28.4.11

Απόψε η ψηφοφορία για προανακριτική για Ακη...


Τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο και τους δικηγόρους του περιμένουν όλοι στην Βουλή όπου συζητείται η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (ΚΟ) για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων. Η συνεδρίαση της Ολομέλειας αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με την... διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας για τη σύσταση ή όχι προανακριτικής επιτροπής. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος θα συνοδεύεται από τους δικηγόρους του καθώς σχετικό αίτημα έχει τεθεί στο αρμόδιο γραφείο της Βουλής ώστε οι νομικοί να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση από τα θεωρεία, δεν έχει περάσει ακόμα το κατώφλι της Βουλής, όμως, αναμένεται να μιλήσει λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης. Bουλευτές του ΛΑΟΣ μελετούν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία. Διαβάστε αναλυτικά

Η συζήτηση άνοιξε με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ κ. Μάρκο Μπόλαρη ο οποίος επανέλαβε την δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου για απόλυτη διαφάνεια και «να εκφραστεί το καθολικό αίτημα των πολιτών για απονομή δικαιοσύνης». Επιπροσθέτως, ο κ. Μπόλαρης μετέφερε την επιθυμία του κ. Τσοχατζόπουλου για «αποκάλυψη της αλήθειας» ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κοινοβουλευτική διερεύνηση και για άλλους πρώην Υπουργούς αν προκύψουν στοιχεία από την Επιτροπή Εξοπλισμών.

Από την ΝΔ, ο κ. Πάνος Καμμένος ισχυρίστηκε πως ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης γνώριζε για το σκάνδαλο αναφέροντας ότι «Εν γνώσει του Σημίτη, δεν μπορεί κανείς να πει ότι η τότε κυβέρνηση αγνοούσε» ενώ πρόσθεσε ότι « Αν δεν κάνουμε το «άρατε πύλες» τα γιαούρτια θα γίνουν καλάσνικοφ». Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής τάχθηκε και ο εισηγητής του ΚΚΕ κ.Αντώνης Σκυλλάκος ο οποίος όμως επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο με ακόμα μεγαλύτερο βάθος το οποίο ηθελημένα περιορίζεται στις μίζες ενός συγκεκριμένου Υπουργού. Συγκεκριμένα ο εισηγητής του ΚΚΕ ανέφερε «οι συνοδευτικές συμβάσεις για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα (Α/Ω) ήταν απαράδεκτες. Οι συμφωνίες για τα Α/Ω δεν εκτελούνται γιατί είναι δίοδος για μίζες, αυτό λένε όσοι γνωρίζουν τις προμήθειες εξοπλιστικών. Η εφαρμογή των συμβάσεων απαιτεί συνολική έρευνα και όχι με δόσεις. Μια έρευνα για τον Τσοχατζόπουλο και άλλη στην επιτροπή εξοπλισμών. Συμπέρασμα; Μάλλον δεν θα βγει καμία άκρη».

Διαφορετική προσέγγιση παρουσίασε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ κ. Αθανάσιος Πλεύρης ο οποίος πρότεινε στην κυβέρνηση να προβεί σε πράξεις καταλογισμού και να αξιώσει τα 83 εκατομμύρια ευρώ που σύμφωνα με την δικογραφία δόθηκαν ως μίζες και επιβάρυναν το κόστος της σύμβασης, δημεύοντας περιουσίες και να μην προχωρήσει το ποινικό κομμάτι καθώς τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Ακόμα και αν αποδειχθεί ξέπλυμα μαύρου χρήματος, υποστήριξε ο κ. Πλεύρης, είναι θέμα της δικαιοσύνης και όχι της Βουλής. Επιπροσθέτως, ο κ. Πλεύρης μίλησε για ποσό ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε ως μίζα το 2007, κατηγορώντας την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρεί να περιορίσει το σκάνδαλο μόνο στον κ. Τσοχατζόπουλο. Τέλος εξέφρασε σαφείς αμφιβολίες για την στάση του κόμματος στην ψηφοφορία αναφέροντας ότι «Εμείς δεν ξέρουμε πως θα συμμετέχουμε σε μια διαδικασία που θέλει να συγκαλύψει το σκάνδαλο.

Για πρόταση συγκάλυψης έκανε λόγο ο κ. Θεόδωρος Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) την οποία όμως θα ψηφίσουν αναγκαστικά. Αναλυτικά ο κ. Δρίτσας είπε «Η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής μόνο για τον κ. Τσοχατζόπουλο είναι μια πρόταση συγκάλυψης. Πως είναι δυνατόν να περιορίζεται μόνο σε ένα πρόσωπο όταν η δικαιοσύνη μιλά ξεκάθαρα για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Τσοχατζόπουλου και λοιπών μελών κυβερνήσεων».
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: