7.5.11

Νυχτερινή εισβολή με άρματα μάχης στην πόλη Μπανιάς της Συρίας...


Σε συνοικίες σουνιτών επιτέθηκαν τα συριακά στρατεύματα που εισέβαλαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην παραλιακή πόλη Μπανιάς. Για «πρόσθετα μέτρα» προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος αν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν ... σταματήσει την αιματοχυσία. Οπως ανακοίνωσε ακτιβιστής, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος ήρθε σε επαφή με κατοίκους της παραλιακής πόλης, οι συριακές στρατιωτικές μονάδες εισέβαλαν στην Μπανιάς, ένα από τα προπύργια των αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, με άρματα μάχης από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις και επιτέθηκαν σε συνοικίες σουνιτών.

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Λευκωσία, δήλωσαν πως τα άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη με κατεύθυνση τις νότιες συνοικίες, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι διαδηλωτές και οι οποίοι σχημάτισαν ανθρώπινες ασπίδες προκειμένου να εμποδίσουν τα άρματα μάχης να πλησιάσουν τις συνοικίες. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν πως οι επικοινωνίες και η ηλεκτροδότηση της πόλης έχουν διακοπεί και επισήμαναν ότι τα συριακά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει και το χωριό Μπάιντα, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Μπανιάς.

Από τα μέσα Μαρτίου, όταν και ξεκίνησε η εξέγερση, μέχρι σήμερα περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Χθες μόνο οι υπηρεσίες ασφαλείας της Συρίας σκότωσαν 27 διαδηλωτές που απαιτούσαν τον τερματισμό της διακυβέρνησης από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος 14 στελεχών του κυβερνητικού μηχανισμού της μεσανατολικής χώρας.

Σε επιβολή κυρώσεων σε βάρος στελεχών της κυβέρνησης στην Δαμασκό είχαν προβεί την περασμένη εβδομάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που χθες έστειλαν προειδοποίηση μέσω του Λευκού Οίκου, επισημαίνοντας ότι ΗΠΑ και οι διεθνείς τους εταίροι θα λάβουν "επιπρόσθετα μέτρα" σε βάρος της κυβέρνησης της Συρίας εάν οι υπηρεσίες ασφαλείας της δεν πάψουν να σκοτώνουν και να προβαίνουν σε καταστολή των κινητοποιήσεων του λαού της.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι οι αξιοκατάκριτες πράξεις της Συρίας έναντι του λαού της απαιτούν μια ισχυρή διεθνή αντίδραση", ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι στο ανακοινωθέν του και πρόσθεσε: "Απούσης κάποιας σημαντικής αλλαγής στην τωρινή προσέγγιση της κυβέρνησης της Συρίας, περιλαμβανομένου του τέλους των δολοφονιών διαδηλωτών από την κυβέρνηση (. . .) οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι διεθνείς τους εταίροι θα λάβουν επιπρόσθετα μέτρα για να καταστήσουν ξεκάθαρη την ισχυρή μας αντίθεση στη μεταχείριση που επιφυλάσσει η συριακή κυβέρνηση στο λαό της".

Δεν υπάρχουν σχόλια: