11.5.11

Σήμερα (;) ανακοινώνει η Fitch τη δική της υποβάθμιση ...


Ακόμη και σήμερα είναι ενδεχόμενο ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch να ανακοινώσει τη δική του υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για... μια διαδικασία η οποία είχε αποφασισθεί εδώ και καιρό στα "κεντρικά" του Λονδίνου και μάλιστα ότι επρόκειτο να ανακοινωθεί την περασμένη Παρασκευή, αλλά τελικά κατόπιν πιέσεων που ασκήθηκαν δόθηκε μια μικρή, ολιγοήμερη, παράταση.

Φαίνεται ωστόσο ότι ήταν πολύ πιο σύντομη απ' ό,τι υπολογίζονταν, καθώς σήμερα κατά πάσα πιθανότητα η Fitch θα κάνει τις ανακοινώσεις της. Ζητούμενο αποτελεί πλέον πόσες σκάλες κάτω θα είναι η δική της αξιολόγηση.Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση αρκεί και ... για να κάνει το κακό. Σε τι θα συνίσταται το τελευταίο; Στο γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες χάνουν την τελευταία ανεκτή βαθμολόγηση, προκειμένου να θέτουν ως ενέχυρο τους δικούς τους τιτλους, για να λαμβάνουν ρευστότητα.

Υπολογίζεται έτσι ότι σε μια τέτοια περίπτωση, το ύψος των απωλειών θα φτάσει στα 15 με 16 δισ ευρώ (σσ αυτή είναι η αξία των τίτλων, που χάνουν την δυνατότητα να μπαίνουν ως εγγύηση). Το ποσό, υπό τις παρούσες συνθήκες, μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει, αν και η βασική πήγή άντλησης ρευστότητας παραμένει η ΕΚΤ, η οποία θα συνεχίσει να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα με οποιαδήποτε βαθμολόγηση κι αν έχουν.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: