16.8.11

Οικογένειες για γέλια και για κλάματα...


Η απόφαση του ΒΒC1 να προβάλει το χαρακτηρισμένο ως «το πιο ακραίο reality που έχει εγκρίνει ποτέ η αγγλική τηλεόραση» προκάλεσε σάλο. Πρόκειται για την εκπομπή «Τhe Scheme» που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά από τη σκωτσέζικη τηλεόραση το 2010. Θέμα της, οι ζωές τεσσάρων οικογενειών που ... ζουν σε εργατικές κατοικίες, με την κάμερα να δείχνει τα μέλη τους ακόμη και να κάνουν χρήση ναρκωτικών! Αν, όμως, εν προκειμένω, τις αντιδράσεις τις προκάλεσαν οι αποτρόπαιες εικόνες, υπάρχουν άλλα ριάλιτι που ακολουθώντας πιο light συνταγές προβάλλουν επίμονα (και ύπουλα) παρόμοια αντιπρότυπα. Δυναμιτίζοντας εκ θεμελίων τη σύγχρονη οικογένεια, όχι με την παραδοσιακή της έννοια αλλά ως σύνολο ανθρώπων που μοιράζονται τις ζωές τους με αξιοπρέπεια, αγάπη και σεβασμό. Ετσι στο «Ρarental control» οι γονείς και ο/η σύντροφος του παιδιού τους αλληλοβρίζονται, στο «Date my mom» μάνες και κόρες κάνουν διαγωνισμό χυδαιότητας, στο «Νanny 991» τα μικρά παιδιά παρουσιάζονται ως τέρατα εφάμιλλα του κινηματογραφικού Ντέμιεν, του γιου του Εωσφόρου... Από δίπλα νοικοκυρές (;) με σπίτια-χαβούζες, σόγια που βάζουν τρικλοποδιές στον επικείμενο γαμπρό τους... Είναι εμφανές. Από την εποχή που το φιλικό προς το περιβάλλον και προς τους ενοίκους του «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι» έδινε μαθήματα οικογενειακής αρμονίας ως σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά: τώρα η από τηλεοράσεως οικογένεια έχει κυρίως ελαττώματα, όπως φαίνεται και από τα ριάλιτι που ενδεικτικά παραθέτουμε. Ελαττώματα τα οποία αποκαλύπτει πρόθυμα στους τηλεθεατές, προκειμένου η αποκρουστική καθημερινότητά της να πάρει το πράσινο φως για την επόμενη τηλεοπτική περίοδο.

Ιδια η μάνα της...

«Θα διαλέξεις την κόρη μου γιατί σου αρέσουν τα... καρπούζια. Και η Τζέιν, όπως και εγώ, έχει τα καλύτερα καρπούζια στην Καλιφόρνια!»: η 45χρονη Εθελ προτάσσοντας το ενισχυμένο (με τη συνδρομή της αισθητικής χειρουργικής) μπούστο της κάνει επίδειξη ισχύος στον 18χρονο Τζο επιχειρώντας να τον σαγηνεύσει για λογαριασμό της κόρης της. Οι όροι του «Date my mom» (ΜΤV) είναι απλοί: ένας έφηβος βγαίνει ραντεβού με τρεις μαμάδες οι οποίες καλούνται να του πλασάρουν επιτυχώς τις (άγνωστες σε εκείνον) έφηβες θυγατέρες τους- ακόμη και λέγοντάς του ψέματα. Κερδίζει εκείνη που θα ζευγαρώσει το παιδί της μαζί του. Η κάμερα του σόου καταγράφει τις ιδιαίτερες συζητήσεις που κά νουν οι γυναίκες μεταξύ τους (Μαμά: «Τι να τον ρωτήσω;», Κόρη: «Αν ξυρίζεται, ξέρεις... κάτω» ), τα σχόλια του (καλογυμνασμένου και εμφανώς ανεγκέφαλου) «γαμπρού» μετά τη συνάντηση με τις υποψήφιες πεθερές («Ακόμα και αν δεν μου αρέσει η κόρη της, η Εθελ θα μου άρεσε πολύ, ειδικά σκυμμένη ανάμεσα στα πόδια μου») και τα highlights από τα ραντεβού, κατά τη διάρκεια των οποίων μαμάδες και φιλόδοξοι εραστές κάνουν ό,τι ανοησία μπορεί να συλλάβει το ανθρώπινο μυαλό: καθαρίζουν χοιροστάσια, παίζουν τουρτοπόλεμο, χτυπάνε τατουάζ... Το μόνο που δεν κάνουν είναι να σέβονται ο ένας τον άλλον.

Με ένα καλό παιδί!

Στην πρώτη εκδοχή του «Ρarental control» (2005) η παίκτρια επέλεγε πέντε αγόρια για να μείνει τελικά με ένα. Τα υπόλοιπα τέσσερα τα απέρριπτε ο πατέρας της. Στη νεότερη εκδοχή, την οποία βλέπουμε και από το ελληνικό ΜΤV, οι γονείς, απαυδισμένοι από το αγόρι της κόρης τους ή την κοπέλα του γιου τους, αποφασίζουν να τα αντικαταστήσουν. Πώς; Κλείνοντας ραντεβού στα παιδιά τους με τους κατά τη δική τους γνώμη ιδανικούς συντρόφους. Και παρακολουθώντας όλα όσα συμβαίνουν στις συναντήσεις μέσα από την τηλεόρασή τους μαζί με την-τον πολυμίσητο νυν (που ελπίζουν ότι σύντομα θα γίνει πρώην) ανταλλάσσοντας υποτιμητικά σχόλια όπως: «Επιτέλουςτο παιδί μου ασχολείται με κάποια που δεν είναι τσούλα», «Σε αντίθεση με εσένα που την τσούλα και την παντρεύτηκες και έκανες παιδιά μαζί της», «Μπιλ, το πορνίδιο του γιου μας με λέει τσούλα», «Μην ξαναπείς τσούλα τη γυναίκα μου», «Δεν το λέω εγώ,το φωνάζει το ντύσιμό της». Ναι, αυτός είναι ένας απλός, καθημερινός διάλογος ανάμεσα σε γονείς και παιδιά...

Νύφη από σόι

Αν στην κωμωδία «Μeet the parents» με τον Μπεν Στίλερ και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο οι εκρηκτικές διαφωνίες ανάμεσα σε γαμπρό και πεθερό προκαλούσαν γέλιο, στο εμπνευσμένο από την ταινία «Μeet my folks» προκαλούν θλίψη. Θλίψη μπροστά στην απέλπιδα ανάγκη ολόκληρων οικογενειών να ζήσουν μερικά λεπτά δημοτικότητας πουλώντας την ιδιωτική ζωή τους. Εδώ τρεις εργένηδες καλούνται να περάσουν τρεις ημέρες με το σόι της εν δυνάμει ιδανικής συντρόφου. Ο νικητής και η καλή του κερδίζουν ένα ταξίδι στη Χαβάη- αφού προηγουμένως εραστές και ερωμένες, μαμάδες, μπαμπάδες, γιαγιάδες και θείες ξεκατινιάζονται. Το ριάλιτι πρωτοπροβλήθηκε στο ΝΒC για να περάσει στη συνέχεια στο ΜyΝetwotk ΤV. Από τα highlights του το επεισόδιο όπου δύο απολύτως όμοιες δίδυμες αδελφές μαλλιοτραβήχτηκαν για τον ίδιο άντρα, με τους γονείς τους να απολαμβάνουν το θέαμα.

Τα παλιόπαιδα τ΄ ατίθασα

Ντυμένες σεμνά και αυστηρά (βλέπε Μαίρη Πόπινς) οι νταντάδες του «Νanny 911» εισβάλλουν σε σπίτια με παιδιά-τέρατα και διδάσκουν τους (αδιάφορους στην πραγματικότητα) γονείς τους πώς να τα τιθασεύουν. Το ριάλιτι του FΟΧ, εμπνευσμένο από το παρόμοιας λογικής «Little angels» του ΒΒC 3, έχει παρουσιαστεί σε όλον τον κόσμο, από την Ιταλία («SΟS Τata») ως το Ισραήλ («Supernanny») και από τον Καναδά («Δρ Νάντια: Κατ΄ οίκον ψυχολόγος«) ως τη Μαλαισία και την Ινδονησία. Στην Ελλάδα είδαμε μια παραγωγή του Channel 4 με τον τίτλο «Νταντά πρώτων βοηθειών» (Σκάι).

ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΧΛΩΡΙΝΗΣ

Τυπικές Βρετανίδες με το εκλεπτυσμένο αλλά και δολοφονικό ενίοτε χιούμορ τους,η Αντζι Μακ Κένζι και η Κιμ Γούντμπερν έχουν ιερό σκοπό στην (τηλεοπτική) ζωή τους: να μάθουν τις συμπατριώτισσές τους να καθαρίζουν τα σπίτια τους.Τα οποία έχουν να δουν σκούπα και απορρυπαντικό εδώ και πολλά χρόνια, όπως φαίνεται από τα πλάνα της απερίγραπτης βρωμιάς και ακαταστασίας που κυριαρχούν στο «Ηow clean is your house?» (το βλέπουμε από τον Αlpha).

Σαλόνια που μοιάζουν με στάβλους,κουζίνες όπου μετά βίας διακρίνεις τα πλακάκια κάτω από τα κολλημένα λίπη ετών, τουαλέτες που,όσο μεγάλη ανάγκη και αν έχεις,τις προσπερνάς και κατευθύνεσαι προς το πλησιέστερο δάσος...Και νοικοκυρές (;) που παραδέχονται «δεν κατάφερα να διατηρήσω μια τάξη». Οπως και αν έχει,αν ο Τζέιμι Ολιβερ με τις εκπομπές του επιβεβαίωσε ότι η βρετανική οικογένεια δεν ξέρει να φάει,η Μακ Κένζι και η Γούντμπερν καταγγέλλουν και την κακή σχέση της με το νερό και το σαπούνι.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: