31.8.11

Αλυσιδωτές ανατιμήσεις φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%...


Υψηλότερες θα είναι από την 1η Σεπτεμβρίου οι τιμές στην εστίαση, με την εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 23% που αγγίζει από εστιατόρια και ταβέρνες έως σουβλατζίδικα, καντίνες και φαγητά σε πακέτο.

Από τον υψηλό συντελεστή δεν γλιτώνουν ούτε ...

αναψυκτικά, χυμοί και ροφήματα, ακόμα κι αν πωλούνται από σούπερ μάρκετ, ενώ στο 13% παραμένουν ψωμί, αρτοσκευάσματα και το νερό, εφόσον δεν είναι αεριούχο.

Έτσι, καφές που σήμερα κοστίζει 4 ευρώ από την 1η Σεπτεμβρίου θα κάνει 4,35 ευρώ, ένα ψημένο κοτόπουλο στο σούπερ μάρκετ αξίας 9 ευρώ θα αυξηθεί στα 9,8 ευρώ, ένα γεύμα τεσσάρων ατόμων αξίας 80 ευρώ ανατιμάται στα 87 ευρώ και ένα πακέτο διακοπών επτά διανυκτερεύσεων all inclusive αξίας 1.400 ευρώ, ανεβαίνει στα 1.464,68 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στον συντελεστή 23% μετατάσσονται:

* Χυμοί φρούτων και λαχανικών, ροφήματα όπως καφές, τσάι, σοκολάτα κ.λπ., αναψυκτικά, αεριούχα νερά φυσικά ή τεχνητά ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους, δηλαδή χονδρικά ή λιανικά, και ανεξάρτητα από τα σημεία της πώλησης, δηλαδή πώληση από σούπερ μάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ.

* Τρόφιμα έτοιμα για φαγητό σε εστιατόρια, ταβέρνες, σουπερμάρκετ κ.λπ.

* Οι υπηρεσίες εστίασης σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης catering (εφόσον δεν πρόκειται για απλή παράδοση φαγητού).

* Τα φαγητά σε πακέτο, αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικα, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά και οι επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακ.

* Κατανάλωση γλυκών σε ζαχαροπλαστεία σε αντιδιαστολή με τα γλυκά που πωλούνται για κατανάλωση εκτός καταστήματος, τα οποία παραμένουν στον συντελεστή 13%.

* Όσον αφορά τα ξενοδοχεία, μετά τις τελευταίες διορθώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, τα πακέτα διαμονής και διατροφής θα επιβαρύνονται σε ποσοστό 5%, 15% και 30% της ενιαίας τιμής (ανάλογα αν περιλαμβάνουν πρωινό, γεύμα ή all inclusive) με συντελεστή 23% και το υπόλοιπο θα συνεχίσει να υπάγεται στον συντελεστή 6,5%.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: