12.4.11

Οι περικοπές δαπανών μειώνουν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων...


Με στόχο την αποτύπωση των ενεργειών στις οποίες προβαίνουν οι εταιρείες όσον αφορά στην περικοπή δαπανών, στους παράγοντες που επηρεάζουν τέτοιου είδους αποφάσεις, καθώς και στην επίδραση των ενεργειών αυτών στην... εμπιστοσύνη και δέσμευση των εργαζομένων, ολοκληρώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά από την Aon Hewitt η έρευνα «Cost Reduction & Engagement», στην οποία συμμετείχαν 75 εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών κλάδων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι απολύσεις πραγματοποιούνται σε χαμηλότερο ποσοστό, συγκριτικά με το 2010, ενώ το πάγωμα μισθών και οι περικοπές των ετήσιων μπόνους των στελεχών εξακολουθούν να τείνουν αυξητικά.

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει πως οι περικοπές δαπανών δεν αφήνουν αλώβητους τους παράγοντες της δέσμευσης και της εμπιστοσύνης, που εμφανίζονται ως ο επικρατέστερος «κίνδυνος» για την παραγωγικότητα. Είναι σημαντικό πως το 40% του δείγματος αναφέρει μειωμένη δέσμευση/εμπιστοσύνη των εργαζομένων του, ενώ το 33% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα εκδηλώνει ανησυχία απώλειας ταλαντούχων εργαζομένων, αμέσως μόλις η αγορά ανακάμψει.

Η επένδυση στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη ηγεσίας διατηρήθηκε στις επιλογές του 50% των εταιρειών του δείγματος για το 2010, ενώ η μία στις τρεις επιχειρήσεις σκοπεύει να επενδύσει στο σαφή προγραμματισμό ευκαιριών καριέρας και το 2011.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: