10.8.11

Ευ. Βενιζέλος: «Άδικη αλλά προσωρινά αναγκαία» η αύξηση του ΦΠΑ...


«Ούτε δίκαιο ούτε λογικό αλλά αναγκαίο προσωρινά», χαρακτήρισε το μέτρο για αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στην εστίαση, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο... ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πλήρης διασφάλιση για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ τόνισε ότι προέχει η εφαρμογή των αποφάσεων για τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης.
"Έχω πλήρη συνείδηση ότι αυτός ο συντελεστής είναι υψηλός για την εστίαση. Και δε θα έπρεπε λογικά να έχουμε τέτοιο ποσοστό, αλλά στην κατάσταση που είμαστε πρέπει να είμαστε συνεπείς. Τώρα, έχει αρχίσει ο διάλογος για το εθνικό φορολογικό σύστημα, εκεί βλέπουμε και τους συντελεστές του ΦΠΑ, αλλά για να μιλήσουμε για συντελεστές, χωρίς να χάσουμε τα αποτελέσματα που πρέπει να έχουμε σε σχέση με τον προϋπολογισμό, χωρίς να χάσουμε το στόχο των εσόδων, πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για το μηχανισμό είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ", είπε ο Ευ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στη σχετική υποχρέωση που απορρέει από το Μεσοπρόθεσμο.

Σχετικά με τους συντελεστές, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι "αυτό είναι ένα βασικό θέμα που θα συζητήσουμε τώρα από τις 22 Αυγούστου με όλους τους φορείς της αγοράς, προκειμένου να βάλουμε μία τάξη. Εφόσον συμφωνήσουμε στην εφαρμογή απλών και καθαρών μηχανισμών είσπραξης του ΦΠΑ, μπορούμε να μειώσουμε τους συντελεστές".

Ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων τραπεζών, ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πλήρης διασφάλιση για τις ελληνικές τράπεζες, τις οποίες μάλιστα τις θεωρεί τις πιο διασφαλισμένες στην Ευρώπη, "πρώτον, γιατί η ρευστότητά τους είναι απολύτως καλυμμένη ό,τι κι αν συμβεί μέσω του ευρωσυστήματος στο οποίο μετέχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος και υπάρχουν τα ποσά τα οποία είναι διασφαλισμένα για την περίπτωση αυτή, επαρκέστατα ποσά. Και δεύτερον, στο επίπεδο της κεφαλαιακής επάρκειας, οι Τράπεζες θα είναι απολύτως εξυγιασμένες, διότι τα κεφάλαιά τους θα έχουν ελεγχθεί πολλαπλώς και αυτό έγινε ήδη με το stress test που είχαμε πριν από περίπου ένα μήνα".

Ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη μείωση των καταθέσεων τον Ιούνιο, λέγοντας ότι "είναι κρίμα να φεύγουν καταθέσεις σε άλλες χώρες που έχουν προβλήματα ή να μπαίνουν κάτω από το στρώμα στο σπίτι, αλλά τώρα, στα τέλη Ιουλίου, ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή επιστρέφουν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες".

Σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγου, ο υπουργός τόνισε ότι προέχει η εφαρμογή των αποφάσεων για τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, ενώ πρέπει να μειωθούν τα ελλείμματα.Σε ερώτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις, απάντησε ότι τις θεωρεί αναγκαίες, αφού μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου πρέπει να έχει επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 1,7 δισ. ευρώ - μαζί με τα κονδύλια που εισρέουν από την πώληση των μετοχών του ΟΤΕ -, κάτι που δικαιολογεί τις κινήσεις της κυβέρνησης για τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ. "Πρέπει να φέρουμε τα 28 δισ. σε συγκεκριμένα ορόσημα", είπε ο Ευ. Βενιζέλος.

Τέλος, αναφερόμενος στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με τις λεπτομέρειες και την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε: "Όλοι καταλαβαίνουν ότι η εφαρμογή των αποφάσεων για την Ελλάδα έχει ζωτική σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την ευρωζώνη. Όλοι πείστηκαν πια ότι πρέπει να στεγανοποιηθεί η Ελλάδα και η ευρωζώνη έχει τη δυνατότητα να την προστατέψει".

Ο Ευ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι η νέα δανειακή σύμβαση δεν θα έχει τη μορφή της πρώτης σύμβασης καθώς "ο διακανονισμός γίνεται μέσω EFSF" και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειάζονται 180 ψήφοι για την επικύρωσή της λέγοντας: "Αφήνω ανοιχτό το τι θα έρθει στη Βουλή γιατί υπάρχουν αρκετά πράγματα και πιστεύω η ΝΔ να μην ξέχασε ότι από το 1980 και μετά στηρίζει όπως και η πλειονότητα των κομμάτων τη συμμετοχή στην Ευρώπη".
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: