30.7.11

Ο Λαυρεντιάδης, ο Σπέκχαρντ και ο Ρουμπινί...


kourdistoportocali
Ο Δανιήλ Σπέκχαρντ διεκδικεί επάξια μια ιστορική πρωτιά στα ελληνικά χρονικά: είναι ο πρώτος Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, που μετά τη λήξη της θητείας του στο State Department αναβαπτίζεται ως τραπεζίτης, τροφοδοτώντας πλείστα όσα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του

Η... πληροφορία για την αποχώρηση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη από τη θέση του προέδρου της Proton Bank, ελάχιστους εξέπληξε. Ουδείς είχε προβλέψει, όμως, το όνομα του διαδόχου του: είναι ο διπλωμάτης καριέρας, Ντάνιελ Σπέκχαρντ! Ο Σπέκχαρντ διεκδικεί επάξια μια ιστορική πρωτιά στα ελληνικά χρονικά: είναι ο πρώτος Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, που μετά τη λήξη της θητείας του στο State Department αναβαπτίζεται ως τραπεζίτης, τροφοδοτώντας πλείστα όσα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του.

Για τον κ. Λαυρεντιάδη, ήταν κοινό μυστικό από χρόνια στην επιχειρηματική κοινότητα, ότι κάποιο κανάλι συνέδεε την εντυπωσιακή άνοδό του στο τοπ του ελληνικού επιχειρείν με επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Η εκτόξευσή του άρχισε, όταν η περιβόητη Carlyle, ο διεθνής επιχειρηματικός όμιλος που συνέδεσε την τύχη με κορυφαίους ρεπουμπλικανούς πολιτικούς, προσέφερε ένα εξωπραγματικό τίμημα για την εξαγορά της Νεοχημικής.

Πολύ γρήγορα, η Carlyle επέστρεψε την Νεοχημική στον κ. Λαυρεντιάδη, αξιοποιώντας σχετική ρήτρα της σύμβασης πώλησης, μαζί με τα δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχε «φορτώσει» στην ελληνική εταιρεία, για την κάλυψη του τιμήματος εξαγοράς (leveraged buy-out). Όμως, στο μεταξύ ο κ. Λαυρεντιάδης είχε δημιουργήσει, με εφαλτήριο την πώληση της Νεοχημικής, μια τεράστια, για τα ελληνικά δεδομένα, επιχειρηματική αυτοκρατορία.

Επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις του με υψηλούς πολιτικούς κύκλους στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο κ. Λαυρεντιάδης είχε προχωρήσει σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού: χρηματοδότησε την ίδρυση Έδρας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που φέρει το όνομά του, στο διεθνούς φήμης think tank, «Center for Strategic and International Studies (CSIS)». Με την κίνηση αυτή, απέσπασε το δημόσιο έπαινο ενός προσώπου, που θεωρείται στις ΗΠΑ σχεδόν εξίσου σημαντικός στη δημόσια ζωή με τον Χένρι Κίσιγκερ: του Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσικι, πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Κάρτερ.

Αυτές οι ημέρες δόξας μάλλον ανήκουν πλέον στο παρελθόν για τον κ. Λαυρεντιάδη, που σε διάστημα λίγων μηνών εγκατέλειψε όλα τα στρατηγικά πόστα του στην ελληνική επιχειρηματική ζωή, αφήνοντας πίσω του τώρα και την Proton Bank, στην οποία θα διατηρήσει μια συμμετοχή της τάξεως του 20%, χωρίς περαιτέρω ανάμιξη στη διοίκηση. Πιθανότατα δε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «B», ο κ. Λαυρεντιάδης δεν θα ασκήσει τα δικαιώματά του σε προσεχή αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, αφήνοντας χώρο σε νέους βασικούς μετόχους.

Στους υψηλούς αθηναϊκούς κύκλους, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ είναι μια οικεία φιγούρα. Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, όταν αποχώρησε από τη θέση του στην αμερικανική πρεσβεία και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για να πάρει μια θέση στο Brookings Institution, ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στο προσκήνιο και το παρασκήνιο της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ζωής και άριστα ενημερωμένος για όλες τις εξελίξεις.

Ο Σπέκχαρντ ήταν γνωστό, ότι ανήκε σε ένα στενό κύκλο διπλωματών καριέρας, που έχαιραν της απόλυτης εμπιστοσύνης των νεοσυντηρητικών του Τζορτζ Μπους. Δεν είναι τυχαίο, ότι πριν φθάσει στην Αθήνα είχε υπηρετήσει ως Νο2 της διπλωματικής αποστολής στο Ιράκ και ως διευθυντής του ειδικού γραφείου διαχείρισης της ανοικοδόμησης της χώρας μετά τον πόλεμο.

Λίγες μόλις ημέρες πριν γίνει γνωστό, ότι επανέρχεται στην Αθήνα σε ρόλο τραπεζίτη, σε μια τράπεζα αξίας 45 εκατ. ευρώ, ο Σπέκχαρντ επισκέφθηκε τον καθηγητή Νουριέλ Ρουμπίνι, στα γραφεία της εταιρείας του στην Νέα Υόρκη. Όπως έγραψε συνεργάτης του.

www.ellinonenosis.gr/2011-01-24-14-32-12/93--l-r-.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: