2.6.11

Ευρω-υπουργείο Οικονομικών θέλει ο Τρισέ...


Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ζήτησε σκληρότερο δημοσιονομικό έλεγχο των χωρών μελών και πρότεινε την δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού υπουργείου οικονομικών της Ευρωζώνης. Μιλώντας σε τελετή όπου τιμήθηκε με ... το βραβείο Καρλομάγνος, για την ευρωπαϊκή ενότητα, στο Άαχεν της Γερμανίας, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ πρότεινε ένα κύμα ριζικών αλλαγών που θα σταθεροποιήσουν τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους.

Όπως δήλωσε, αν μια χώρα που έχει λάβει οικονομική βοήθεια αποτύχει να ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της απαιτείται να περνάει σε ένα “δεύτερο στάδιο”. Σε αυτό εξήγησε ότι “θα δίνεται στις ευρωπαϊκές αρχές δυνατότητα για βαθύτερη παρέμβαση στη χώρα, ειδικά στην αναδιαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής, όταν αυτή απομακρύνεται επικίνδυνα”.

Σε αυτό το καθεστώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ, θέλει οι αρχές της ευρωζώνης “να έχουν το δικαίωμα βέτο πάνω σε εθνικές οικονομικές πολιτικές” των χωρών μελών. Ειδικά σε “κύρια ζητήματα οικονομικών αποφάσεων για δαπάνες και ζητήματα που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα”.

“Σε αυτή την ένωση του μέλλοντος θα ήταν πολύ τολμηρό να οραματιστούμε ένα υπουργείο οικονομικών για ολόκληρη την Ένωση;” αναρωτήθηκε, για να εξηγήσει ότι ένα τέτοιο υπουργείο δεν θα έχει απαραίτητα έναν μεγάλο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, αλλά θα ήταν υπεύθυνο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των χωρών, την άσκηση βέτο και την αντιπροσώπευση της Ευρωζώνης σε διεθνή οικονομικά ιδρύματα.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: