20.6.11

Δεύτερη ημέρα συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης...


Συνεχίζεται τη Δευτέρα στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση -διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία. Η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ξεκίνησε... την Κυριακή με τον πρωθυπουργό να διασταυρώνει τα ξίφη του με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ενώ η είδηση που ξεχώρισε -και η οποία θα συζητηθεί πολύ το επόμενο διάστημα- είναι η προαναγγελία διά στόματος Γ.Παπανδρέου για δημοψήφισμα το φθινόπωρο.

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών που, όπως τόνισε, έχει ανάγκη η χώρα. Παράλληλα, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα τη διαπραγμάτευση στην ΕΕ και περιέγραψε πέντε βασικούς άξονες αλλαγών:

1. Να διορθωθούν προϋπάρχουσες αδικίες που επιδείνωσε το μνημόνιο. Σε αυτό το σημείο ο κ. Παπανδρέου έκανε άνοιγμα στον κ. Σαμαρά, απευθυνόμενος προσωπικά και λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε νέα φορολογικά συστήματα».

2. Συνταγματική αναθεώρηση, με αλλαγές όπως στο θέμα της ποινικής ευθύνης υπουργών.

3. Αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στη λειτουργία του κράτους.

4. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του κράτους, με διαφάνεια απέναντι στη Βουλή και τους πολίτες.

5. Αλλαγές στην κοινωνική πολιτική, με ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, δικαιότερη κατανομή των εισφορών, ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων κ.λπ.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, δε, ότι η εικόνα της διαίρεσης στη χώρα δεν βοηθά στις επικείμενες δύσκολες διαπραγματεύσεις. «Χρειάζεται εθνική ενότητα και την επιδιώκω με κάθε τρόπο» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς η πολιτική της είναι λανθασμένη και όλες οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς ζήτησε -για πρώτη φορά από το βήμα της Βουλής- πρόωρες εκλογές. «Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, οι εκλογές είναι η μόνη πραγματική λύση και ο μόνος δρόμος για να βγει η χώρα από την αβεβαιότητα» είπε.

Σχετικά με το δημοψήφισμα για τις μεγάλες αλλαγές που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κάλεσε την κυβέρνηση να αποφύγει να θέσει στο λαό διχαστικά διλήμματα.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με τον Γ.Παπανδρέου σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ο κ. Σαμαράς είπε ότι για να εκφράζει ο πρωθυπουργός την επιθυμία να παραιτηθεί η κατάσταση «έχει φτάσει σε απόλυτο αδιέξοδο».

«Με το ανακάτεμα της κομματικής τράπουλας» δεν θα αλλάξει τίποτα, πρόσθεσε σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό και κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση συγκόλλησης που φτιάχτηκε ανάμεσα σε στελέχη που μέχρι χθες αλληλοκατηγορούνταν για να διασωθεί το ΠΑΣΟΚ και όχι η ενότητα του λαού».

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απέρριψε την πρόταση του δημοψηφίσματος που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε το αίτημα για εκλογές.

Το ΚΚΕ, υποστήριξε η Αλέκα Παπαρήγα, διατυπώνει το αίτημα των εκλογών υπό διαφορετικό πρίσμα σε σχέση με τα τα άλλα κόμματα, για να προκύψει λαϊκό ταξικό κίνημα και αδύναμη κυβέρνηση.

Η «ανασχηματισμένη κυβέρνηση, το πάντοτε ίδιο ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να ξεγελάσει όσους ξεγελούσε ως τώρα» είπε.

Προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, υπογραμμίζοντας ότι ο Γ.Παπανδρέου και ο Αντ.Σαμαράς είχαν την ευκαιρία για σχηματισμό εθνικής κυβέρνησης αλλά την έχασαν.

«Κάποιοι δεν ήθελαν οικουμενική κυβέρνηση γιατί επέλεξαν, αντί για μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, να υπηρετηθεί ο δικομματισμός» είπε ο κ.Καρατζαφέρης.

Η κοινωνία που αγωνιά δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Το μεγάλο σας πρόβλημα, είναι ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει αποκτήσει και Κάτω Βουλή» υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τα δύο μεγάλα κόμματα. Επίσης, κατηγόρησε και τους δύο αρχηγούς ότι θέλουν να αποφύγουν τις εκλογές γιατί τρομάζουν, όπως είπε, ότι «αν πάμε στις κάλπες με το λαό χειραφετημένο στους δρόμους, θα ανατραπεί ο δικομματισμός».

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: