21.6.11

«Όμηρος» του Ουμπέρτο Μπόσι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι...


Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά...
Την πρώτη κοινοβουλευτική δοκιμασία μετά την ολέθρια έκβαση των δημοτικών εκλογών και τη σαρωτική ήττα στα κρίσιμα δημοψηφίσματα ξεπέρασε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αποσπώντας την έγκριση της Βουλής για το πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη που ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η
«επιβίωση» ήλθε χάρη στην υποστήριξη της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά, η οποία θέτει όρους στον Καβαλιέρε για να συνεχίσει να τον στηρίζει. Ερωτηθείς εάν ο Μπερλουσκόνι θα εξαντλήσει τη θητεία του έως το 2013 ο ηγέτης της Λέγκας Ουμπέρτο Μπόσι είναι σαφής: «Εάν κάνει τα σωστά πράγματα, ναι»...

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση απέσπασε την έγκριση της Βουλής στο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη με διαφορά 24 ψήφων (317 ψήφοι υπέρ, 293 κατά και δύο αποχές). Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα πάρει το λόγο το απόγευμα ενώπιον της Γερουσίας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησής του έως το 2013, που αναμένεται να περιλαμβάνει παραχωρήσεις στη Λέγκα του Βορρά.

Ο ηγέτης της Λέγκας κατέστησε σαφείς τους όρους του στη μεγάλη ετήσια συγκέντρωση της παράταξης την Κυριακή στη βόρεια Ιταλία, όπου κυριάρχησαν παραδοσιακά τα συνθήματα υπέρ της απόσχισης.

Ο Μπόσι απαιτεί άμεση μείωση των φόρων, τη μεταφορά τουλάχιστον τεσσάρων υπουργείων στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Μιλάνο, (Οικονομικών, Εργασίας, Απλούστευσης των νόμων και Θεσμικών Αλλαγών), καθώς και την αποχώρηση της Ιταλίας από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Ερωτηθείς τη Δευτέρα εάν ο Ιταλός πρωθυπουργός θα παραμείνει στην εξουσία έως το 2013, ο Μπόσι δήλωσε: «Εάν κάνει τα σωστά πράγματα, ναι. Του έχουμε δώσει ήδη χρονοδιάγραμμα».

Ο Ουμπέρτο Μπόσι επέφερε την πτώση της πρώτης κυβέρνησης Μπερλουσκόνι το 1994 και σήμερα κρατά στα χέρια του την πολιτική επιβίωση του Ιταλού πρωθυπουργού έως το 2013, όταν λήγει κανονικά η πενταετής θητεία της κυβέρνησης.

Οι συνεργάτες του Μπερλουσκόνι προσπαθούν να πετύχουν έναν δύσκολο συμβιβασμό και κάνουν λόγο για παραμονή των υπουργείων στην Ρώμη και για την δυνατότητα να ανοίξουν μερικά γραφεία και αντιπροσωπείες τους στις βόρειες περιφέρειες.

«Μια ανώφελη κίνηση, που θα καταφέρει μόνο να σπαταλήσει δημόσιο χρήμα», σχολιάζει η κεντροαριστερά.

Όσο για την αποστολή στην Λιβύη, οι όποιες δεσμευτικές αποφάσεις αναβλήθηκαν για τις 6 Ιουλίου, όταν πρόκειται να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Σχετικά με τη μείωση των φόρων, όλοι γνωρίζουν ότι αποτελεί επιθυμία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα κατά την παρέμβασή του στην Γερουσία και να υποσχεθεί ότι θα καταφέρει να συνδυάσει ανάπτυξη, εξυγίανση και μείωση των φόρων.

Στρατηγική που πρέπει όμως να λάβει υπόψη της και τις προθέσεις του υπουργού Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος πιέζει για την άμεση έγκριση μέτρων λιτότητας συνολικού ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η αίσθηση πολλών αναλυτών στην ιταλική πρωτεύουσα είναι ότι ο Καβαλιέρε θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια παράταση μέχρι το Φθινόπωρο, όταν αναμένεται να προκύψουν και πάλι σημαντικά προβλήματα με την Λέγκα του Βορρά σε ό,τι αφορά την στρατηγική και τις προτεραιότητες της διακυβέρνησης της χώρας.

Είναι σαφές ότι μετά τα αρνητικά για την κεντροδεξιά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και των τεσσάρων δημοψηφισμάτων της 12ης και 13ης Ιουλίου, η Λέγκα του Βορρά προσπαθεί να εμφανιστεί ως η πολιτική δύναμη, που κεντρίζει τον Μπερλουσκόνι να προβεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, για να μη συνεχίσει η πτωτική πορεία της κυβέρνησης.

Το ερώτημα είναι, κατά πόσον οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι πραγματοποιήσιμες και το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού είναι βιώσιμο.

Ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι δηλώνει πως είναι ζήτημα χρόνου η κατάρρευση της κυβέρνησης.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: