16.8.11

Εκτός της ατζέντας Μέρκελ-Σαρκοζί το ευρωομόλογο...


Τα μέτρα για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, για τη βελτίωση των μηχανισμών διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, καθώς και για την αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών επιθέσεων, βρίσκονται στην... ατζέντα της σημερινής συνάντησης του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, καθώς το Βερολίνο έθεσε εκτός ατζέντας το ευρωομόλογο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έφτασε λίγο πριν από τις 16:00 (17:00 ώρα Ελλάδος) στο Μέγαρο των Ηλυσίων όπου συναντάται με τον Γάλλο πρόεδρο. Οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου γύρω στις 18:30 (19:30 ώρα Ελλάδος), και στη συνέχεια θα έχουν δείπνο εργασίας.

Παρά τις πιέσεις για το ευρωομόλογο, χθες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε ότι κατά τη συνάντηση κορυφής της καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι δεν θα συζητηθεί το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου, επειδή το Βερολίνο θεωρεί ότι δεν είναι καλή ιδέα.

"Η γερμανική κυβέρνηση έχει επαναλάβει ότι δεν θεωρεί ότι τα ευρωομόλογα έχουν κάποιο νόημα και γι αυτό δεν θα συζητηθεί το θέμα κατά την αυριανή συνάντηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. Σε αντίστοιχη ανακοίνωση προέβη και η γαλλική προεδρία.

Τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης είχε προαναγγείλει με συνέντευξή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά τις πιέσεις άλλων Ευρωπαίων ηγετών που τάχθηκαν υπέρ του ευρωομολόγου.

Τα είπαν Παπανδρέου-Φιγιόν

Η ανάγκη έκδοσης του ευρωομολόγου βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν.

Οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, ενώ αναφέρθηκαν τόσο στα μέτρα που ελήφθησαν για την για την αντιμετώπιση του χρέους, όσο και στην ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: