5.5.11

Πέθανε ο τελευταίος βετεράνος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου...


ην τελευταία του πνοή άφησε ο τελευταίος βετεράνος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Βρετανός Κλοντ Τσόουλς, σε οίκο ευγηρίας στο Περθ της Αυστραλίας. Ηταν 110 ετών.

Ο Τσόουλς ήταν ο τελευταίος γνωστός επιζήσας του ... Α' Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918), μετά το θάνατο του Αμερικανού Φρανκ Μπάκλς τον Φεβρουάριο, επίσης σε ηλικία 110 ετών. Γεννημένος στη Βρετανία το 1901, είχε δώσει (όπως και πολλά ακόμη συνομήλικα του αγόρια) ψευδή στοιχεία για την ηλικία του προκειμένου να καταταγεί εθελοντικά το 1916 στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, σε ηλικία μόλις 15 ετών!

Γνωστός στους συμπολεμιστές του με το παρατσούκλι «Τσακλς», υπηρέτησε στο πολεμικό πλοίο «HMS Revenge», ενώ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησε ως αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας, αφού είχε μεταναστεύσει εκεί το 1926 κι είχε πάρει την αυστραλιανή υπηκοότητα.

«Δεν βλέπει και δεν ακούει, αλλά είμαστε πολύ κοντά του. Οταν του μιλάμε πολύ δυνατά μάς καταλαβαίνει. Δεν νομίζω ότι έχει χάσει τα λογικά του, τουλάχιστον όχι περισσότερο απ' ότι εγώ ή εσείς», είχε δηλώσει τον Μάρτιο ο 76χρονος γιος του Εϊντριαν, χαρακτηρίζοντας τον υπεραιωνόβια πατέρα του ως «έναν ειρηνιστή ο οποίος ανέκαθεν μισούσε τον πόλεμο».

Ο Τσόουλς έζησε με τη σύζυγό του, Εθελ, 76 χρόνια και εγκαταστάθηκε στον οίκο ευγηρίας μετά το θάνατό της πριν τρία χρόνια. Απέκτησε μαζί της τρία παιδιά, ενώ είχε και 13 εγγόνια.

Ο «Τσακλς», ο οποίος αποστρατεύτηκε το 1956, σε ηλικία 55 ετών, έγραψε σε ηλικία 80 ετών τα απομνημονεύματά του, που αποτέλεσαν τη βάση της αυτοβιογραφίας του «Ο Τελευταίος των Τελευταίων» (The Last of the Last), η οποία εκδόθηκε το 2009.

Ο βρετανός φαντάρος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου Χένρι Αλιγχαμ έφυγε από τη ζωή το 2009 σε ηλικία 113 ετών. Ο τελευταίος Γερμανός στρατιώτης, Ερικ Κάστνερ πέθανε την 1η Ιανουαρίου 2008 στα 107 του χρόνια, ο τελευταίος Γάλλος στρατιώτης, ο Λαζάρ Ποντιτσελί, απεβίωσε στις 12 Μαρτίου 2008 σε ηλικία 110 ετών, ενώ ο τελευταίος ιταλός επιζήσας, Ντελφίνο Μπορόνι, πέθανε επίσης στα 110, στις 26 Οκτωβρίου του 2008.

Η μοναδική γυναίκα επιζήσασα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου είναι τώρα η βρετανίδα Φλόρενς Γκριν, πρώην διοικητικό στέλεχος της RAF, στα 110 της χρόνια.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: