7.6.11

ΚΥΠΡΟΣ:Δυο διαγραφές με εξπρές διαδικασίες στο ΔΗΚΟ


Ζαχαρίας Κουλίας και Γιώργος Κολοκασίδης τίθενται σήμερα εκτός κόμματος...

Λευκωσία: Η ώρα των αποφάσεων για το Δημοκρατικό Κόμμα έφτασε, αν και το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίας είναι ως φαίνεται προδιαγεγραμμένο. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται εδώ και μέρες, αναμένεται ότι θα επισημοποιηθεί η διαγραφή του αναπληρωτή προέδρου Γιώργου Κολοκασίδη και του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία. Ο πρώτος γιατί


τάχθηκε ενάντια στην απόφαση του κόμματος για διεκδίκηση της προεδρίας της Βουλής από τον Μάριο Καρογιάν και ο δεύτερος γιατί όχι μόνο τάχθηκε αλλά ψήφισε και κατά του προέδρου του ΔΗΚΟ την περασμένη Πέμπτη, στις εκλογές του κοινοβουλίου για την Προεδρία του Σώματος.

Πρόθεση του Μάριου Καρογιάν είναι να κλείσει τον ασκό του Αιόλου που άνοιξε προεκλογικά (με τις αντιπαραθέσεις, τα συναγωνιστικά μαχαιρώματα), αλλά φαίνεται πως το εγχείρημα θα είναι δύσκολο. Οι παρενέργειες των όσων είχαν προηγηθεί αλλά και της σημερινής απόφασης αναμένεται να ταλανίσουν το ΔΗΚΟ και στις επόμενες ημέρες καθώς καταγράφεται και αντίδραση και σε επαρχιακό επίπεδο.

Κατά τη σημερινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα επικυρωθεί η πρόταση που θα καταθέσει ο Μάριος Καρογιάν με την οποία τίθενται εκτός κόμματος οι Ζαχαρίας Κουλίας και Γιώργος Κολοκασίδης.

Πληροφορίες από το ΔΗΚΟ αναφέρουν ότι στο παρόν στάδιο η απόφαση θα αφορά στα δύο στελέχη. Εκτιμούν ότι αυτό θα είναι ένα επαρκές μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις ώστε να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός και να οδηγήσει κάποιους σε δεύτερες σκέψεις σ’ ό,τι αφορά το μέλλον.

Άτομα που βρίσκονται δίπλα στον Μάριο Καρογιάν θεωρούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις. Δεν θεωρείται τυχαίο που ο Μάριος Καρογιάν επέλεξε να ακολουθήσει την πρακτική που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του, ο Τάσσος Παπαδόπουλος στην απόφαση διαγραφής του Μάριου Ματσάκη, και ο Σπύρος Κυπριανού στην περίπτωση του Ντίνου Μιχαηλίδη και άλλων στελεχών.

Σ’ ό,τι αφορά στην επόμενη μέρα για τους Ζαχαρία Κουλία και Γιώργο Κολοκασίδη, αμφότεροι αναμένουν να ενημερωθούν για τη σημερινή απόφαση πριν τοποθετηθούν. Παρά το ξεκάθαρο της σημερινής απόφασης οι πληροφορίες έδιναν και έπαιρναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας. Μια από τις πληροφορίες που υπήρξε χθες αφορούσε κίνηση από πλευράς του Γιώργου Κολοκασίδη δια της αποστολής επιστολής, με την οποία υπέβαλλε την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου. Ο ίδιος ο κ. Κολοκασίδης διέψευσε ότι έστειλε επιστολή υποβολής παραίτησης.

Σε σχέση με τα κομματικά τους αξιώματα, για μεν τη θέση του αναπληρωτή προέδρου το θέμα θα παραπεμφθεί στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή - η οποία τοποθετείται εντός Σεπτεμβρίου - για να λάβει απόφαση αντικατάστασής του κ. Κολοκασίδη. Μέχρι τότε το ΔΗΚΟ θα παραμείνει χωρίς αναπληρωτή πρόεδρο. Για δε τη θέση του Ζαχαρία Κουλία στο Εκτελεστικό Γραφείο αυτή θα την πάρει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης που ήταν ο πρώτος επιλαχών.

Στο μεταξύ, οι επαρχιακές επιτροπές του ΔΗΚΟ Αμμοχώστου (που εδρεύουν σε Λευκωσία, Λεμεσό και ελεύθερη Αμμόχωστο-Λάρνακα) με κοινή τους επιστολή προς τον Μάριο Καρογιάν και το Εκτελεστικό Γραφείο υποστηρίζουν τη θέση ότι ο Ζαχαρίας Κουλίας έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος και του ζητούν να επιστρέψει την κοινοβουλευτική έδρα. Παράλληλα κατηγορούν τον κ. Κουλία ότι «ενήργησε εκτός κομματικής γραμμής και απέφυγε να ενημερώσει και να διαβουλευτεί με τις επαρχιακές επιτροπές για την τελική του απόφαση». Τέλος, σημειώνουν ότι η έδρα δεν ανήκει στον κ. Κουλία αλλά στο ΔΗΚΟ Αμμοχώστου και τον καλούν να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα.

Ενδεικτικό όμως του κλίματος που επικρατεί και στα μεσαία στρώματα του ΔΗΚΟ είναι πως η συγκεκριμένη απόφαση των επαρχιακών επιτροπών Αμμοχώστου λήφθηκε εν μέσω αντεγκλήσεων και έντονων διαφωνιών. Φαίνεται πως η ενέργεια του κ. Κουλία θα αγγίξει και σε επίπεδο επαρχιακών στελεχών το ΔΗΚΟ Αμμοχώστου, καθώς όπως πληροφορούμαστε στις συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή ζητήθηκε από όλα τα στελέχη που απουσίαζαν να αποστείλουν δικαιολογητικά.

Είναι εμφανές πως όσοι συμπορεύθηκαν με τον κ. Κουλία θα βρεθούν αντιμέτωποι με διαγραφές.

Υπέρ ενός οριστικού ξεκαθαρίσματος τάσσεται και ο δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, ο οποίος με χθεσινές του δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση τόνισε πως το κόμμα δεν μπορεί να μένει απαθές στις αντικομματικές συμπεριφορές και δεν μπορεί να ακολουθούνται προσωπικές ατζέντες. Περαιτέρω, υποστήριξε πως «κάποιοι προσπαθούν να κτυπούν το ΔΗΚΟ για να το μειώσουν» και τόνισε πως «δεν θα τους περάσει».

Από την άλλη, η κ. Τούλα Τρύφωνος, μέλος του ΔΗΚΟ, με χθεσινή της επιστολή προς το κόμμα, κατηγορεί τον Μάριο Καρογιάν για «προδοσία» και θεωρεί ότι οι Ζαχαρίας Κουλίας και Γιώργος Κολοκασίδης «είχαν το σθένος και το θάρρος να προσπαθήσουν να κρατήσουν το ΔΗΚΟ στις σωστές θέσεις».

Ετοιμάζουν συγκέντρωση οι «αγανακτισμένοι»
Η σημερινή συνεδρία στο ΔΗΚΟ δεν αποκλείεται να έχει και εξελίξεις εκτός, καθώς μια ομάδα οπαδών του κόμματος προγραμματίζει συγκέντρωση στη Γρίβα Διγενή την ώρα που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για διαγραφή των Κολοκασίδη και Κουλία. Μέσω του facebookκαι με το τίτλο «Αγανακτισμένοι στο ΔΗΚΟ» καλούν όσους διαφωνούν με τις συγκεκριμένες διαγραφές και με όσα συμβαίνουν στο κόμμα να δώσουν το παρών τους σε συγκέντρωση. Όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησαν, «διαμαρτυρόμαστε έντονα για τον ξεπεσμό του ιστορικού μας κόμματος τα τελευταία τρία χρόνια και για τις διαφαινόμενες διαγραφές όσων προσπάθησαν να αντιδράσουν σ’ αυτή την κατρακύλα. Όχι στη διαγραφή του Γιώργου Κολοκασίδη! Όχι στη διαγραφή του Ζαχαρία Κουλία! Όχι σ’ αυτού του είδους εκκαθαρίσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: