31.5.11

Εκδίδουν τον Μλάντιτς...


Στη Χάγη εκδίδεται ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς.

Ο Μλάντιτς οδηγήθηκε από τη φυλακή, όπου κρατείτο, στο αεροδρόμιο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο... αεροπλάνο που τον μεταφέρει στη Χάγη. Το αεροσκάφος που τον μεταφέρει, τύπου Falcon, απογειώθηκε στις 18.40 από το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου. Αυτό δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Σνεζάνα Μάλοβιτς η οποία τόνισε ότι η διαδικασία έκδοσης έχει αρχίσει.

Μέλη της αστυνομίας, φορώντας μάσκες και αλεξίσφαιρα γιλέκα προστάτευαν την αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Μλάντιτς στο αεροδρόμιο.

Λίγο νωρίτερα, το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου της Σερβίας είχε απορρίψει την έφεση που άσκησε ο Ράτκο Μλάντιτς κατά της έκδοσής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Έτσι ανοίγει για τον πρώην στρατιωτικό διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας ο δρόμος να αντιμετωπίσει κατηγορίες για γενοκτονία, για τη σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα και κατά την πολιορκία του Σαράγεβο, κατά τον τριετή πόλεμο της Βοσνίας μέχρι το 1995.

Επισκέφτηκε τον τάφο της κόρης του

Νωρίς σήμερα, στο κελί του στις σερβικές φυλακές, τον επισκέφτηκε ο δικηγόρος του Μίλος Σάλιτς. Σύμφωνα με τον Σάλιτς, ο πρώην στρατηγός έκλαιγε καθώς αποχαιρετούσε τη σύζυγο και την αδερφή του. Οι δυο γυναίκες, είχαν φέρει μαζί τους μια βαλίτσα με ρούχα για τον Μλάντιτς, για να τα πάρει μαζί του στη Χάγη. Επίσης σήμερα, ο Μλάντιτς επισκέφτηκε φρουρούμενος τον τάφο της κόρης του, η οποία αυτοκτόνησε το 1994, στη διάρκεια του πολέμου. Λέγεται πως υπέφερε από κατάθλιψη εξαιτίας του ρόλου του πατέρα της στον πόλεμο.

Ο Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στο χωριό Λαζάρεβο, βόρεια του Βελιγραδίου, ενώ καταζητείτο επί 16 χρόνια.

Εκτός από την έφεση που κατέθεσε ο Σάλιτς για τον πελάτη του, ζήτησε από μια ομάδα γιατρών να εξετάσουν και πάλι τον Μλάντιτς, ο οποίος λέγεται ότι υπέστη δύο εγκεφαλικά. Ωστόσο, οι εισαγγελικές αρχές τον κατηγόρησαν ότι χρησιμοποιεί τακτικές για να καθυστερήσει την έκδοσή του στη Χάγη καθώς οι γιατροί που ήδη τον είχαν εξετάσει είχαν αποφανθεί ότι η κατάσταση της υγείας του, παρά τα προβλήματα, του επιτρέπει να σταθεί στο δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: