30.6.11

Το βίντεο ντοκουμέντο και η «Αγανάκτηση» για την ΕΛ.ΑΣ...


Σοκαρισμένοι οι βουλευτές έβλεπαν μέσα από τη Βουλή τα εκτεταμένα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος, ανήμποροι να εξηγήσουν την άγρια επιθετικότητα που έδειξε η Αστυνομία απέναντι στους διαδηλωτές (δείτε βίντεο), αφήνοντας την ίδια ώρα ανεξέλεγκτους τους κουκουλοφόρους να καταστρέφουν ό,τι... έβρισκαν στο πέρασμά τους.

Το βίντεο ντοκουμέντο

Το αποκαλυπτικό βίντεο που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter, στο οποίο απεικονίζονται άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και με καδρόνια στα χέρια να συνομιλούν με αστυνομικούς και στη συνέχεια να εισέρχονται συνοδεία ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. στον προαύλιο χώρο της Βουλής έφερε σε δυσχερή θέση τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Αθ. Κοκκαλάκη, ο οποίος επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αφού πρώτα γίνει η απαραίτητη ΕΔΕ που διέταξε η ηγεσία της Αστυνομίας.

Άμεση ήταν η αντίδραση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας, η οποία σήμερα το πρωί ζήτησε το επίμαχο βίντεο.

«Εγώ ημούν στο βίντεο»

Στα κανάλια εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ένας άνδρας με το όνομα Αποστόλης ο οποίος είπε ότι είναι αυτός ο «πρωταγωνιστής» του βίντεο. Όπως είπε είναι οδηγός της ΕΘΕΛ και συμμετείχε στην πορεία ενώ για τους λοστούς που κρατούσαν στα χέρια σημείωσε ότι «μας σώσαν την ζωή. Μας εγκλωβίσαν σε κτίριο στην Όθωνος. Ανοίξαμε μια αποθήκη και πήραμε δύο πυροσβεστήρες και ότι βρήκαμε. Στις 13:00 δεχθήκαμε επίθεση σε στοά της Όθωνος και στις 16:00 καταφέραμε να βγούμε».
Έρευνα και παραδειγματική τιμωρία ζήτησε ο Γ. Ραγκούσης

Την κατεπείγουσα διερεύνηση των καταγγελλομένων και την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων στο βίντεο που παρουσίασε χθες βράδυ το Alter, ζήτησε με εντολή του ο υπουργός Υποδομών.

Ο Γιάννης Ραγκούσης σε σχετική του ανακοίνωση τόνισε: «Με αφορμή τα όσα καταγγέλθηκαν δημοσίως για συμμετοχή εργαζομένων της πρώην ΕΘΕΛ Α.Ε. στα χθεσινά έκτροπα της Πλατείας Συντάγματος, ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γ. Ν. Ραγκούσης, με εντολή του προς τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΣΥ (πρώην ΕΘΕΛ Α.Ε.), ζήτησε την κατεπείγουσα διερεύνηση των καταγγελλομένων και την παραδειγματική τιμωρία με την κίνηση άμεσης διαδικασίας πειθαρχικού ελέγχου και εφαρμογής των κείμενων διατάξεων σε βάρος των τυχόν υπαίτιων».

«Υπάρχουν ντοκουμέντα»

«Τι είναι η Βουλή; Ορμητήριο παρακρατικών;». Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφερόμενος στο βίντεο που προέβαλε χθες το βράδυ το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει διάβημα στον πρόεδρο της Βουλής.

Όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, σχέδιο της κυβέρνησης είναι να «χτυπηθεί» το μαζικό κίνημα των «Αγανακτισμένων» και τόνισε: «Τα ντοκουμέντα μιλούν. Χθες το Alter έδειξε μια ομάδα κουκουλοφόρων να χαριεντίζεται και να συναλλάσσεται σε φιλικό στιλ με άνδρες των ΜΑΤ. Στη συνέχεια οι κουκουλοφόροι εισέρχονται στο χώρο της Βουλής. Υπάρχουν επώνυμες μαρτυρίες ότι ανήκουν στον χώρο των συγκοινωνιών και στη φασιστική άκρα δεξιά».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε σε βίντεο που προβλήθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς και υπογράμμισε: «Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν επίθεση σε μανάβικο. Σε ταβέρνες. Άσεμνες χειρονομίες σε γυναίκες. Που είναι ο κ. Παπουτσής; Από χθες έχουμε ζητήσει να έρθει ο λεγόμενος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη για να μας πει για όλο αυτό το όργιο».
Xθες, λίγο μετά τις 22:00 στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, προφανώς έχοντας ενημερωθεί για το περιεχόμενο του βίντεο μίλησε για «συνέργεια ΜΑΤ και παρακρατικών» και ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από τη Βουλή.

Ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε έρευνα σε βάθος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, αλλά και από τον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, καθώς οι άγνωστοι μπήκαν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου με τη βοήθεια αστυνομικών.

«Το βάρος στον Βενιζέλο»

Στον κ. Λαφαζάνη απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Αθ. Κοκκαλάκη ανέλαβαν να σηκώσουν το βάρος της επικοινωνιακής διαχείρισης των όσων έγιναν στο κέντρο της Αθήνας, αφού ο κ. Παπουτσής δεν είχε κάνει καμία δήλωση ή αναφορά στα εκτεταμένα επεισόδια ή στις καταγγελίες των κομμάτων της Αριστεράς περί προβοκάτσιας, προκειμένου να σπάσει η λαϊκή κινητοποίηση έξω από τη Βουλή.

«Η πολιτική οδηγία της κυβέρνησης ήταν σαφής, να τηρηθεί το συνταγματικό δίκαιο», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος επικαλούμενος, μάλιστα, τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους κυρίους Παπουτσή και Λοβέρδο, ενώ άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται ως ο προνομιακός εγγυητής για την τήρηση του Συντάγματος.

«Τα μέτρα πέρασαν, τροποποιήσεις έγιναν μέχρι και στο παρά πέντε στον εφαρμοστικό νόμο, αλλά όλοι οι Έλληνες έβλεπαν επεισόδια» έλεγε αργά το βράδυ έμπειρος κοινοβουλευτικός, εκτιμώντας ότι με τη στάση της η Αστυνομία θα προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση σε προσεχείς κινητοποιήσεις.
Για «αυταπόδεικτες και τεράστιες ευθύνες» του Χρήστου Παπουτσή έκανε λόγο η ΝΔ. Ο Γιάννης Μιχελάκης κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι δεν είχε κανένα σχέδιο, ωστόσο, απέφυγε να κάνει επίθεση στην Αστυνομία για τη στάση της, τονίζοντας μόνο ότι έγινε «αλόγιστη χρήση χημικών που μετέτρεψαν το κέντρο της πρωτεύουσας σε κόλαση».

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, φαίνεται πως στηρίζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αφού την ίδια ώρα που όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν τη στάση της Αστυνομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (μιλώντας στον ΑΝΤ1) υποστήριξε πως τα ΜΑΤ δεν επιτέθηκαν στους διαδηλωτές.
«Η Αστυνομία και σήμερα έδειξε αυτοσυγκράτηση. Καθήκον της είναι να διαφυλάξει τη νομιμότητα. Η Αστυνομία δεν επιτέθηκε στους ήσυχους διαδηλωτές» είπε ο κ. Μόσιαλος.

Τον κ. Μόσιαλο ωστόσο, διαψεύδει, το αποκλειστικό βίντεο του real.gr με την απρόκλητη επίθεση ανδρών της ομάδας ΔΕΛΤΑ με δακρυγόνα εναντίον θαμώνων εστιατορίων στο Μοναστηράκι.
Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ μίλησε για «διατεταγμένη υπηρεσία» οργανωμένων ομάδων από κουκουλοφόρους και ΜΑΤ που «βρίσκονται στην υπηρεσία της κυβέρνησης, υπηρετώντας το σχέδιο τρομοκράτησης του λαού και του λαϊκού κινήματος».

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατούσε χθες στην κυβέρνηση είναι και η κίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου να αποχωρήσει από τη συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου, προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες, όπως είπε, συνεννοήσεις ώστε να απεγκλωβιστούν όλοι όσοι βρέθηκαν στο μετρό του Συντάγματος είτε τραυματίες, είτε με αναπνευστικά προβλήματα, όπως είχαν ζητήσει νωρίτερα το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κήρυξε στρατιωτικό νόμο στην πλατεία Συντάγματος.

Στην ανακοίνωσή της, το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για "αναποτελεσματικότητα και ανικανότητα", ενώ απευθύνθηκε και προς την Αριστερά:

"Οι δυνάμεις της Αριστεράς που καλλιεργούν και καλύπτουν αυτά τα φαινόμενα να καταδικάσουν ευθέως τα επεισόδια. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι υπόλογοι στον ελληνικό λαό για την καταστροφή που συντελείται".

Αθ. Κοκκαλάκης: Πετύχαμε...

Αγώνα δρόμου από κανάλι σε κανάλι έκανε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Αθανάσιος Κοκκαλάκης, ο οποίος δικαιολόγησε απόλυτα τη στάση των ανδρών των ΜΑΤ, λέγοντας ότι η Αστυνομία έχει ως αποστολή της να διαφυλάττει την έννομη τάξη.

«Πετύχαμε» είπε ο κ. Κοκκαλάκης στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, αρνούμενος ότι έγινε υπέρμετρη χρήση δακρυγόνων. Μάλιστα, σε μία αποστροφή του λόγου του, τόνισε πως τα πολλά αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι διαδηλωτές οφείλονται στο γεγονός ότι κατευθύνθηκαν προς τον χώρο του μετρό...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: