21.6.11

Rompuy – Barroso: «Απαραίτητη η συναίνεση» ...


Σε καλό κλίμα έγιναν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Herman Van Rompuy και τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Jose Manuel Barroso.

Ο Πορτογάλος πολιτικός συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό όλες τις... παραμέτρους της ελληνικής κρίσης αλλά κυρίως το θέμα της αποδέσμευσης της 5η δόσης και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Σε δηλώσεις του ο κ. Barroso μετά τη συνάντηση εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε πως χρειάζεται συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, ενώ σε γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει: "Εχω απόλυτη επίγνωση - συνεχίζει - των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα σήμερα, καθώς η χώρα λαμβάνει αυτές τις δύσκολες, αλλά από καιρό απαιτούμενες αποφάσεις. 'Οπως έχω ξαναπεί: εάν υπήρχε ένας ευκολότερος δρόμος από την κρίση, θα την είχαμε πάρει. Αλλά δεν υπάρχει. Ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας με διατηρήσιμο τρόπο, είναι να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και να θέσει τα δημόσια οικονομικά της σε μια σταθερή βάση. Αυτήν την οδό έχει ξεκινήσει η Ελλάδα, με την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, "πιστεύω πως η νέα κυβέρνηση θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής αύριο (σ.σ. σήμερα). Η κρισιμη ψηφοφορία όμως, θα είναι στα τέλη Ιουνίου, με την απόφαση για το φιλόδοξο πακέτο των περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων και τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποβάλει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Παπανδρέου κι έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Herman Van Rompuy, ο οποίος τόνισε: "Εξέφρασα την ισχυρή υποστήριξή μου προς τον πρωθυπουργό και την άκαμπτη προσπάθειά του για τη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας" δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου.

"Υπογράμμισα", πρόσθεσε, "την ανάγκη η Ελλάδα να κάνει περαιτέρω προσπάθειες προσαρμογής, για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα".

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε στις δηλώσεις του τον κ. Barroso για την εποικοδομητική συζήτηση και τόνισε: «Στο εσωτερικό της Ελλάδας εργαζόμαστε, προκειμένου να κατορθώσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, αλλά υπάρχει αποφασιστικότητα από την πλευρά της Κυβέρνησής μας ότι θα προχωρήσουμε για να βγούμε από την κρίση, μία δύσκολη κρίση και θα προχωρήσουμε στην κατεύθυνση μιας βιώσιμης οικονομίας, συγχρόνως με την απαραίτητη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σήμερα φτάνει στην Αθήνα και το κλιμάκιο της Τρόικας όπως προανήγγειλε από το Eurogroup ο επίτροπος Rehn για να οριστικοποιηθούν λεπτομέρειες των μέτρων που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως οι εφαρμοστικοί νόμοι του μεσοπρόθεσμου θα φτάσουν στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να προλάβει η χώρα μας τις ημερομηνίες και να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της 5ης δόσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: