18.8.11

ΚΥΠΡΟΣ: Μονοψήφιος ο αριθμός της αύξησης στους λογαριασμούς της ΑΗΚ...


Λευκωσία: Οι αυξήσεις που αναμένεται να επιβληθούν στους λογαριασμούς της ΑΗΚ ώστε να αντιμετωπισθούν οι οικονομικές συνέπειες από την έκρηξη στη ναυτική βάση δεν θα είναι στο ύψος που ανέφεραν διάφορα δημοσιεύματα, αλλά ...χαμηλότερες, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι αυξήσεις αναμένεται να επιβληθούν από το Σεπτέμβρη και θα είναι μονοψήφιος αριθμός. Το θέμα των αυξήσεων στους λογαριασμούς της ΑΗΚ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη ΡΑΕΚ στην οποία υποβλήθηκαν την Παρασκευή τα στοιχεία της ΑΗΚ. Η ΡΑΕΚ αναμένεται ότι θα αποφανθεί μέχρι το τέλος του μήνα και δεσμεύτηκε να τηρεί ενήμερη την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε στην Υπουργό Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου, που παρέστη στη συνεδρία της Επιτροπής κατά την οποία το σώμα ενημερώθηκε για τον προγραμματισμό κατανομής του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, πως η Επιτροπή Εμπορίου δεν έχει πρόθεση να αποδεχθεί μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές. Προειδοποιώντας δε για τις αλυσιδωτές αυξήσεις που θα συνεπάγεται η αύξηση στο ρεύμα σε ήδη πρώτης ανάγκης, διατύπωσε τη θέση ότι το κόστος θα πρέπει να καταβληθεί από το κράτος και να ζητηθεί βοήθεια από την ΕΕ.

Η Υπουργός Εμπορίου ανέφερε πως εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία μελέτης των στοιχείων που υπέβαλε η ΑΗΚ από την ΡΑΕΚ, η Κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα αναλάβει σε κάποιο βαθμό μέρος του κόστους το κράτος.

Υπενθυμίζοντας την Επιτροπή ότι με βάση το κοινοτικό κεκτημένο στον καθορισμό των τιμών του ρεύματος πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες, είπε πως η ΑΗΚ υπέβαλε τα στοιχεία στη ΡΑΕΚ, η οποία θα αποφανθεί για το κόστος και θα κάνει συστάσεις.

Πιθανά σενάρια είναι η αύξηση των τιμολογίων της Αρχής και η εξασφάλιση βοήθειας από την ΕΕ και κάλυψη του κόστους από την Κυβέρνηση, πρόσθεσε ενώ ανέφερε ότι η βοήθεια από την ΕΕ είναι το τελευταίο στάδιο, εξηγώντας ότι για το αίτημα προς την ΕΕ για ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης θα ετοιμασθεί αίτηση από το Γραφείο Προγραμματισμού που πρέπει να υποβληθεί μέχρι τη 19 Σεπτεμβρίου.

Η Υπουργός Εμπορίου είπε ακόμα στην Επιτροπή ότι τα συμφέροντα των καταναλωτών διασφαλίστηκαν με την παροχή ενός βασικού αγαθού και τώρα θα εξετασθεί το χαμηλότερο δυνατό κόστος. «Πάνω από όλα έχουμε καθήκον στην αποκατάσταση των υποδομών και την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ, αναφέροντας ότι από το πρωί της 11η Ιουλίου η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση ενεργειακής κρίσης, είπε ότι από την πρώτη μέρα ενημέρωσε τον Υπουργό και όρισε ομάδα διαχείριση της κρίσης, η οποία τυγχάνει διαχείρισης σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο.

Διευκρινίζοντας ότι το οικονομικό τμήμα συνδέεται με το τεχνικό, είπε ότι η διαχείριση για επάρκεια ενέργειας (τεχνικό) άρχισε με βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό αντιμετώπισης, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ είπε πως η βραχυπρόθεσμη περίοδος - από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου -στοχεύει στη διαχείριση του αυξημένου κόστους παραγωγής, λόγω χρήσης πιο ακριβών καυσίμων, του ενοικίου των προσωρινών μονάδων, των επιπτώσεων λόγω της μείωσης των πωλήσεων και του κόστους αγοράς ρεύματος από τους Τ/κ.

Στη συνέχεια είπε ότι η ΡΑΕΚ θα αποφανθεί έχοντας γνώμονα τον περιορισμό των επιπτώσεων στον καταναλωτή, τη διασφάλιση της ανάκτησης των ευλόγων εξόδων όπως αυτά θα κριθούν από τη ΡΑΕΚ, την ανάγκη για διασφάλιση της αποδοτικής λειτουργίας της ΑΗΚ και των εξοικονομήσεων, την αποφυγή στραυροειδών επιδοτήσεων μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών των καταναλωτών ώστε να μην προκληθούν στρεβλώσεις στην οικονομία και την ανάγκη να διαφυλαχθεί η εξοικονόμηση του 10% που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, που είναι επωφελής τόσο για τον καταναλωτή όσο και για την οικονομία και για την επίτευξη της οριακής επάρκειας που θα επιτευχθεί τέλη Αυγούστου.

Αναφέροντας ότι η ΡΑΕΚ θα πραγματοποιήσει επαφές με τους συνδέσμους καταναλωτών, το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ, εξήγησε πως εάν το κράτος καλύψει μέρος του κόστους, όπως θα υπολογισθεί από τη ΡΑΕΚ, θα περιορισθούν οι επιπτώσεις στους καταναλωτές.

Είπε ακόμα ότι εντός του 2012 θα επαναλειτουργήσουν οι μονάδες 4 και 5 που έχουν μειωμένο κόστος παραγωγής και ότι τη Δευτέρα έχει συγκληθεί συνεδρία της Υπουργικής Επιτροπής για τις ΑΠΕ, αναφέροντας ότι η προσέγγιση είναι να ενταχθούν στο σύστημα της ΑΗΚ φωτοβολταϊκά πάρκα με τη μέθοδο της δημοπράτησης.

«Η δημιουργία κλίματος πανικού και οι αναφορές για τιμές ηλεκτροπληξίας δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», είπε αναφέροντας πως η κρίση θα είναι για αρκετό καιρό μαζί μας.

Ο κ. Σιαμμάς είπε ακόμα ότι η ΡΑΕΚ αποφάσισε να ορίσει ομάδα που διεξαγάγει σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς ταχύρρυθμη τεχνοοικονομική μελέτη για την επέκταση της ηλεκτροπαραγωγής κατά τα επόμενα δύο χρόνια και πιο μακροπρόθεσμα.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «η διαχείριση θα γίνει με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα πριν να συσσωρεύονται τα προβλήματα».

Ο Αντιπρόεδρος της ΑΗΚ Γιώργος Πιστέντης είπε στην Επιτροπή ότι η ΑΗΚ εξασφάλισε την τροφοδοσία του συστήματος της, μετά από πολιτική απόφαση, με ρεύμα από τα κατεχόμενα με ισχύ κατά μέσο όρο 50 με 70 μεγαβάτ ημερησίως. Και εξήγησε ότι καθημερινά ετοιμάζεται το προφίλ του φορτίου της επόμενης μέρας.
Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι η ενέργεια από το αιολικό πάρκο δεν είναι σταθερή.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού ανέφερε χαρακτηριστικά στην Επιτροπή ότι «δουλεύκουμε στη ζημιά μας» και προσθέτοντας ότι «η ΑΗΚ δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της με αυτούς τους όρους», σημείωσε ότι «πρέπει σύντομα να ληφθούν αποφάσεις.»

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι οι ζημιές τις πρώτες μέρες μετά την έκρηξη ανέρχονται στις 600.000 ευρώ ημερησίως.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε κατά τη συνεδρία ότι αφού φυλάγονται 2.000 τόνοι εκρηκτικά δίπλα από το μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό, το ΔΣ της ΑΗΚ έπρεπε να είχε παραιτηθεί.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πληροφορίες για πολύ ψηλά ποσοστά αυξήσεων διαχέονταν εντέχνως ώστε οι καταναλωτές να αποδεχθούν οποιοδήποτε χαμηλότερο ποσοστό αύξησης από αυτό που φημολογείται, όσο ψηλό και εάν θα είναι.

Παρατήρησε επίσης ότι την 31η Ιουλίου οι υπάλληλοι της ΑΗΚ πήραν τιμαριθμικές αυξήσεις 1,5% ΑΤΑ και ζήτησε όπως «συναισθανθούμε τα προβλήματα και όχι να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι φθάνει το βασίλειο μας να μείνει ανέγγιχτο».

Ο κ. Χριστοφόρου διατύπωσε τη θέση ότι θα μπορούσε να περιληφθεί στα μέτρα για την οικονομία σενάριο για απορρόφηση τους κόστους που συνεπάγεται στην ΑΗΚ η έκρηξη.

Επανέλαβε ότι πριν την έκρηξη η Επιτροπή συζητούσε την ήδη ψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και είπε πως έστω και ένα σεντ να αυξηθούν τα τιμολόγια, θα υπάρξουν σωρευτικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης δήλωσε ότι ο πανικός που τείνει να δημιουργηθεί για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΑΗΚ δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά στοιχεία και δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Πρόσθεσε πως πρέπει να αναμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα, διαβεβαιώνοντας ότι το ΑΚΕΛ θα συμβάλει ώστε ο Κύπριος πολίτης να επωμιστεί το μικρότερο δυνατό βάρος για την κατάσταση και ανέφερε πως είναι εξωπραγματικό να πιστεύουμε ότι θα βγούμε από αυτή την κατάσταση χωρίς κόστος, τα οποίο θα πληρώσει η κυπριακή κοινωνία, είτε μέσα από κρατικά ταμεία, είτε απευθείας από τον καταναλωτή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε ότι κατά τη συνεδρία δεν κατατέθηκαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυξήσεις στο ύψος που διαδίδετο τις τελευταίες μέρες. Πρόσθεσε πως όποια και να είναι η απόφαση της ΡΑΕΚ για τη ζημιά το κράτος πρέπει να είναι έτοιμο να καλύψει τη ζημιά.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε επίσης ότι όποια και να είναι η ζημιά της ΑΗΚ, όποια και να είναι η απόφαση της ΡΑΕΚ δεν θα πρέπει να την επωμιστεί ο απλός πολίτης και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε αύξηση στην τιμή του ρεύματος θα επιφέρει αλυσιδωτές αυξήσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι καταδικάζει τη σαφή προσπάθεια των αρμοδίων, με πρώτη την Υπουργό Εμπορίου, να αποκρύψουν από τους αντιπροσώπους του λαού τα πραγματικά δεδομένα σε σχέση με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Διατύπωσε επίσης τη θέση πως είναι φανερή η πρόθεση της Κυβέρνησης και της ΑΗΚ να μετακυλίσουν μεγάλο κόστος της ζημίας στον απλό πολίτη και καταναλωτή, αναφέροντας πως αυτό θα είναι καταστροφικό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: