15.8.11

Εκκρεμούν 366.322 υποθέσεις φορο-ελέγχων...


Μόλις το 28% των ελέγχων που τους έχουν ανατεθεί έχουν ολοκληρώσει οι εφορίες σε ολόκληρη τη χώρα στο επτάμηνο του 2011. Από τις 511.325 υποθέσεις μόνο οι 145.003 έχουν κλείσει με βεβαιωθέντα πρόστιμα. Δεν είναι όμως ίδια η απόδοση για όλες τις... ΔΟΥ καθώς υπάρχουν εφορίες που λειτουργούν ικανοποιητικά και άλλες που δείχνουν να μην «τρέχουν» καθόλου. Δείτε παρακάτω τις επιδόσεις των ΔΟΥ μέσα στο 2011, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Τα στοιχεία αφορούν στην απόδοση των εφοριών, σχετικά με υποθέσεις που τους ανέθεσε το υπουργείο Οικονομικών και αφορούν φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που έχουν εντοπιστεί μέσω διασταυρώσεων ή ελέγχων. Σε κάθε υπόθεση, θα πρέπει οι εφορίες:

Α) να καλέσουν τον φορολογούμενο στην εφορία για να συμμορφωθεί και να πληρώσει από μόνος του το πρόστιμο
Β) να του κάνουν έλεγχο σε αντίθετη περίπτωση.

Οι παρακάτω πίνακες αναφέρουν τον αριθμό και το ποσοστό των υποθέσεων που έχουν ολοκληρωθεί, τον μέσο όρο και το σύνολο του ποσού που βεβαιώθηκε και το σημερινό σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων. Αφορά σε στοιχεία από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, κάτι που σημαίνει πως, εφορίες που έχουν ολοκληρώσει το 60% των υποθέσεων –θεωρητικά- κινούνται εντός του προκαθορισμένου πλαισίου.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Μόλις 22 από τις 288 εφορίες έχουν φέρει σε πέρας περισσότερο από το 50% των υποθέσεων που τους έχουν ανατεθεί. Πρώτη στη σχετική λίστα (η οποία έχει ταξινομηθεί μα βάση το υψηλότερο ποσοστό ολοκληρωμένων υποθέσεων) βρίσκεται η ΔΟΥ Κυθήρων με 73%, σε σχετικά μικρό αριθμό υποθέσεων όμως. Αντίθετα, εμφανίζονται 20 εφορίες, οι οποίες δεν έχουν κλείσει ούτε το 10% των υποθέσεων που τους ανατέθηκαν.

Όσον αφορά στην κορυφή της λίστας με τους βεβαιωμένους φόρους, όπως ήταν και αναμενόμενο, βρίσκονται οι εφορίες των Α.Ε., η ΦΑΕΕ Αθηνών, η ΦΑΒΕ Αθηνών, η ΦΑΕ Πειραιά και η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης. Μια μικρή έκπληξη είναι ότι στην 5η θέση των βεβαιωμένων φόρων βρίσκεται η ΔΟΥ Μοσχάτου και όχι κάποια εφορία μιας ακριβής και εύπορης περιοχής.Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά στη στήλη των εσόδων αφορούν πάντα βεβαιωμένα έσοδα και όχι κατ ανάγκην εισπρακτέα. Οπότε η αποστολή μιας εφορίας σε κάθε υπόθεση ολοκληρώνεται με την βεβαίωση της οφειλής και όχι με την είσπραξη της.

Την πρωτιά στη λίστα με τις περισσότερες…εκκρεμείς υποθέσεις έχει η εφορία της Ρόδου με 5.980 υποθέσεις στο αρχείο, η Α Ηρακλείου με 5.822 υποθέσεις, η Χαλκίδας με 5.580 η Παλλήνης με 5.146 και η Β Ηρακλείου με 4.659 ανέλεγκτες υποθέσεις.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί, πως το ποσοστό των ελέγχων που ολοκληρώνει η κάθε εφορία εξαρτάται και από παράγοντες όπως η πολυπλοκότητα κάθε υπόθεσης, ο βαθμός εθελοντικής συμμόρφωσης των φορολογούμενων και το πλήθος του προσωπικού που έχει και κάθε γενίκευση με βάση μόνο τα στοιχεία από την ΓΓΠΣ θα κινδύνευε να είναι λανθασμένη. Σε κάθε περίπτωση τα στατιστικά αυτά δίνουν μια ενδεικτική συνολική εικόνα της απόδοσης των εφοριών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ
Ο χάρτης απόδοσης

Ο πίνακας δέιχνει τα στοιχεία απόδοσης των εφοριών της χώρας από την αρχή του έτους μέχρι τις 12 Αυγούστου. Έχουν ταξινομηθεί με βάση το μεγαλύτερο ποσοστό υποθέσεων που έχουν ολοκληρωθεί. Η στήλη "αριθμός υποθέσεων" δείχνει πόσες είναι αυτές που έχουν κλείσει, το "σύνολο ποσού" τους βεβαιωθέντες φόρους και η "εκκρεμείς υποθέσεις" τις εναπομείναντες για έλεγχο.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: