8.6.11

Μάιος: Προς σταθεροποίηση οδηγείται η τηλεοπτική διαφήμιση...


Αλλαγές μεριδίων και οριακή κάμψη συνολικά στο διαφημιστικό τομέα, μετά από μακρά περίοδο διψήφιων αρνητικών μεταβολών, καταγράφηκαν το Μάιο στην τηλεοπτική αγορά, η οποία τον τελευταίο χρόνο διέρχεται τη... δυσκολότερη περίοδο από ιδρύσεώς της.

Η μεγαλύτερη μερίδα των τηλεοπτικών σταθμών ακολουθεί συντηρητική πολιτική και περιμένει τις εξελίξεις -κυρίως προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού σε ό,τι αφορά τους «παίκτες» που συμμετέχουν σε αυτή- πράγμα που εκτιμάται ότι θα αντισταθμίσει το πρόβλημα της συρρίκνωσης της διαφημιστικής πίτας.

Παρά ταύτα και από τα μέχρι τώρα στοιχεία κυρίως το Mega, έχει καταφέρει να κερδίζει από την ουσιαστική απουσία του Alter από την αγορά, ενώ σημαντικά μικρότερα οφέλη φαίνεται να αποκομίζουν κατά σειρά, τόσο ο Alpha, όσο και ο ΑΝΤ1 και το Star.

Την ίδια ώρα έντονος σκεπτικισμός για τη νέα τηλεοπτική σεζόν καταγράφεται στα επιτελεία των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, αφού η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια κινήσεων σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα.

Τα οικονομικά αποτελέσματα των τηλεοπτικών σταθμών για το 2010 -των μη εισηγμένων εταιρειών δημοσιεύονται την περίοδο αυτή- αλλά και η εικόνα του πρώτου τριμήνου του 2011 -σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες τηλεοπτικές εταιρείες- επιβεβαιώνουν την κάμψη εσόδων της τάξης του 20-30%.

Παρά ταύτα τον τελευταίο μήνα εμφανίστηκαν σημάδια σταθεροποίησης στην τηλεοπτική αγορά -αν όχι ανάκαμψης, αν ληφθεί υπόψη και η κατάσταση του Alter- καθώς και ανακατατάξεων σε ό,τι αφορά τα μερίδια από τη διαφημιστική πίτα.
Οριακή κάμψη

Μετά την ελεύθερη πτώση που παρουσίασε η διαφήμιση στην τηλεόραση τον τελευταίο χρόνο, το Μάιο, μετά από πολλούς μήνες, καταγράφηκε σχετική σταθερότητα, στη διαφημιστική δαπάνη του μέσου, με ελαφρά κάμψη 0,6%, σε σχέση με τον περσινό Μάιο.

Ενδεικτικό είναι ότι αυτή είναι η καλύτερη μεταβολή στο τελευταίο εξάμηνο, αφού το Δεκέμβριο του 2010 -σε σχέση πάντοτε με το Δεκέμβριο του 2009- η κάμψη στη διαφημιστική δαπάνη στο τηλεοπτικό μέσο ήταν στο 22,79%, τον Ιανουάριο του 2011 -σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010-, στο 35,55%, το Φεβρουάριο στο 20,27% το Μάρτιο στο 12,82% και τον Απρίλιο στο 3,17%.

Η μεταβολή του μηνός Μαΐου, σε συνδυασμό με τον Απρίλιο, δείχνει ότι η αρνητική τάση αναστρέφεται.

Η ουσιαστική απουσία του Alter από την τηλεοπτική αγορά, έχει προκαλέσει αλλαγές στα μερίδια. Το Mega κέρδισε 4,78 ποσοστιαίες μονάδες ανεβάζοντας το μερίδιο του στο 34,1%, ενώ ο Alpha κέρδισε 1,83 μονάδες, ανεβάζοντας το μερίδιο του στο 17,7%.

Κερδισμένος και ο ΑΝΤ1 κατά 0,93 ποσοστιαίες μονάδες, με μερίδιο που πλέον φτάνει στο 28,44%, ενώ και το Star πήρε 0,88 μονάδες, εμφανίζοντας μερίδιο 14,62%.

Δραματική κάμψη για το Alter, το οποίο έχασε 6,95 ποσοστιαίες μονάδες κατέχοντας πλέον μόλις το 3,07% της αγοράς.

Σημαντική κάμψη παρουσιάζει ο αριθμός των διαφημιστικών μηνυμάτων στην τηλεόραση. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Media Services, το μήνα Μάιο μεταδόθηκαν, 104.281 τηλεοπτικά διαφημιστικά μηνύματα, 12.149 λιγότερα σε σχέση με το Μάιο του 2010, πράγμα που κατά κύριο λόγο οφείλεται στο Alter.

Ειδικότερα, σε επίπεδο καναλιών -και από τα στοιχεία αυτά προκύπτει και μια εικόνα και για τον ΣΚΑΪ, ο οποίος σε συμφωνία με την εταιρεία μέτρησης, δεν δημοσιοποιεί το ποσό της τεκμαρτής διαφημιστικής δαπάνης που τον αφορά-, το Mega μετάδωσε 726 περισσότερα μηνύματα στον υπό εξέταση μήνα.

Περισσότερα μηνύματα σε σχέση με πέρυσι μετέδωσαν επίσης, 680 το Star και 759 η ΕΤ1. Αντίθετα 11.775 λιγότερα μηνύματα μετέδωσε το Alter, 3.281 λιγότερα μηνύματα μετέδωσε το TV Μακεδονία, 2.217 λιγότερα μηνύματα ο Alpha, 1.140 λιγότερα μηνύματα η ΝΕΤ, 995 λιγότερα μηνύματα ο ΣΚΑΪ, 687 λιγότερα η ΕΤ3 και 579 λιγότερα ο ΑΝΤ1.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: