12.4.11

Η διαπλοκή κερδίζει στο τζόγο...

Του αναγνώστη μας, Τίτου Κοκκαλάκη

Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ο Γ.Παπακωνσταντίνου παρουσίασε το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, καθώς είχε προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα που διανύουμε να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο προέβλεπε την...

προκύρηξη πλειοδοτικού διαγωνισµού για 4-10 άδειες που θα αφορούν συνολικά 30.000 παιγνιοµηχανήµατα.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νομοσχεδίου από τον Γ.Παπακωνσταντίνου ανέβηκαν επίκινδυνα οι τόνοι, με τη Βάσω Παπανδρέου να απορρίπτει το νομοσχέδιο και να δηλώνει «εμείς δεν μπορούμε να νομιμοποιούμε τον τζόγο για να έχει έσοδα το κράτος, αν είναι έτσι να νομιμοποιήσουμε και την πορνεία και τα ναρκωτικά» ενώ ο Γιώργος Φλωρίδης, που διετέλεσε Υφυπουργός Πολιτισμού (αρμόδιος για τον Αθλητισμό), κατέκρινε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο έφτασε δύο φορές στο Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς να περάσει από την Κοινοβουλευτική ομάδα. Ο Παπακωνσταντίνου απάντησε στις κατηγορίες του ΚΤΕ «Ο τζόγος υπάρχει. Γιατί να μην εισπράττει το κράτος 700 εκ. ευρώ ετησίως; Τι θέλουμε να γίνουμε Βόρεια Κορέα, να τα απαγορεύσουμε όλα;», με τον Βουλευτή Β’ Πειραιώς Δημήτρη Λιντζέρη να απαντά στον Υπουργό «Μας κοροϊδεύετε όταν λετε ότι θα εισπράξετε 700 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο το πηγαινέλα για τις διατυπώσεις στις Βρυξέλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας πάρει ένα χρόνο. Σε μια χώρα που μπαινοβγαίνει ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας, μας λες ότι θα ελέγξεις τον τζόγο χωρίς ρυθμιστική αρχή; Είσαι σίγουρος ότι θα είσαι υπουργός του χρόνου όταν θα ρέει το χρήμα;» Η πλειοψηφία των Βουλευτών που συμμετέχουν στην ΚΤΕ ζήτησαν από τον Παπακωνσταντίνου την απόσυρση του κατατεθειμένου νομοσχεδίου και εναντιώθηκαν στην εγκατάσταση 30.000 «κουλοχέρηδων» στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι τα αναμενόμενα έσοδα των 700 εκατομμυρίων απέχουν πολύ από τα έσοδα που μπορεί να αποφέρει το νομοσχέδιο. Η έκρηξη του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου φέρεται πλέον να πασάρει στον ΟΠΑΠ το μεγαλύτερο μέρος των αδειών για «φρουτάκια», όπως εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ηταν η έκρηξη αυθόρμητη με σκοπό την προστασία του δημοσίου συμφέροντος ή απλά ένα ακόμη «πυροτέχνημα» που δείχνει το δρόμο σε συγκεκριμένα συμφέροντα (βλέπε Κόκκαλη, Μελισσανίδη); Είναι άλλωστε γνωστές οι σχέσεις αρκετών βουλευτών με συγκεκριμένους πόλους...
Αλλωστε, η Intralot και η αμερικάνικη Gtech, που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την ιταλική Lottomatica, μάχονται πλέον για το συμβόλαιο του νέου τεχνολογικού παρόχου, καθώς έμεινε εκτός παιχνιδιού η Scientific Games.
Πρέπει να σημειώσουμε πως σύµφωνα µε το δικαίωµα προαίρεσης που διαθέτει βάσει της σύµβασής του µε το Ελληνικό Δηµόσιο, τµήµα των αδειών αυτών θα λάμβανε ο ΟΠΑΠ με πληροφορίες να κάνουν λόγο για περίπου 10.000 μηχανήματα. Οπως έγινε γνωστό, το προτεινόμενο νομοσχέδιο είχε ήδη αναρτηθεί στο κοινοτικό σύστημα πληροφόρησης TRIS, ενώ είχε ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσταλούν οι παρατηρήσεις της σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να ενσωματωθούν στη νομοθετική διαδικασία. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά το τέλος του ΚΤΕ Οικονομικών ανέφερε ότι «δημιουργήθηκε θέμα με την επέκταση της φυσικής παρουσίας των μηχανημάτων. Γι αυτό και σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν μόνο στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και σε δεύτερη θα μελετηθεί η περαιτέρω αδειοδότηση μεικτών χώρων». Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πλέον ότι με τα φρουτάκια στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, µε την επανέκδοση του Ξυστό και την ανανέωση των αδειών του ΟΠΑΠ, μπορούν να αντισταθμιστούν ενδεχόμενες απώλειες από τα «φρουτάκια» που κόπηκαν μετά τις αντιδράσεις στην ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται πλέον να κατατεθεί στη Βουλή μετά τις γιορτές του Πάσχα και θα τεθεί σε ψηφοφορία στις αρχές Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: