22.8.11

Στο 18% η ανεργία στο Βόλο!...


Η υψηλή ανεργία και η ύφεση απειλούν με τον πιο επώδυνο τρόπο την κοινωνική διάρθρωση στο Νομό Μαγνησίας. Οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους εκπέμπουν SOS, ενώ οι αυξητικές τάσεις της ανεργίας κάνουν τις προβλέψεις ακόμη πιο δυσοίωνες τους επόμενους μήνες και...

μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου, που κάθε καλοκαίρι αποτελεί «αποκούμπι» για την δημιουργία ορισμένων νέων θέσεων εργασίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το ΕΚΒ εκτιμά ότι το 2011 θα κλείσει με την ανεργία να έχει πετάξει στο 18%, αφού ήδη τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου οι καταγγελίες συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα είναι αυξημένες τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.
Η ανεργία «σαρώνει στις πολύ νεαρές ηλικίες μέχρι 24 χρόνων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε άλλες κατηγορίες όπως των μακροχρόνια ανέργων τα ποσοστά δεν είναι υψηλά, αφού ήδη προσεγγίζουν το 15%.Στις γυναίκες εξάλλου το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται στο 20% και στους άνδρες σε 16%.
Τα προβλήματα για τη Μαγνησία στον ιδιωτικό τομέα έχουν ενταθεί τα τρία τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά την εντατικοποίηση των μέτρων εφαρμογής του μνημονίου. Εκδηλώνονται με καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, απολύσεις, διαθεσιμότητες, άδειες άνευ αποδοχών και εκ περιτροπής εργασία.
Κυριότερη αιτία της ανεργίας κυρίως των ανέργων άνω των 55 χρόνων είναι η απασχόλησή τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και των μακροχρόνια ανέργων η απόλυση και η δυστοκία στο να βρεθεί νέα εργασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι άνεργοι κυρίως άνω των 55 χρόνων κατατάσσονται στην βαθμίδα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο , δηλαδή απόφοιτοι πρωτοβάθμιας ή χωρίς εκπαίδευση.
Επίσης στη Μαγνησία για αρκετά χρόνια στα μητρώα του Οργανισμού παραμένουν εγγεγραμμένοι οι απόφοιτοι δημοτικού, που συνήθως αναζητούν εργασία ως ανειδίκευτοι εργάτες σε εργοστάσια και βιοτεχνίες, κλάδοι που τα δύο τελευταία χρόνια πλήττονται ιδιαίτερα και φυσικά δεν προβαίνουν σε προσλήψεις.

Στις ουρές του ΟΑΕΔ οι νέοι…
Η χρονική περίοδος της ανεργίας στη Μαγνησία συναρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το μορφωτικό επίπεδο των ανέργων εάν και πλέον εξαιτίας της μεγάλης κρίσης πτυχία και διδακτορικά δεν αποτελούν «διαβατήριο», αφού απλά συντηρούν τη γενιά των 700 και 800 ευρώ πολλές φορές μάλιστα σε συνθήκες πλήρους καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας αφού οι περισσότεροι απασχολούνται με «μπλοκάκι».
Το επίπεδο εκπαίδευσης των ανέργων στο Βόλο και ολόκληρη τη Μαγνησία σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, τόσο για τους πρώτους επτά μήνες του 2011, όσο και για το 2010, διαφοροποιείται από βαθμίδα σε βαθμίδα, παρατηρείται ωστόσο ότι η ποσοστιαία κατανομή των ανέργων είναι περίπου ομοιόμορφη. Το 23% είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τους οποίους το 12% είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και το 11% απόφοιτοι ΑΕΙ. Το 36% απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 31% απόφοιτοι ή μη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Σχετικά με τους ανέργους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξάλλου, οι περισσότεροι άνεργοι προέρχονται από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) σε σχέση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ).
Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν σαφέστατα ότι οι πολιτικές της λιτότητας και των αντεργατικών μέτρων της τρόικας που ακολουθεί η κυβέρνηση και η κατεδάφιση της εργατικής νομοθεσίας που έχει πλέον εισάγει πιο εύκολες και πιο φτηνές απολύσεις οδηγούν σε πρωτοφανή ύφεση και σε αύξηση τα ανεργίας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά με κύρια θύματα τους νέους και τις γυναίκες.

Βλέπουν την πόρτα της εξόδου
Σύμφωνα με το ΕΚΒ οι επιχειρήσεις με άλλοθι την οικονομική κρίση, και ενώ παρουσιάζουν όχι απλά βιωσιμότητα αλλά κερδοφορία, προχωρούν σε συρρίκνωση του προσωπικού.
«Είναι προφανές ότι οι βιομήχανοι ακόμη και την παραμικρή μείωση της τεράστιας κερδοφορίας τους τη βαφτίζουν «ζημιά», επιχειρώντας να την ισοσκελίσουν με σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων (περικοπές μισθών, απολύσεις κ.λ.π.), έχοντας «πλάτη» τις νέες εργατοκτόνες ρυθμίσεις της Τρόικας και του ΔΝΤ!!! (π.χ. για τις μειωμένες πλέον αποζημιώσεις που καταβάλλουν προς τους απολυμένους)» σημειώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος.
Συνολικά από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και τέλος Ιουλίου στη Μαγνησία 3.500 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είδαν την πόρτα της εξόδου.
Πρωταθλητής στις καταγγελίες συμβάσεων αναδείχτηκε ο Ιανουάριος , ακολουθεί ο Φεβρουάριος και έπεται ο Μάρτιος, ο Απρίλιος και ο Μάιος, που ωστόσο καταγράφηκε μία σχετική «ύφεση» εξαιτίας των επαναπροσλήψεων που έγιναν στον τομέα του τουρισμού.
Το πρώτο όμως αυτό επτάμηνο παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση των οικειοθελών αποχωρήσεων, γεγονός που επιβεβαιώνει την εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων που προκειμένου να μη βρεθούν στο δρόμο με ισχνή αποζημίωση, επιλέγουν να αποχωρήσουν νωρίτερα από την εργασία τους, λαμβάνοντας υψηλότερες αποδοχές ως αποζημίωση, που φυσικά από τον επόμενο μήνα δεν υφίστανται καν, εξαιτίας του νέου πλαισίου που θα εφαρμοστεί εξαιτίας των νέων μέτρων.
Στο δίλημμα «μένω και απολύομαι» - «φεύγω και διαπραγματεύομαι μία καλύτερη αποζημίωση» πολλοί εργαζόμενοι πλέον και μπροστά στην επερχόμενη θύελλα των νέων μέτρων, επιλέγουν να «αποχωρήσουν» νωρίτερα.
«Στην δύσκολη περίοδο που βιώνουμε είναι δύσκολο να επιβάλλεις στους εργαζόμενους να αποδεχτούν ή να απορρίψουν αντίστοιχα τέτοιες προτάσεις. Ο καθένας έχει κάνει τον προγραμματισμό του. Όταν βρίσκεται προ των πυλών της απόλυσης, προτιμά να φύγει νωρίτερα γνωρίζοντας ότι δύσκολα θα ξαναβρεί δουλειά, εξασφαλίζοντας έστω προσωρινά ένα ποσό για να ανταπεξέλθει σε συσσωρευμένες υποχρεώσεις της οικογένειάς του» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΚΒ.
Αυτή την κατεύθυνση την πολιτικών των οικειοθελών αποχωρήσεων έχουν υιοθετήσει αρκετές γνωστές βιομηχανίες του Βόλου χωρίς να αποκλείεται το μέτρο να διευρυνθεί το επόμενο διάστημα.
taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: