29.8.11

Τρεις όρους για συνεργασία θέτει στην Κύπρο η ισραηλινή Delek...


Βασική προϋπόθεση ανάπτυξης της κυπρο-ισραηλινής συνεργασίας και της ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών σε πρακτικό επίπεδο, θεωρείται από διπλωματικές πηγές η ευόδωση του διαλόγου μεταξύ της ισραηλινής εταιρείας Delek και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και...
ενώ μία πιθανή συμφωνία θεωρείται μακροχρονίως επικερδής και για τις δύο χώρες, η επιτυχής ολοκλήρωση της προϋποθέτει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αποδεχτεί τους όρους που θέτει η ισραηλινή εταιρεία φυσικού αερίου Delek, η οποία, μόλις την περασμένη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011 επιβεβίωσε τη βούλησή της για στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, η Delek θέτει τρεις βασικές προϋποθέσεις-όρους:

1. Πρώτον, να έχει ρόλο και μερίδιο στο οικόπεδο της Κύπρου "Αφροδίτη". Τα δικαιώματα αυτού του οικοπέδου τα έχει εξασφαλίσει η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, η οποία έχει από κοινού με την ισραηλινή Delek τα δικαιώματα στα πλούσια οικόπεδα του Ισραήλ "Λεβιάθαν", "Tamar" και "Dalit". Η πρόταση αυτή προωθείται και από πλευράς Noble, ωστόσο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τον τελικό λόγο, μιας και το συμβόλαιο έγινε αρχικά με την αμερικανική εταιρεία.

2. Δεύτερη αξίωση της Delek είναι όπως εφοδιάζει την Κύπρο με φυσικό αέριο μέχρι που η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το δικό της φυσικό αέριο για την εσωτερική της αγορά (κυρίως δηλαδή για τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της ΑΗΚ). Η ισραηλινή εταιρεία βεβαιώνει τις κυπριακές αρχές ότι είναι σε θέση να προμηθεύσει με φυσικό αέριο την Κύπρο γύρω στο 2013 και μάλιστα σε πολύ ευνοϊκή τιμή (πολύ χαμηλότερη απ' ό,τι ήταν η προσφορά της Shell).

3. Τρίτος όρος της ισραηλινής εταιρείας είναι η σύσταση κοινοπραξίας με την Κυπριακή Δημοκρατία για κατασκευή τερματικού στην Κύπρο όπου θα γίνεται επεξεργασία του φυσικού αερίου καθώς και υγροποίησή του με στόχο την εξαγωγή του στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Δυτικός διπλωμάτης στη Λευκωσία παρατήρησε στην εφημερίδα, πως "θα ήταν τραγελαφικό η Κυπριακή Δημοκρατία να μην αποδεχτεί μετά χαράς και τους τρεις όρους της ισραηλινής εταιρείας", δεδομένου ότι η αρχική πρόθεση του Τελ Αβίβ ήταν η συνεργασία με την Αθήνα και όχι με τη Λευκωσία. Πρόσθεσε, δε, πως η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει αυτή την εξέλιξη στην Ελλάδα, η οποία παρέπεμψε το Τελ Αβίβ στο νησί.

Μόνο σημείο προβληματισμού των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας φάινεται να είναι ο όρος σχετικά με τον εφοδιασμό της Κύπρου με φυσικό αέριο.

Μολονότι επισήμως τηρείται σιγή ιχθύος, διπλωματικές πηγές επισήμαναν πως το ζήτημα είναι τι θα κάνει η Λευκωσία στην περίπτωση που ο ρωσικός κολοσσός Gazprom εκδηλώσει ενδιαφέρον για προμήθεια της Κύπρου με φυσικό αέριο...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: