ, με τα οποία πρέπει να οργανώσει σειρά ενεργειών που θα αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη σε τουριστικό προορισμό, με προφανή αποτελέσματα στην τοπική οικονομία εν γένει. Λειτουργεί στην ουσία, δηλαδή, χωρίς να έχει τα «χέρια λυμένα» κι αυτό καθιστά ακόμη δυσκολότερη την επίτευξη των στόχων για τους οποίους έχει συσταθεί.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι γίνονται ενέργειες και προς άλλες κατευθύνσεις από τη διοίκηση του Οργανισμού, όπως η προσέγγιση των τριών Επιμελητηρίων της πόλης και ήδη το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης γνωστοποίησε πως θα επιστρέψει στη μετοχική σύνθεση του φορέα. Επιπρόσθετα, στις προθέσεις των διοικούντων είναι να απευθυνθεί ο Οργανισμός, με τη μορφή συνδρομών, στα μέλη για παράδειγμα του επισιτιστικού τομέα ή άλλων κλάδων της τοπικής οικονομίας, οι οποίοι άμεσα ή έμμεσα θα έχουν ωφέλεια από τα αποτελέσματα που θα φέρει στην πόλη η δραστηριότητα του Οργανισμού.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το πρόβλημα με την εξασφάλιση των κεφαλαίων που χρειάζεται ο φορέας για να πορευτεί απρόσκοπτα στην κατάκτηση των στόχων που έχει θέσει, δεν μπορεί να «σέρνεται» και πρέπει άμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, διότι διαφορετικά η προσπάθεια –που φαίνεται ότι μπορεί να είναι επιτυχής- θα έχει υπονομευτεί εκ των έσω. Και θα είναι κρίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: