22.6.11

ΚΥΠΡΟΣ: «Μποναμά» 200 εκατ. εξασφάλισε η κυβέρνηση από ΚΕΒΕ και ΟΕΒ...


Συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων ζήτησε ο Πρόεδρος ...
Λευκωσία: Άκρως θετική για την κυβέρνηση μπορεί να χαρακτηριστεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια με τις ηγεσίες των οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, αντικείμενο της οποίας ήταν...
συνεισφορά των εργοδοτών στο πακέτο μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.

Όπως προκύπτει η κυβέρνηση εξασφάλισε 200 εκατομμύρια ευρώ από την εργοδοτική πλευρά για την διετία 2011-12 στο πλαίσιο των προτάσεων για τη λήψη μέτρων.

ΚΕΒΕ και ΟΕΒ συμφώνησαν όπως όλες οι εταιρείες οι οποίες είναι κερδοφόρες τα τελευταία τρία χρόνια είτε είναι κυπριακές είτε είναι ξένων συμφερόντων να συνεισφέρουν ποσό 1.000 ευρώ έκαστη για τα επόμενα δύο χρόνια, ανεξαρτήτως μεγέθους, κερδών και κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Συνολικά υπολογίζεται ότι στην Κύπρο υπάρχουν 170 χιλιάδες επιχειρήσεις (το 70% είναι ξένες) και από αυτές τουλάχιστον οι 100 χιλιάδες είναι ενεργές και κερδοφόρες.

Με βάση τα στοιχεία αυτά η κυβέρνηση υπολογίζει να λάβει 100 εκατ. ευρώ το 2011 και άλλα 100 εκατ. ευρώ το 2012.

Η πρόταση αφορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι υπάρχει κρίση στην αγορά. Ωστόσο, τονίζεται ότι η εισφορά των 1.000 θα καταβάλλεται μόνο εάν και τα τρία τελευταία χρόνια η επιχείρηση ήταν κερδοφόρα.

Αν συνυπολογιστεί και το ποσό των 60 εκατ. ευρώ που αποτελούν τη συνεισφορά των τραπεζών, το συνολικό ποσό που αναμένεται να καταλήξει στα κρατικά ταμεία φτάνει τα 260 εκατ. για την διετία 2011-2012.

Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, πρόθεση της κυβέρνησης είναι όπως φαίνεται η αύξηση του συντελεστή του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας. Από την πλευρά τους, οι ηγεσίες του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ προτείνουν την έναρξη διαλόγου καθώς επιθυμούν διεύρυνση του κύκλου όσων είναι να συνεισφέρουν.

Μέχρι σήμερα συνεισφέρει μόνο το 3% των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας με τις τιμές του 1980. Οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν να υπολογιστεί η αύξηση της αξίας της γης από τις τιμές που ίσχυαν το 1980, ώστε να έχει πολύ περισσότερα έσοδα το κράτος, ενώ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για διεύρυνση και του ποσοστού των ιδιοκτητών μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορά.

Στ.Στεφάνου: Σημαντικό και άμεσο έσοδο

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο πρόεδρος Χριστόφιας κατέθεσε προς τις εργοδοτικές οργανώσεις συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ πρόσθεσε ότι ΚΕΒΕ και ΟΕΒ εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνεισφέρουν.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το μέτρο της προσωρινής εισφοράς θα αποδώσει ένα πολύ σημαντικό έσοδο για το κράτος με άμεσο και γρήγορο τρόπο. Στη συνάντηση παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ο οποίος δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της ότι το μέτρο της προσωρινής εισφοράς μπορεί να αποφέρει στο κράτος έσοδα ύψους 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, έγινε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της επαναξιολόγησης της φορολόγησης για την ακίνητη περιουσία, όπου, όπως είπε, επικράτησε επίσης θετικό κλίμα.

Είπε ότι η σημερινή συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής συνάντησης του Προέδρου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με αντικείμενο τη συνεισφορά των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι οι δύο συναντήσεις εμπίπτουν στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης για εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων. «Η προσπάθεια της κυβέρνησης συνεχίζεται ασφαλώς και για τα δημοσιονομικά ζητήματα, αλλά και για τα ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας», είπε ο κ. Στεφάνου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα της εισφοράς των εταιρειών με τα μέλη τους και πρόσθεσε ότι, έχοντας υπόψη το θετικό κλίμα και την ανταλλαγή απόψεων που έχει γίνει, η Κυβέρνηση μαζί με τις εργοδοτικές οργανώσεις θα επανέλθει πολύ σύντομα.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των κομμάτων, μετά το θετικό κλίμα που επικράτησε στις συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι όσον αφορά τα διαρθρωτικά προβλήματα, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει με το συνταξιοδοτικό και την αναλογιστική μελέτη.

Συμπλήρωσε ότι η μελέτη δόθηκε όχι μόνο στους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και στα κόμματα και είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις απόψεις τους».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ανέφερε ότι οι εγγεγραμμένες εταιρείες στην Κύπρο ανέρχονται σε 170 χιλιάδες, το 70% των οποίων είναι ξένες και το υπόλοιπο 30% κυπριακές. Ο κ. Σταυράκης είπε ότι υπάρχουν αμφιβολίες αν θα μπορέσουν να συνεισφέρουν όλες οι εταιρείες βάσει του μέτρου, καθώς κάποιες είναι ανενεργές.

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, μπήκε ο όρος της κερδοφορίας τα τελευταία τρία χρόνια, ώστε να προστατευτούν οι κυπριακές κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί να συνεισφέρουν όποιες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Ο κ. Σταυράκης συμπλήρωσε ότι ο αριθμός των εταιρειών που θα εξαιρεθούν δεν είναι ξεκάθαρος. «Αν από τις 170 χιλιάδες πληρώσουν οι 100 χιλιάδες, τότε αντιλαμβάνεστε ότι το ποσό θα είναι 100 εκ. ευρώ», είπε.

* Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους Γραμματείς των συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ και ΣΕΚ. Σκόπος της συνάντησης ήταν να διευκρινιστούν κάποια τεχνικά θέματα, στο πλαίσιο της κατ’ αρχήν θετικής συμφωνίας για συνεισφορά των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ύψους 70 εκ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια.

Νωρίτερα ο Χ.Σταυράκης είχε δηλώσει ότι έχει σημασία «να βεβαιωθούμε ότι ο τρόπος πληρωμής θα είναι κλιμακωτός, θα είναι κοινωνικά δίκαιος και ότι όλες οι ομάδες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα θα συνεισφέρουν με έναν δίκαιο τρόπο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: