24.6.11

Με το ψηφιακό μέρισμα τι θα απογίνει;...


Τι είναι το ψηφιακό μέρισμα; Η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση αναμένεται να απελευθερώσει τα 3/4 του φάσματος που χρησιμοποιούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί για να... μεταδώσουν το πρόγραμμά τους, δεδομένου ότι το ψηφιακό σήμα απαιτεί μόνο το 1/4 του φάσματος που απαιτείται για τα αναλογικά κανάλια. Καθώς τα αναλογικά τηλεοπτικά κανάλια θα ολοκληρώνουν την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή θα υπάρξει ελεύθερο φάσμα, που αποκαλείται ψηφιακό μέρισμα. Η διάθεση του ψηφιακού μερίσματος είναι αποστολή και ευθύνη της ελληνικής πολιτείας, αφού πρόκειται για εθνικό πόρο και η χρήση του εκτός από στρατηγικά θα έχει και οικονομικά οφέλη.



Ποιοι "ερίζουν" γι αυτό

Η χρήση του φάσματος αυτού έχει γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που ζητάνε μέρος του για τη μελλοντική εκπομπή σήματος υψηλής ευκρίνειας και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που ζητάνε να τους παραχωρηθεί μέρος του απελευθερωμένου φάσματος για επέκταση της κινητής τηλεπικοινωνίας και παροχή υπηρεσιών νέας γενιάς όπως mobile tv κλπ.



Τι σχεδιάζει η Ευρώπη

Η συντονισμένη αξιοποίηση του ψηφιακού μερίσματος βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες, καθώς το επιπλέον διαθέσιμο ραδιοφάσμα μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο επικοινωνίας και πρόσβασής μας σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο. Με τη χρήση του ελευθερωμένου ραδιοφάσματος γίνεται δυνατή η μετάδοση δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις, επομένως οι σχετικές αποφάσεις σε μια χώρα έχουν αντίκτυπο σε περιοχές που βρίσκονται έως και αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρύτερα. Ο συντονισμός θεωρείται απαραίτητος επειδή χωρίς αυτόν, ο πολύτιμος αυτός πόρος μπορεί να μην χρησιμοποιηθεί κατά τον αποδοτικότερο δυνατό τρόπο, ενώ ορισμένες υπηρεσίες μπορεί να μην είναι διαθέσιμες σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης ή σε τμήματα της επικράτειας ορισμένων χωρών.

Τι γίνεται στη χώρα μας

Στη χώρα μας ο πόρος των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, που σύμφωνα με το Σύνταγμα αποτελεί δημόσια περιουσία, εντάχθηκε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με την υπόσχεση στην τρόικα πως η διαδικασία εκχώρησης όλων των ζωνών στο ραδιοτηλεοπτικό φάσμα θα έχει ολοκληρωθεί το 4ο τρίμηνο του 2012 και το 4ο τρίμηνο του 2013.

Οι δύο αυτές ημερομηνίες οριοθετούν και τις εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο και την εκχώρηση των τηλεοπτικών ψηφιακών αδειών. Με μεγάλη καθυστέρηση το υπουργείο Μεταφορών κατοχύρωσε το δικό του διαγωνισμό για τη δημιουργία του οριστικού ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) και της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.

Το έργο σύμφωνα με την προκήρυξη θα πρέπει να παραδοθεί εντός 4 μηνών, ενώ το ίδιο περίπου διάστημα αναμένεται να δοθεί και η αξιολόγηση της αξίας του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος και οι προτάσεις για την εκμετάλλευσή του στη Γενική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: