20.6.11

ΔΕΗ: Διακοπές ρεύματος από τις 3 το πρωί της Δευτέρας...


Πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης αναμένεται να σημειώνονται από τις 3 το πρωί της Δευτέρας 20 Ιουνίου καθώς η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ξεκινά τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και τις 28 Ιουνίου. Οι συνδικαλιστές εκφράζουν την αντίθεσή τους στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση της επιχείρησης με την ιδιωτικοποίηση 17% και την παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτη. Ταλαιπωρία για χιλιάδες καταναλωτές, οι οποίοι θα υποχρεωθούν μέσα στην εβδομάδα να μοιράζονται το ηλεκτρικό ρεύμα με το... δελτίο.

Το Σαββατοκύριακο είχαν προηγηθεί διαδοχικές συναντήσεις της ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων Ν. Φωτόπουλος υποστήριξε ότι "οι επαφές δεν είχαν αποτέλεσμα" και σήμανε την έναρξη των κινητοποιήσεων λέγοντας πως "εμείς θα κάνουμε το χρέος μας". Πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε στον κ. Φωτόπουλο και τους υπόλοιπους συνδικαλιστές πως "με την όξυνση των αντιδράσεών τους θα έλθουν οι ίδιοι αντιμέτωποι με την κοινωνία".

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ θα προχωρήσουν σταδιακά μέσα στην εβδομάδα στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αναγκάζοντας τον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστημάτος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) και τη ΔΕΗ να προχωρούν μέσα στην εβδομάδα, ίσως και από σήμερα, σε κυλιόμενες δύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης. Την πρώτη μέρα της απεργίας, αναφέρουν κύκλοι της ΓΕΝΟΠ, αναμένεται να τεθούν εκτός λειτουργίας τέσσερις με έξι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικους ρεύματος συνολικής ισχύος 2.000 MW (μεγαβάτ). Στελέχη του ΔΕΣΜΗΕ θεωρούν ότι με δεδομένη τη ζήτηση αυτές τις μέρες που είναι 6.500 μεγαβάτ ημερησίως τα προβλήματα δεν θα είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Και αυτό επειδή η συνολική εγκαταστημένη ισχύς είναι 10.000 με 11.000 μεγαβάτ. Συνεπώς είναι εύκολο να αντικατασταθεί αυτή η ισχύς, ενώ σημειώνεται πως 2.000 μεγαβάτ υπάρχουν στο σύστημα και από τις μονάδες των ιδιωτών.

Οι συνδικαλιστές θα επιδιώξουν, λένε πηγές, να δώσουν ένα δυναμικό "παρών" και σιγά, σιγά, θα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων εργαζομένων της ΔΕΗ στην απεργία. Το αποτέλεσμα θα είναι να βγαίνουν εκτός συστήματος όλο και περισσότερες μονάδες παραγωγής.

Στη ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αρ. Ζερβός έχει σημάνει συναγερμό για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Μέχρι το βράδυ γινόντουσαν αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους διευθυντές της επιχείρησης. Κύκλοι της διοίκησης λένε ότι η ΔΕΗ θα προχωρά σε ενημέρωση των καταναλωτών για τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος που θα κάνει. Τα σημεία πληροφόρησης θα είναι η ιστοσελίδα της, ενδεχομένως θα ενεργοποιηθεί και ειδική τηλεφωνική γραμμή, ενώ θα αξιοποιηθεί και το twitter αλλά και η τεχνολογία των i - pad.

Η διοίκηση της εταιρίας δεν αποκλείεται να κινηθεί και δικαστικά κατά της απεργίας προκειμένου να κηρευχθεί παράνομη και καταχρηστική. Στο ενδεχόμενο λήψης τέτοιας απόφασης, τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ θα αναλάβουν, αντί της ΓΕΝΟΠ να κηρύττουν τις απεργίες.

Σημειώνεται, ότι την ερχόμενη Τετάρτη 22 του μηνός οι συνδικαλιστές ενδεχομένως, θα συναντηθούν εκ νέου με τον υπουργό Οικονομικών και ίσως και με τον υπουργό ΠΕΚΑ. Αν και πάλι δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, τότε είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους θέτοντας εκτός λειτουργίας περισσότερες μονάδες παραγωγής ρεύματος.

Συναντήσεις με υπουργούς

Μικρά "παράθυρα" για αλλαγές στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, άφησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στη συνάντηση που είχε το Σάββατο το απόγευμα με τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι "τώρα δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών. Ενδεχομένως", φέρεται να είπε, ότι "θα θέσω το ζήτημα στις επαφές που θα έχω στο Λουξεμβούργο". Πάντως ο υπουργός συζήτησε με τους συνδικαλιστές και την πιθανότητα αντί να ιδιωτικοποιηθεί το 17% της ΔΕΗ να πουληθούν μονάδες της επιχείρησης. Μάλιστα επισήμανε πως "με την είσοδο ιδιωτών θα επιτευχθεί και η ανάπτυξη". Ο υπουργός Οικονομικών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στις επικείμενες αλλαγές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ασφαλιστικό της ΔΕΗ.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, στη συνάντηση με τους συνδικαλιστές, φάνηκε περισσότερος διαλλακτικός καλώντας τους σε διάλογο, χωρίς όμως να πει κάτι παραπάνω ως προς το περιθώριο αλλαγών.

Χρήστος Κολώνας
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: