11.6.11

ΚΥΠΡΟΣ: Όλα τα λεφτά στην τριμερή...

Τα Ηνωμένα Έθνη εστιάζουν τις προσπάθειες στην προετοιμασία...
Λευκωσία: Πολλές και σε διάφορα επίπεδα συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για το Κυπριακό και ο στόχος είναι μέσα από μια μίνι εντατικοποίηση να προετοιμασθεί καλύτερα η τριμερής της Γενεύης. Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα ...

έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κατοχικό ηγέτη, την ερχόμενη Τρίτη ενώ την ίδια ημέρα θα τα πουν οι σύμβουλοι, Ιακώβου και Οζερσάι. Σε αυτό το επίπεδο θα υπάρξει μια ακόμη συνάντηση ενώ στις 16 Ιουνίου, Χριστόφιας και Έρογλου θα βρεθούν εκ νέου.

Όλα τα λεφτά για τα Ηνωμένα Έθνη είναι η συνάντηση της Γενεύης, η οποία χρονικά ορίστηκε για την 7η Ιουλίου. Γι’ αυτό και εστιάζουν όλες τις προσπάθειές τους στην καλύτερη, αποδοτικότερη προετοιμασία με στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι εν δυνάμει μεσολαβητές, οι οποίοι συμφωνούν πως θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα σχέδιο δράσης στη Γενεύη.

Την ίδια ώρα, τη Δευτέρα θα εγκριθεί το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Είναι προφανές ότι το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δεν επιχειρεί να στείλει νέα μηνύματα ως προς το Κυπριακό. Σκοπίμως και ενόψει της νέας συνάντησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στις 7 Ιουλίου στη Γενεύη, δεν επιχειρείται οποιαδήποτε κίνηση που θα επηρεάσει το κλίμα. Ενδεχομένως και να προκαλέσει αντιδράσεις. Ως εκ τούτου επαναλήφθηκαν οι συστάσεις και υποδείξεις που επιστρατεύθηκαν στο παρελθόν.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό, ωστόσο, του ψηφίσματος, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας, δεν ασχολείται με τους επόμενους έξι μήνες, όση και η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά με τις ημέρες που ακολουθούν με φόντο τη νέα τριμερή συνάντηση. Περαιτέρω, μια αναφορά στο κείμενο που έχει σημασία και προκαλεί εκ των πραγμάτων ενδιαφέρον είναι εκείνη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ειδικότερα τα στρατιωτικά. Αφορούν μια γενική τοποθέτηση ή υπάρχει στα σκαριά οποιαδήποτε συζήτηση;

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη, Κουντρέκ Οζερσάι, πραγματοποίησε επαφές στην Ουάσιγκτον. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Οζερσάι είχε συναντήσεις με αρμοδίους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενώ χθες αναμενόταν να δει μέλη του Κογκρέσου. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, είχε συναντήσεις με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον και την υπεύθυνη για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Tina Kaidanow. Ο σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη, κατά τις επαφές του αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν μετά τη συνάντηση της Γενεύης και τι πρέπει να γίνει για να έχει επιτυχή αποτελέσματα μια διαδικασία πάρε - δώσε. Παρακάθησε δε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η διαδικασία στις διαπραγματεύσεις μετά τη Γενεύη» του Ινστιτούτου Heritage. Ο κ. Οζερσάι αναμένεται να ολοκληρώσει τις επαφές του στις ΗΠΑ αύριο Κυριακή.
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: