14.5.11

Νέα πρόκληση για τα νησιά μας...


Σε νέα προκλητική αμφισβήτηση για το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, και συγκεκριμένα για την ελληνική κυριαρχία στα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, προχώρησε χθες εμμέσως πλην σαφέστατα η Τουρκία, μέσω κύκλων του τουρκικού ΥΠΕΞ. Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι διατείνονται ότι στις ... συνεχιζόμενες διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών για την υφαλοκρηπίδα, συζητείται και το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.
Η αντίδραση της Αθήνας, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση.

«Οι διερευνητικές επαφές διεξάγονται με αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών από τον Εβρο έως το Καστελόριζο και είναι αυτονόητο ότι δεν αφορούν και δεν θα μπορούσαν να αφορούν ζητήματα κυριαρχίας επί ελληνικών νησιών», δήλωσε ο Γρ. Δελαβέκουρας.

«Τέτοιες ακραίες εθνικιστικές θέσεις ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις καθώς και τις προσπάθειες επίτευξης προόδου στο χρονίζον θέμα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας», πρόσθεσε.

Το όλο θέμα προκλήθηκε από δηλώσεις του προέδρου του Δημοκρατικού κόμματος της Τουρκίας Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Χουριέτ», ότι «το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι "κατελήφθησαν" το 2004 από τους Ελληνες». Ο δε αντιπρόεδρος του ίδιου κόμματος Μπουγιαμίν Αλτούνελι κάλεσε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με το θέμα, «έτσι ώστε ο τουρκικός λαός να αισθανθεί καλά και ασφαλής».

Επισήμως, ο Αχμέτ Νταβούτογλου απέφυγε να θέσει θέμα σχετικά με το νομικό καθεστώς των δύο νησιών.

Κύκλοι όμως του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών φέρονται να είπαν στη «Χουριέτ» ότι «δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας στο Αιγαίο. Τα θέματα αυτά συζητιούνται στις διερευνητικές συνομιλίες, στο πλαίσιο όλων των προβλημάτων του Αιγαίου. Η φάση αυτή δεν είναι κατάλληλη για κάποια δήλωση σχετικά με το νομικό καθεστώς των εν λόγω νήσων».

Η Αθήνα, πάντως, εξακολουθεί να επιμένει ότι στις διερευνητικές επαφές συζητείται μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας, αλλά και να δηλώνει, διά του κ. Δελαβέκουρα, τη βούλησή της για πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με γνώμονα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας της κάθε χώρας, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογη βούληση έχει διακηρύξει κατ' επανάληψη και η ηγεσία της Τουρκίας.

* Ο ευρωβουλευτής Γ. Κουμουτσάκος σχολιάζοντας το θέμα τόνισε: «Ουσιαστικά "οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών" υποστηρίζουν ότι το νομικό καθεστώς των δύο ελληνικών νησιών (Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι) είναι υπό αμφισβήτηση και συζήτηση.

»Το θέμα που προκύπτει είναι πολύ σοβαρό. Το υπουργείο των Εξωτερικών και η κυβέρνηση, αντί να υποβαθμίζουν συστηματικά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και τα μηνύματα που εκπέμπει για το Αιγαίο, οφείλουν να ζητήσουν άμεσα διευκρινίσεις και να ενημερώσουν πλήρως την ελληνική κοινή γνώμη».
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: