21.6.11

Στις 3 Ιουλίου οι κρίσιμες αποφάσεις...


"Καυτό δεκαήμερο" για την κυβέρνηση. Καλείται να διασφαλίσει άμεσα την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου. Στο επόμενο Eurogroup θα αξιολογηθεί αν ... έχουν τηρηθεί οι ελληνικές δεσμεύσεις για να προχωρήσει η εκταμίευση.
Κρίσιμος αγώνας δρόμου δέκα ημερών είναι το επόμενο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται να επισπεύσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, προκειμένου να διασφαλιστεί η εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

Κλιμακώνοντας ασφυκτικά τις πιέσεις προς την Αθήνα, αλλά και ως έμπρακτη απόδειξη του κλίματος δυσπιστίας που εξακολουθεί να κυριαρχεί έναντι της Ελλάδας, o πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Eυρωζώνης στο Λουξεμβούργο, ανακοίνωσε την απόφασή του να συγκαλέσει στις 3 Ιουλίου νέα έκτακτη συνεδρίαση της Eυρωζώνης, ώστε να διαπιστωθεί ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις για την εκταμίευση της 5ης δόσης.

Μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, αυστηρή εντολή του Eurogroup προς τις ελληνικές Aρχές είναι να ολοκληρωθούν τάχιστα όλες οι διαδικασίες, προκειμένου τόσο το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα όσο και ο εφαρμοστικός νόμος να έχουν εγκριθεί από την ελληνική Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το ΔΝΤ που ανακοίνωσε χθες στο Λουξεμβούργο ότι θα πρέπει να είναι βέβαιο πως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας βρίσκεται σε καλό δρόμο και πως θα χρηματοδοτηθεί από την Eυρωζώνη, πριν δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στην επόμενη δόση του δανείου στην Αθήνα ύψους 3,3 δισ. ευρώ, πιθανότατα στις 8 Ιουλίου.
Στο Eurogroup σημειώθηκε πρόοδος σχετικά με τις γενικές αρχές της νέας στήριξης στην Ελλάδα, και αναμένεται ότι στις 3 Ιουλίου θα συμφωνηθεί το περίγραμμα και οι βασικοί άξονες της "νέας χρηματοδοτικής στρατηγικής" με ορισμένες λεπτομέρειες να παραμένουν σε εκκρεμότητα για το τακτικό Ευrogroup στις 11 Ιουλίου.

Πάντως, χθες στο Λουξεμβούργο συμφωνήθηκε κατ' αρχάς ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι σε εθελοντική βάση, με τη μορφή διακράτησης των υφιστάμενων ομολόγων και με στόχο να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός.

Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι το κλιμάκιο της τρόικας θα επανέλθει σήμερα στην Αθήνα με στόχο την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με την προσπάθεια από ελληνικής πλευράς να επικεντρώνεται στη βελτίωση των στόχων της φορολογικής πολιτικής.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας και να εκταμιευθεί η πέμπτη δόση του δανείου.

Ο κ. Βενιζέλος επανέφερε το ζήτημα της εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης, επισημαίνοντας ότι "σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που εμφανίζονται με υψηλό βαθμό εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης, για την Ελλάδα η εθνική ενότητα τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας, ενώ θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης του έθνους μας". Ανέφερε ακόμη πως σε αυτήν τη Σύνοδο έγινε ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης πριν από τις κρίσιμες ημερομηνίες.

Εξάλλου, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα είναι το αντικείμενο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ερωτηθείς για τις κοινωνικές αντιδράσεις στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως τον "αγγίζουν" και ότι γι΄ αυτό υπέβαλε προ ημερών ορισμένες προτάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ EUROGROUP
Και στο ανακοινωθέν η συναίνεση

Για πρώτη φορά σε ανακοινωθέν του το Eurogroup αναφέρθηκε στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα. Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε στις τρεις το πρωί ώρα Ελλάδας, ύστερα από επτά ώρες συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του.

"Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το εύρος και τη φύση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία" καταλήγει το ανακοινωθέν των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Υστερα από αυτή την εξέλιξη, είναι σαφές ότι η διακομματική συνεννόηση αναβαθμίζεται αισθητά από τους ανώτατους κοινοτικούς παράγοντες και αναμένεται να είναι ένα από τα επίμαχα σημεία της διαπραγμάτευσης στη διαμόρφωση του νέου πακέτου στήριξης.

Στο θέμα επανήλθε χθες και ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν, ο οποίος υπογράμμισε ότι η επιτυχία του προγράμματος "πέφτει μεν στις πλάτες της κυβέρνησης", αλλά κάλεσε εκ νέου όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, καθώς και τους Ελληνες βουλευτές, να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: