30.6.11

Ιδιοτέλεια ...


Του Δ. Μητρόπουλου...
ΠΡΙΝ τον διαγράψουν, τον είχαν ξεγράψει πολιτικά.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ, 24 ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο, τα κοινοβουλευτικά και πολιτικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ είχαν εγκαταλείψει την προσπάθεια να μεταπείσουν τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο... βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας έζησε, πάντως, κάτι παραπάνω από τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας που, κατά τον Αντι Γουόρχολ, αντιστοιχούν στον καθένα μας. Ουκ ολίγα ξένα τηλεοπτικά συνεργεία ασχολήθηκαν μαζί του.
ΓΙΑΤΙ; Το ερώτημα αφορά συνολικά όσους καταψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο. Δυστυχώς, το βασικό κίνητρο δεν έχει να κάνει ούτε με ιδεολογία ούτε με την οικονομική θεωρία. Ολα αρχίζουν και τελειώνουν στην πολιτική υστεροβουλία. Οσοι κινήθηκαν στους διαδρόμους της Βουλής χθες το μεσημέρι δεν είχαν δυσκολία να διαπιστώσουν την ανακούφιση με την οποία μείζων και ελάσσων αντιπολίτευση αντιμετώπισαν την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από το ΠΑΣΟΚ. Ετσι θα μπορούν να συνεχίζουν να εισπράττουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Γιατί αν το Μεσοπρόθεσμο δεν ψηφιζόταν, θα είχαμε άρον άρον εκλογές. Και μπρος στο φάσμα της χρεοκοπίας, οι μάσκες θα έπεφταν και θα έπρεπε να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνασπισμού. Οπότε εκεί η υποκρισία θα τελείωνε.
Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ τράβηξε λοιπόν το κάρο της χώρας - «πλην Λακεδαιμονίων» για να μνημονεύσει κανείς τον Καβάφη. Ο τελευταίος Λακεδαιμόνιος - μέσω Αιτωλοακαρνανίας - είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ενας βουλευτής γενικά συμπαθής, κατά τεκμήριο Παπανδρεϊκός. Ενας πολιτικός που ακούστηκε περισσότερο σε φάσεις περίεργες για το ΠΑΣΟΚ. Ας πούμε το 2004, όταν βρέθηκε μεταξύ αυτών που είχαν υπογράψει την τροπολογία για το Πόρτο Καράς. Εκτοτε αποκαταστάθηκε.
ΣΕ Ο,ΤΙ αφορά την οικονομική πολιτική, ο Κουρουμπλής ήταν εξ αυτών που είχαν ανεβάσει τους τόνους εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ούτε όμως η αλλαγή υπουργού στο Οικονομίας, ούτε το χάιδεμα στ' αυτιά, ούτε η κουβέντα με τον Μιχάλη Καρχιμάκη - με τον οποίο συνδέονται φιλικά κι έκατσε δίπλα του στην Ολομέλεια - είχαν κάποιο αποτέλεσμα. Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας φαινόταν δρομολογημένος σε τροχιά εξόδου και μάλιστα με τρόπο που να τραυματίζει την πλειοψηφία. Γιατί αν ήθελε να πάει στην τιμή και την πεποίθησή του χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα, θα μπορούσε να παραιτηθεί από την έδρα του. Οπως έκαναν ο Φλωρίδης με τον Νασιώκα.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ προκαλούν ένα ερώτημα: υπάρχει πολιτική ιδιοτέλεια; Η χώρα βουλιάζει και κάποιοι στα σαλόνια εξακολουθούν να κινούνται με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον. Ποιο είναι αυτό; Οπως πάντα στην πολιτική, οι μεταγενέστερες κινήσεις θα αποσαφηνίσουν τις προγενέστερες πράξεις. Θα φανεί δηλαδή αν ο Κουρουμπλής έχει προορισμό κάποιο άλλο κόμμα ή έχει κάτι άλλο στο μυαλό του. Ούτως ή άλλως, η περίπτωσή του επιβεβαιώνει ότι η χώρα έχει πρόβλημα πολιτικού προσωπικού στην κορυφή, στη μέση και στη βάση.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: