16.6.11

Λύσεις για να «τσιμεντωθεί» η κυπριακή οικονομία ζητά ο Χ.Σταυράκης...


«Τα περιθώρια χρόνου έχουν εξαντληθεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών...
Λευκωσία: Τις αμέσως επόμενες λίγες μέρες «θα πρέπει να βρούμε εκείνες τις λύσεις οι οποίες θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε και να "τσιμεντώσουμε" την κυπριακή οικονομία έναντι των πολύ σημαντικών εξωγενών κινδύνων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης.

Σε...
δηλώσεις του την Τετάρτη στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΛΚ, ο Χ.Σταυράκης έκανε λόγο για κρίσιμη περίοδο και αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται προτάσεις για φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας και των μεγάλων κερδών των κυπριακών εταιρειών.

Παράλληλα αναφερόμενος στο διάλογο της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα του κρατικού μισθολογίου και του συνταξιοδοτικού ανέφερε ότι τα περιθώρια χρόνου έχουν εξαντληθεί.

Μισθολογικό - Συνταξιοδοτικό

Κληθείς να σχολιάσει το διάλογο που θα διεξαχθεί με τους κοινωνικούς εταίρους την Τρίτη και την κρισιμότητά του, ο κ. Σταυράκης είπε ότι «νομίζω ότι όλοι οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Βλέπετε τι γίνεται στο εξωτερικό. Η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα μιας πιθανής κατάρρευσης και είναι αστείο εδώ εμείς να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε για κάποια μέτρα τα οποία εγώ θεωρώ ιδιαίτερα χαλαρά».

«Δεν μιλούμε για μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων», πρόσθεσε, «μιλούμε για συγκράτηση των αυξήσεων, από 4% που θα ήταν κανονικά φέτος και του χρόνου να μειωθούν κατάτι κατά 35 εκ. ευρώ ετησίως».

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη σιγουριά του ότι «όπως και σε παλαιότερα χρόνια η ΠΑΣΥΔΥ και οι υπόλοιπες συντεχνίες θα δείξουν την ανάλογη υπευθυνότητα για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε άμεσα σ’ αυτό το σημαντικό μέτρο», συμπληρώνοντας ότι «παράλληλα βεβαίως και οι εργοδοτικές οργανώσεις θα πρέπει με τη σειρά τους να βοηθήσουν στην όλη προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση με διάφορους τρόπους».

Ακίνητη περιουσία

Ερωτηθείς κατά πόσο μεταξύ άλλων προτάσεων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνεται και η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης ότι στην προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα πρέπει όλοι να συμμετάσχουν και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν τις μεγάλες οικονομικές δυνατότητες».

Συνέχισε λέγοντας ότι «άρα είναι πάρα πολύ φυσικό η Κυβέρνηση να επεξεργάζεται κι άλλα σενάρια με τα οποία ο συσσωρευμένος πλούτος και πιθανώς και τα πολύ μεγάλα κέρδη κυπριακών εταιρειών να συνεισφέρουν με τον άλφα ή βήτα τρόπο».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «ακόμη δεν έχει τίποτε αποφασιστεί, όλα θα είναι προϊόν ενός διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους», προσθέτοντας ωστόσο ότι «τα περιθώρια χρόνου έχουν εξαντληθεί».

Για την κατάσταση στην Ελλάδα

Σχετικά με το πόσο επηρεάζεται η Κύπρος από την κατάσταση στην Ελλάδα ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι «τα πράγματα με την Ελλάδα είναι πράγματι σοβαρά», προσθέτοντας ότι «μόλις έχω επιστρέψει από συνάντηση του Eurogroup με κύριο θέμα αυτό των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας». Συμπλήρωσε ότι την άλλη Δευτέρα υπάρχει μια νέα συνάντηση στο Λουξεμβούργο και του Eurogroup και του Ecofin.

Αντιλαμβάνεστε, είπε, «είναι το θέμα το οποίο επηρεάζει και την Ελλάδα αλλά και όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές», προσθέτοντας ότι «σίγουρα και η Κύπρος επηρεάζεται. Είμαστε μια μικρή περιφερειακή χώρα του Νότου και κυριότερα έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο έχει επενδύσει σημαντικά ποσά σε ελληνικά χρεόγραφα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει η αίσθηση και η εκτίμηση κάποιων οίκων αξιολόγησης και άλλων αναλυτών ότι αυτή η σύνδεση των δύο τραπεζικών συστημάτων μπορεί να επηρεάσει και την πραγματική οικονομία της Κύπρου», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «η θέση μας είναι ότι από τη μια το τραπεζικό μας σύστημα είναι πάρα πολύ εύρωστο, έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι έχει ισχυρή κεφαλαιουχική βάση».

«Χαιρετίζουμε», ανέφερε, «τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίων που έχουν επιτελέσει οι μεγάλες μας τράπεζες», προσθέτοντας ότι η ρευστότητα στο σύστημα είναι ικανοποιητική και ότι τον Απρίλιο υπήρξε και αύξηση σημαντική ξένων καταθέσεων.

Άρα, είπε ο κ Σταυράκης, «νοιώθουμε ότι ακόμη και στη θεωρητική περίπτωση σοβαρών προβλημάτων στην Ελλάδα, το τραπεζικό σύστημα θα μπορεί να τα αντιμετωπίσει».

Παράλληλα ανέφερε ότι «όσον αφορά στο θέμα της κυβέρνησης εμείς παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθεια για περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, να πετύχουμε έλλειμμα φέτος κάτω από 4,5%, να σταθεροποιήσουμε το δημόσιο χρέος κοντά στο 60% και ίσως το πιο σημαντικό να επιλύσουμε τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα που είναι το κρατικό μισθολόγιο από τη μια και το συνταξιοδοτικό από την άλλη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: