21.6.11

Συγχωνεύονται 300 κλινικές, και 48 διοικήσεις νοσοκομείων...


Της Ελένης Πετροπούλου
«Κόβονται» τουλάχιστον μία στις τρεις διοικήσεις δημόσιων νοσοκομείων και συγχωνεύονται σχεδόν μία στις έξι κλινικές στο ΕΣΥ, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναδιάταξη του συστήματος υγείας. Όπως ανακοίνωσε, χθες, ο... υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, το πόρισμα για τις συγχωνεύσεις είναι έτοιμο και διευκρίνισε πως «δεν θα καταργηθεί καμία υποδομή». Σύμφωνα με τον υπουργό, τα 131 νοσοκομεία του ΕΣΥ θα διοικούνται πλέον από 83 διοικήσεις και οι 1.900 κλινικές θα περιοριστούν σε 1.600, καθώς θα συνενωθούν 300.

«Μαγαζάκι»
«Συνενώνουμε τις δυνάμεις μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει ότι πριν από 15 χρόνια λειτουργούσαν στο ΕΣΥ 950 κλινικές, για να φθάσουν σήμερα στις 1.600. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι αυτό το νούμερο ήταν αποτέλεσμα «οργίου πελατειακού», λέγοντας ότι πολλοί αντιμετώπιζαν το ΕΣΥ σαν «μαγαζάκια τους» και «σπίτι τους». Αυτοί θα δυσαρεστηθούν με τις αλλαγές, σημείωσε ο υπουργός και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο η πρόταση του υπουργείου ώστε κάθε πολίτης να ενημερωθεί και να καταθέσει τη γνώμη του. Ο κ. Λοβέρδος, κατά τη σύσκεψη που είχε με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, απευθύνει αυστηρές συστάσεις στους διοικητές να είναι πιο προσεκτικοί, καθώς -όπως είπε- «τα ποντίκια χορεύουν κάτω από τα πόδια σας». Ανέφερε χαρακτηριστικά περίπτωση νοσοκομείου της Αθήνας στο οποίο εισήχθη για εξετάσεις η κόρη ενός φίλου του η οποία αν και παρέμεινε στο νοσοκομείο μόλις δύο ώρες το ασφαλιστικό της ταμείο χρεώθηκε για δύο ημέρες. «Ξέρω και το νοσοκομείο και το ασφαλιστικό ταμείο», τόνισε με νόημα ο υπουργός και διαμήνυσε ότι την Πέμπτη θα δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία και για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις στην Αττική.

Στόχοι
Σχετικά με την πορεία των οικονομικών στόχων που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας, ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε ότι στο τέλος του έτους θα έχει επιτευχθεί η μείωση των δαπανών κατά 1,3 δισ. ευρώ, ενώ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος στο 20% των νοσοκομείων. Για τα έσοδα, ο υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων θα εισπραχθούν 85 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011, καθώς ήδη 34 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα ταμεία.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών, Δημήτρης Βαρνάβας, υποστήριξε ότι «ο κ. Λοβέρδος προγραμματίζει να κλείσει το 40% των νοσοκομειακών υποδομών αντί να τις ενισχύσει. Μοναδικός του στόχος είναι η μείωση της κρατικής επιχορήγησης για την υγεία και η μετακύλισή της στις τσέπες των πολιτών».

Μεταμοσχεύσεις
Εν τω μεταξύ, σε εκδήλωση του υπουργείου Υγείας για τις μεταμοσχεύσεις παρευρέθηκε ο διαπρεπής Ελληνοαμερικανός χειρουργός Ανδρέας Τζάκης. Όπως είπε, «οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα είναι σαν αεροπορική εταιρεία χωρίς καύσιμα». Τόνισε ότι υπάρχουν πιθανοί δότες, αλλά μία σειρά από προβλήματα δεν επιτρέπουν την αξιοποίηση μοσχευμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να σώσουν πολλές ζωές. Πρότεινε να δημιουργηθούν δύο μεταμοσχευτικά κέντρα ενηλίκων (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και ένα ανηλίκων.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: